Σε ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την δραματική υποστελέχωση που αντιμετωπίζει το Εργαστήριο της Ιατρικής Βιοπαθολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (ΓΝΛ), κατόπιν σχετικής επιστολής της ΕΙΝΚΥΛ.

Όπως επισημαίνει η βουλευτής Λάρισας στην ερώτησή της:

«Σύμφωνα με τον προηγούμενο Οργανισμό του ΓΝΛ, για το Εργαστήριο Ιατρικής Βιοπαθολογίας, το οποίο συναποτελούν το Αιματολογικό, το Βιοχημικό και το Μικροβιολογικό Εργαστήριο, προβλέπονταν 12 θέσεις, οι οποίες στην πορεία περικόπηκαν σε 9.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλεται από το όργανο συλλογικής εκπροσώπησης των ιατρών Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ), ακόμη και από αυτές τις συνολικά εννέα θέσεις ειδικών ιατρών για τα τρία εργαστήρια, σήμερα και σε καθημερινή βάση, καλύπτονται μόλις οι επτά, με την κατανομή να έχει συνολικά ως εξής: τέσσερις ιατροί σε μόνιμες οργανικές θέσεις, δύο επικουρικοί και ένας ιατρός που υπηρετεί σε προσωποπαγή θέση.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως συγκεκριμένα από το Αιματολογικό Εργαστήριο συνταξιοδοτήθηκαν την περίοδο 2021-2022 δύο ιατροί, των οποίων οι θέσεις δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμη, ενώ και η μοναδική εν ενεργεία μόνιμη ιατρός που υπηρετεί εκεί, αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί εντός του 2024, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ροή ποσοτήτων αίματος σε συνανθρώπους μας με αυξημένες ανάγκες.

Αλλά και στο Βιοχημικό Εργαστήριο επικρατεί ανάλογη κατάσταση, αφού ιατρός με βαθμό Επιμελητή Β΄, ο οποίος προσελήφθη το 2021, με ‘’σκανδαλώδη απόφαση της 5ης ΥΠΕ μετακινήθηκε στο Νοσοκομείο Καρδίτσας, μόλις επτά ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του’’ και μάλιστα, όπως καταγγέλλεται ‘’χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε ενημέρωση και συγκατάθεση από πλευράς των οργάνων του Νοσοκομείου Λάρισας’’.

Στο δε Μικροβιολογικό Εργαστήριο από τους τρεις μόνιμους ιατρούς που αντιστοιχούν στο νέο οργανόγραμμα, υπηρετεί μόλις ο ένας. Και αυτό συμβαίνει γιατί ο δεύτερος ιατρός τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του, εξαιτίας δικαιολογημένης άδειας οικογενειακής φύσης, ενώ ο τρίτος ιατρός ‘’με παράτυπες και παράνομες διαδικασίες, χωρίς την παραμικρή ενημέρωση και συγκατάθεση από πλευράς των οργάνων του Νοσοκομείου Λάρισας, παρέχει τις υπηρεσίες του στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας του ΕΟΔΥ’’, πάλι με απλή έγγραφη ενημέρωση του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ και μάλιστα ‘’μέχρι νεωτέρας’’.

Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι πλέον, το Μικροβιολογικό Εργαστήριο, τελώντας σε πλήρη αποδυνάμωση, να αδυνατεί να καλύψει τις ιδιαιτέρως αυξημένες ανάγκες των ασθενών, εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων Daniel και Elias, των εποχικών λοιμώξεων και των αυξημένων κρουσμάτων COVID. Παράλληλα δε, η έλλειψη προσωπικού στο εν λόγω Εργαστήριο οδηγεί και στην περικοπή σημαντικού όγκου εξετάσεων για τους νοσηλευόμενους ασθενείς, όπως καλλιέργειες και εξετάσεις διαφόρων τύπων.

Δεδομένου ότι αποτέλεσμα των παραπάνω αυθαίρετων αποφάσεων του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ, αλλά και των καθυστερήσεων στην πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού προσωπικού από πλευράς του υπουργείου Υγείας, είναι η υπολειτουργία του Εργαστηρίου της Ιατρικής Βιοπαθολογίας του ΓΝΛ και των τριών τμημάτων του», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό «Πως απαντά στις καταγγελίες της ΕΙΝΚΥΛ για τις σκανδαλώδεις μετακινήσεις ιατρών από το Εργαστήριο Ιατρικής Βιοπαθολογίας του ΓΝΛ σε άλλες δομές υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που μαθηματικά καθιστούν επισφαλή τη λειτουργία των περισσοτέρων κλινικών και συνολικά του Νοσοκομείου, αλλά και πότε και πως προτίθεται να προβεί στην πλήρη κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων του ανωτέρω Εργαστηρίου;».