Ερώτηση κατέθεσε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη και Κλιματικής Κρίσης &  Πολιτικής Προστασίας κ. Β. Κικίλια, σε σχέση με την ανάγκη αύξησης του χορηγούμενου ποσού της κρατικής αρωγής, προκειμένου να καλυφθούν οι φθορές ή και η αντικατάσταση λεβήτων φυσικού αερίου και πετρελαίου των πλημμυρόπληκτων κατοικιών, ενόψει του χειμώνα.

Όπως επισημαίνει στο κείμενο της ερώτησής της:

«Μέσα από την πλατφόρμα arogi.gov.gr χορηγήθηκαν ενισχύσεις ‘’για απλές επισκευαστικές εργασίες ή και την αντικατάσταση της οικοσκευής, η οποία κυμαίνεται μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ για κύρια κατοικία... Παράλληλα, η ενίσχυση για τις πρώτες βιοτικές ανάγκες, ανέρχεται στα 600 ευρώ για κύρια κατοικία που έχει πληγεί, με αποτέλεσμα το ποσό των ενισχύσεων να διαμορφώνεται αθροιστικά έως το ποσό των 6.600 ευρώ ανά κύρια κατοικία’’.

Μετά το πρώτο σοκ της καταστροφής, ωστόσο, μεγάλος αριθμός πλημμυρόπληκτων Θεσσαλών διαπιστώνει ότι έχει πλέον να αντιμετωπίσει, μεταξύ πολλών άλλων ζημιών στην στατικότητα και τον καθαρισμό των κατοικιών του, στην οικοσκευή του, στα οχήματά του, αλλά και την κάλυψη βασικών βιοτικών του αναγκών και το εξαιρετικά υψηλό κόστος αντικατάστασης ή επισκευής λεβήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, που συνήθως ήταν τοποθετημένοι στα υπόγεια και τα ισόγεια των κατοικιών και ως εκ τούτου έμειναν αρκετές ημέρες κάτω από τα νερά, τις λάσπες και τα φερτά υλικά.

Όπως, μάλιστα, επισημαίνουν σε σχετικά ρεπορτάζ τοπικών, έγκριτων μέσων οι θερμοϋδραυλικοί της Λάρισας –και στα οποία συνηγορούν και οι μαρτυρίες των πλημμυροπαθών - οι δαπάνες ολικής συντήρησης ή ακόμη περισσότερο αντικατάστασης ενός λέβητα πετρελαίου ή φυσικού αερίου (1.200 με 1.300 ευρώ για έναν λέβητα, συν τα έξοδα εγκατάστασης) είναι εξαιρετικά δαπανηρή υπόθεση, όσο βέβαια και ανελαστική, εξαιτίας του επερχόμενου χειμώνα.

Δεδομένου ότι οι δαπάνες για την πλήρη επαναφορά σε κατάσταση, έστω, στοιχειώδους κανονικότητας για μεγάλο αριθμό πλημμυρόπληκτων Θεσσαλών υπερβαίνει κατά πολύ το πρώτο ποσό των 6.600 ευρώ της Κρατικής Αρωγής, σε ένα οικονομικό περιβάλλον που είναι ήδη πιεσμένο, αλλά και επειδή πολίτες καταγγέλλουν ότι ακόμη δεν έχουν λάβει ακόμη ούτε καν το αρχικό ποσό των 6.600 ευρώ …(!)», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς: «πως προτίθενται να επιλύσουν τα πολύ-επίπεδα προβλήματα των πλημμυρόπληκτων πολιτών της Θεσσαλίας, σε σχέση με το ύψος των ήδη παρεχόμενων ενισχύσεων της κρατικής αρωγής και αν υπάρχει σχεδιασμός και πολιτική βούληση, προκειμένου να διατεθούν επιπλέον κονδύλια για την επιχορήγηση των αναγκαίων εκτεταμένων επισκευών ή ακόμη και της αντικατάστασης των συστημάτων θέρμανσης των κατοικιών που πλήγηκαν από τα βιβλικά πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου».