Στα εγκαίνια της 63ης Γιορτής Κρασιού Αμπελώνα, παρευρέθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Η Λαρισαία Βουλευτής, στον εισαγωγικό χαιρετισμό της, δεν παρέλειψε να εστιάσει στις τραγικές πυρκαγιές, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «τούτες τις στιγμές, το μυαλό και η καρδιά μας βρίσκονται στις πυρόπληκτες περιοχές, στους συνανθρώπους μας που απανθρακώθηκαν, στους σκληρά δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας, σε όλους όσοι αγωνίζονται με κίνδυνο της ζωής τους στην πρώτη γραμμή για να τιθασεύσουν την πύρινη λαίλαπα που κατακαίει τις “σάρκες” της πατρίδας μας».

Αναφορικά με τα ζητήματα που απασχολούν τον οινοποιητικό κλάδο, η Ε. Λιακούλη υπενθύμισε πως «με επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μου, έχω αναδείξει στη Βουλή, διεκδικώντας λύσεις, τα προβλήματα και τις ανάγκες που σχετίζονται με την καλλιέργεια των αμπελιών και την παραγωγή κρασιού και συναφών προϊόντων, ιδιαίτερα για τους αμπελοκαλλιεργητές στον Αμπελώνα.

Υπέρογκο κόστος παραγωγής, ενεργειακή κρίση, φυσικές καταστροφές, ακραίες καιρικές συνθήκες, ασθένειες των φυτών, λανθασμένες κυβερνητικές επιλογές και καθυστερήσεις στη ανάληψη των αναγκαίων πρωτοβουλιών, σταδιακά οδήγησαν τον συγκεκριμένο αγροτικό κλάδο στο “σημείο μηδέν”, στα όρια της επιβίωσης».

«Επιτέλους, απαιτείται ένας νέος, ολοκληρωμένος σχεδιασμός της παραγωγής, με διαρκή πολύπλευρη στήριξη της Πολιτείας, με αξιοποίηση όλων των εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.

Χρειαζόμαστε μια σύγχρονη πολιτική κινήτρων και ενθάρρυνσης της νέας γενιάς παραγωγών – οινοποιών, η οποία δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση, στη μελέτη, στην έρευνα, στον πειραματισμό, και στη μεταφορά βέλτιστων πρακτικών, θα δημιουργήσει ένα προϊόν μοναδικής προέλευσης και ταυτότητας», τόνισε η Ε. Λιακούλη.

Η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας υπογράμμισε πως «παρά την τραγικότητα των στιγμών, είναι σημαντικό ότι ανταμώνουμε απόψε, στην επιτυχή για δεκαετίες “διονυσιακή” ατμόσφαιρα του Αμπελώνα, για να τιμήσουμε ξανά τον πολύτιμο τοπικό μας πολιτισμό, τη δημιουργικότητα των κατοίκων της περιοχής, χάρη στη γνώση, την αγάπη και την εμπειρία των οποίων παράγεται αυτός ο υγρός “θησαυρός”.

Η διατήρηση της συλλογικής μνήμης και της πολιτιστικής παράδοσής του Τόπου μας, παραμένει κοινός στόχος όλων μας, μέσα στη δυσμενή πραγματικότητα που επιδεινώνεται καθημερινά.

Και το πλούσιο 4ήμερο πολιτιστικό πρόγραμμα που έχετε διοργανώσει, όλοι μαζί σε συνεργασία τοπικοί θεσμικοί φορείς και σύλλογοι, αποδεικνύει περίτρανα ότι η Γιορτή κρασιού του Αμπελώνα συμβάλλει καθοριστικά στον κοινό μας στόχο».