Το θέμα του Κράτους Δικαίου που υπέστη βαρύ πλήγμα στη χώρα μας από τις υποκλοπές, έφερε στην πρώτη γραμμή της Ε.Ε., η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, στη Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Επιτροπής LIBE(Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Δεδομένου ότι η συνεδρίαση είχε ως αντικείμενο την Έκθεση του 2023 για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στα κράτη –μέλη, η Γραμ της ΚΟ ανέδειξε ότι «το Κεφάλαιο που αφορά την Ελλάδα στην ετήσια Έκθεση, για μια ακόμη χρονιά γεννά ανησυχία για το Κράτος Δικαίου στη Χώρα μας. Ξανά η Ελλάδα γίνεται αποδέκτης συστάσεων, τόσο για νέα θέματα όσο και για τη μη συμμόρφωσή της σε συστάσεις του 2022.

Η Έκθεση του 2023 χαρακτηρίζεται από διάχυτο προβληματισμό για πολλά ζητήματα. Ανήκοντας στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, μέλους στην ευρωπαϊκή ομάδα της προοδευτικής συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S & D), δεν είμαι καθόλου περήφανη για την εικόνα της πατρίδας μου, για τις συστάσεις και αναφορές της Έκθεσης που εστιάζουν στην απονομή Δικαιοσύνης, τη διαφθορά,την ανεξαρτησία των ΜΜΕ, την ποιότητα της νομοθετικής διαδικασίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή, όμως, είναι η αλήθεια. Δεν θα ήθελα σήμερα να την εξωραΐσω, ακριβώς γιατί αγωνιζόμαστε να τη διορθώσουμε».

«Στην Ελλάδα ζήσαμε το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών,το πιο βαρύ χτύπημα στην “καρδιά” των δικαιωμάτων, της ίδιας της Δημοκρατίας μας. Υπενθυμίζω πως το σκάνδαλο των υποκλοπών της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, αποκαλύφθηκε χάρη στον ελεγκτικό μηχανισμό της Ε.Ε., στον οποίο προσέφυγε ο Προέδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και μέχρι πρότινος Ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης, μετά την αντιθεσμική παρακρατική επίθεση που εκτυλίχθηκε εις βάρος του. Υπήρξε προσωπικά ο ίδιος θύμα του ζητήματος που αναφέρεται στις σελίδες33 και 34, αλλά και 28, της Έκθεσης που συζητούμε σήμερα.

Όπως εκεί τονίζεται, μεταξύ άλλων, προκύπτει σφοδρή κριτική, σπουδαίων ελληνικών θεσμικών αρχών και οργάνων για τη διολίσθηση της Κυβέρνησης, όπως η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών», ανέφερε η Ε. Λιακούλη. Επιπροσθέτως, υπογράμμισε ότι «στη Χώρα μας, οι αποκαλύψεις ήταν καταιγιστικές.

Πρωτοφανώς, ένας Πρόεδρος κόμματος, ο Νίκος Ανδρουλάκης, επιχειρήθηκε να παγιδευτεί μέσω κακόβουλου λογισμικού και ταυτόχρονα παρακολουθούταν μέσω της ΕΥΠ, ενώ στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι παρακολουθούσαν και άλλους όπως επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, δικαστικούς, κρατικούς αξιωματούχους, πολιτικούς, υπουργούς και συνεργάτες τους. Η Δικαιοσύνη μέχρι σήμερα καθυστερεί ανησυχητικά
να εμφανίσει την οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα.

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο σύστησε Εξεταστική Επιτροπή στην οποία ήμουν μέλος και είχα μια από τις χειρότερες εμπειρίες ως δημοκρατικός πολίτης και ως νομικός. Έζησα το δεύτερο σκάνδαλο μετά τις παρακολουθήσεις: το σκάνδαλο της συγκάλυψης. Κανέναν μάρτυρα δεν άφησε η Κυβέρνηση να εξεταστεί, εμπόδισε την αποκάλυψη της αλήθειας, συσκότισε την υπόθεση απόλυτα, επιτέθηκε βάναυσα στις Ανεξάρτητες Αρχές».

«Είναι αλήθεια, βιώνουμε υποβάθμιση του Κράτους Δικαίουστην Ελλάδα, επιδείνωση της ποιότητας της Δημοκρατίας, εξαιτίαςενός αλαζονικού υπερσυγκεντρωτικού συστήματος διακυβέρνησης.Σ’ αυτό εντάσσεται και η προκλητική στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης που απέφυγε να συναντήσει την αντιπροσωπεία της Επιτροπής σας (της Επιτροπής LIBE) κατά την επίσκεψή σας στη Χώρα μας το Μάρτιο, επιλογή ντροπιαστική που πρόσβαλε πάνω απ’ όλα τον Ελληνικό Λαό», τόνισε.

Η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας επισήμανε ότι «για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης, καταβάλλουμε καθημερινή προσπάθεια, όπως ανέδειξε και ο Πρόεδρός μας Νίκος Ανδρουλάκης το Μάρτιο, στην τελευταία του ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν ανέλαβε τη δέσμευση ότι “θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, για το Κράτος Δικαίου που αποτελεί πρώτηκαι κύρια προϋπόθεση για την ευημερία των πολιτών”».

Στο πέρας της ομιλίας της, σημείωσε καταληκτικά πως «ο τιμημένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Έλληνας ποιητής Οδ. Ελύτης, έγραψε: “Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις”. Εάν αποσυνθέσεις την Ευρωπαϊκή Ένωση, σου απομένει η Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Που σημαίνει: Μόνο με αυτά, μπορείς να την ξαναφτιάξεις».