Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, υπογράμμισε τα εξής:

«Δεν υπάρχουν πολλά να συζητηθούν μια τέτοια ημέρα, όταν το ίδιο το Σύνταγμά μας προβλέπει ρητά και με σαφήνεια στο άρθρο 21 ότι ‘τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας’’.

Αυτό που πρέπει, όμως, να συζητηθεί είναι σε τι βαθμό αυτή η συνταγματική επιταγή πραγματώνεται από την Πολιτεία, αποτελώντας προτεραιότητά της, αλλά και σε τι βαθμό εμείς οι ίδιοι, προσωπικά, είμαστε ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των συνανθρώπων μας με αναπηρίες.

Η 3η Δεκεμβρίου κάθε χρόνο αποτελεί αφορμή μεν, να επαναλάβουμε δυνατά το μήνυμα για την καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων και αποκλεισμών, με ενότητα, αλληλεγγύη και αλληλοσεβασμό, ωστόσο, αν το μήνυμα δεν γίνει κοινός τόπος για όλους μας 365 ημέρες το χρόνο, χάνει τη δύναμή του.

Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, το αναπηρικό κίνημα διαχρονικά υπήρξε στο προσκήνιο των προτεραιοτήτων και των πολιτικών μας. Γιατί θεωρούμε πως η εξάλειψη των στερεοτύπων και του κοινωνικού αποκλεισμού τους, αποτελεί βασική πτυχή μιας πραγματικά πολιτισμένης κοινωνίας που σέβεται την αξιοπρέπεια κάθε ατόμου -μιας κοινωνίας συμπεριληπτικής, μιας κοινωνίας που να μας αξίζει.

Στεκόμαστε, αλληλέγγυοι στους Ανθρώπους με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και συντασσόμαστε μαζί τους στα δίκαια αιτήματά τους για κοινωνική στήριξη και για εργασία, με την αύξηση της συμμετοχής τους στον ενεργό πληθυσμό της χώρας, μέσω μίας εθνικής στρατηγικής για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, όπως και τη θέσπιση νέων θέσεων απασχόλησης, ειδικά για αυτούς.

Υποστηρίζουμε τους Ανθρώπους με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, στη θέσπιση εθνικής στρατηγικής συμπερίληψης και διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία στην κοινότητα, με σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της, αλλά και την ικανοποίηση των  ασφαλιστικών/ συνταξιοδοτικών αιτημάτων τους.

Αξιώνουμε μαζί τους απρόσκοπτη προσβασιμότητα τους σε όλες τις δομές υγείας, σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης για γνήσια συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως και το δικαίωμά τους στον τουρισμό με επανασχεδιασμό του εθνικού τουριστικού προϊόντος και την υιοθέτηση ουσιαστικά συμπεριληπτικών μέτρων και πολιτικών.

Παρότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά, έχει στηρίξει με διαδοχικές παρεμβάσεις της  στη Βουλή τις ανάγκες του αναπηρικού κινήματος, δεν μπορούμε ποτέ να δηλώνουμε “ευτυχείς” με οποιαδήποτε κατάκτησή μας, όταν η ανισότητα εξαιτίας σωματικής αδυναμίας παραμένει ακόμη παρούσα ανάμεσά μας και τόσο εμφανής.

Και επειδή η αναπηρία δεν μας επιλέγει, απλά μας συμβαίνει, σήμερα αλλά και κάθε ημέρα, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας, να συνεργαστούμε όλοι μαζί για έναν πιο συμπεριληπτικό κόσμο, με Ισότητα, Δικαιοσύνη, Αξιοπρέπεια και Ανθρωπιά, όπου δεν θα υπάρχει: #Κανείς_Μόνος».