Σε ερώτηση προς τον κ. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ε. Αυγενάκη προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, σε σχέση με την ανάγκη ουσιαστικής, όσο και στοχευμένης στήριξης των μελισσοκόμων της Θεσσαλίας, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της κατάρρευσης του κλάδου.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης:

«Μια ακόμη συνέπεια της καταιγίδας «Daniel» ήταν ότι δεκάδες χιλιάδες κυψέλες παρασύρθηκαν και καταστράφηκαν, με αποτέλεσμα να χαθούν και οι μέλισσες. Ήδη, γίνεται λόγος για τεράστιες απώλειες στο μελισσοκομικό κεφάλαιο της περιοχής, ενώ υπενθυμίζεται πως η αξία κάθε μελισσιού κυμαίνεται σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις από 130 έως και 250 ευρώ.

Όπως μάλιστα τονίζει ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας, αρκετοί μελισσοκόμοι δηλώνουν πλέον πως εξετάζουν το ενδεχόμενο να αλλάξουν ακόμη και επάγγελμα, καθώς ήδη δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα με τη φετινή παραγωγή, ενώ οι πλημμύρες που κατέστρεψαν τον κόπο τους, τους έδωσαν την ‘’χαριστική βολή’’.

Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου ότι η ανησυχία των επαγγελματιών μελισσοκόμων είναι πως εν αναμονή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για τα κατεστραμμένα μελίσσια, ο κανονισμός που προβλέπει φυσικές καταστροφές δεν καλύπτει ούτε κατ’ ελάχιστο τις ζημιές που επέφερε η κακοκαιρία, καθώς τα χρήματα που δίνονται σε άλλες περιπτώσεις δεν επαρκούν για την αντικατάσταση των απολεσθέντων κυψελών, μελισσοσμηνών, και του εξοπλισμού τους.

Αλλά και επειδή οι μελισσοκόμοι ζητούν επιδότηση για τροφή(ζαχαροζύμαρο) των μελισσών, διότι οι πλημμύρες επηρέασαν δραματικά την χλωρίδα της περιοχής, επιδότηση φύλλων κεριού (ειδικά κεριά μελισσοκομίας), αλλά και επιδότηση για μελισσοκομικά φάρμακα, ενάντια σε ασθένειες που μαθηματικά θα εμφανιστούν, εξαιτίας της ανάπτυξης υγρασίας, αλλά και της ασιτίας των μελισσοσμηνών, η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

Ποιες άμεσες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει, προκειμένου να στηριχθούν ουσιαστικά οι Θεσσαλοί μελισσοκόμοι, αφού εξαιτίας των κατακλυσμιαίων πλημμυρικών φαινομένων η ντόπια παραγωγή μελιού μειώθηκε δραματικά;

Αν σκοπεύει να αποζημιώσει τους εν λόγω παραγωγούς για όλες τις απώλειες που υπέστησαν (εξοπλισμό, ζωικό κεφάλαιο κ.α.) στο 100%;

Αν θα καλύψει τις ανάγκες τους σε ζαχαροζύμαρο, κεριά μελισσοκομίας και ειδικών φαρμάκων για τα μελισσοσμήνη;