«Αλλά και πάλι, ο πρωθυπουργός, ψέλλισε κάτι εξίσου αμήχανο, προχθές στη Βουλή, που πολύ απείχε από τα ουσιαστικά μέτρα στήριξης που χρειάζεται ο αγροτικός κόσμος της χώρας, προκειμένου να στηριχθεί στα πόδια του και να συνεχίσει να παράγει», τόνισε στο περιθώριο της επίσκεψής της, μαζί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, στην 30η έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη, η οποία πραγματοποιείται στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο.

«’Έχουμε, 4,5 χρόνια τώρα, επανειλημμένα τονίσει πως η αγροτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ένα ‘’αδειανό πουκάμισο’’, ένα κακόγουστο ‘’αστείο’’, μια φάρσα, με αντικείμενο χλεύης της τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας», συμπλήρωσε η βουλευτής Λάρισας, για να συνεχίσει, λέγοντας:

«Τα 5+1 μέτρα για τον αγροτικό κόσμο που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, την Παρασκευή, δυστυχώς για τον ίδιο, εύλογα, δεν εντυπωσίασαν τους παραγωγούς της χώρας. Και πώς να εντυπωσιάσουν Ανθρώπους που σχεδόν 3 χρόνια τώρα, όταν δεν παλεύουν με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και τις θεομηνίες, παλεύουν με ένα εισόδημα που συνεχώς μειώνεται, εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης του κόστους παραγωγής, αλλά και την καραμπινάτη κυβερνητική αποτυχία να παρέμβει ενεργά στην χάραξη της ευρωπαϊκής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, χάνοντας –συνολικά οι αγρότες μας φέτος- τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ από τις καταβολές των άμεσων ενισχύσεων; Και ιδίως σε σχέση με το τελευταίο, η κυβέρνηση τι έκανε;

‘’Παραίτησε’’ ως αποδιοπομπαίο τράγο τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ‘’νίπτοντας τα χέρια της’’ και μη παραδεχόμενη την αποτυχία του συνολικού σχεδιασμού της. Για την δε άνοδο του κόστους παραγωγής που μείωσε, μεσοσταθμικά, τουλάχιστον κατά 25% το αγροτικό εισόδημα, η κυβέρνηση τι έκανε; Και πάλι ελάχιστα.

Όπως ελάχιστα έκανε έως τώρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του για τους πληγέντες παραγωγούς της Θεσσαλίας, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν πλέον καν καλλιεργήσιμη γη, αφού αυτή είτε βρίσκεται κάτω από τα νερά ή κάτω από τόνους φερτών υλικών, εξαιτίας των πρόσφατων πλημμυρών, ενώ οι αποζημιώσεις εξακολουθούν να καθυστερούν, παρά τα ‘’κούφια’’ αλληλοσυγχαρητήρια των υπουργών για τη δήθεν ‘’επιτάχυνση’’ των σχετικών διαδικασιών.

Τίποτα δεν έκανε ο κ. Μητσοτάκης και διαδοχικές ηγεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης –που ο ίδιος έχει διορίσει- για τα αγροτικά χρέη που αυξάνονται, για τις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων και την έλλειψη ελέγχων, για τα αγροτικά χρέη- ‘’θηλιά’’ στο λαιμό των αγροτών, για τις αβελτηρίες της αλυσίδας από το χωράφι στο ράφι όπου οι μεσάζοντες συμπιέζουν το κέρδος του παραγωγού, για την αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να αποζημιώνει άμεσα και να συμπεριλαμβάνει τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική κρίση.

Για αυτές και άλλες πολλές παραλείψεις κατηγορούν οι αγρότες του Τόπου μας τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του και τα μπλόκα των κινητοποιήσεών τους, δεν είναι τίποτα άλλο από μια υπενθύμιση της έως τώρα αδιαφορίας του», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά η Ευαγγελία Λιακούλη.