Σεμινάρια στο ΔΩΛ για εκπαιδευτικούς της μουσικής, καλλιτέχνες, σπουδαστές φοιτητές και όλους όσοι έχουν ενδιαφέρον για τη μουσική τέχνη.

Μία μουσική – διδακτική προσέγγιση σε ένα κύκλο τεσσάρων σεμιναρίων, που μας φέρνει στις αίθουσες διδασκαλίας με φρέσκια γνώση και ανανεωμένη διάθεση, με θέματα που αφορούν στον τρόπο διδασκαλίας του βιολιού και της βιόλας, συμβουλές για την διδασκαλία και ερμηνεία του Μπαχ, τρόπους διαχείρισης του φωνητικού μηχανισμού, αλλά και μία μουσική προσέγγιση στο πιανιστικό ρεπερτόριο της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας για παιδιά.

Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και εμπνευσμένοι παιδαγωγοί θα διδάξουν, όπως ο Δημήτρης Χανδράκης – βιολί, Χαρά Σειρά – βιόλα, Δημήτρης Δημόπουλος – πιάνο, Βασιλική Ποζίδου – μονωδία, Κώστας Τσούγκρας – συνθέτης, μουσικολόγος και Φανή Καραγιάννη – πιάνο.

Όλα τα σεμινάρια είναι δωρεάν και ανοιχτά για το κοινό.

1ο Σεμινάριο: Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 10:00 – 13:00

Αίθουσα «Ήβη Βοζαλή»

«Βασικές αρχές διδασκαλίας των εγχόρδων οργάνων»

Διδάσκοντες: Δημήτρης Χανδράκης – Χαρά Σειρά

Το σεμινάριο αποσκοπεί να δώσει χρήσιμες συμβουλές για τον τρόπο προσέγγισης ανάπτυξης και μετάδοσης των βασικών ζητημάτων διδασκαλίας βιολιού και βιόλας, σε μαθητές κάθε ηλικίας.

Απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς – παιδαγωγούς βιολιού, βιόλας, αλλά και όλων των εγχόρδων με δοξάρι, σε καλλιτέχνες, σπουδαστές – φοιτητές και σε όποιον έχει ενδιαφέρον για τη μουσική τέχνη.

Το σεμινάριο παρουσιάζουν οι:

Δημήτρης Χανδράκης, Kαθηγητής Bιολιού στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Χαρά Σειρά, κορυφαία Βιόλας στην Κρατική ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

2ο Σεμινάριο: Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 17:30 – 20:30

Αίθουσα «Ήβη Βοζαλή»

«J.S.Bach, Μία πρώτη ματιά..»

Επιμέλεια: Δημήτρης Δημόπουλος, πιανίστας

Ένας σπουδαίος ερμηνευτής, ο Δημήτρης Δημόπουλος, μιλά για τη μουσική, τη διδασκαλία και την ερμηνεία του μεγάλου συνθέτηJ.S.Bach.

Η μουσική του J.S.Bach διδάσκεται και προβάλλεται με εντελώς διαφορετικούς τρόπους, απόψεις και γνώμες.

Ποια είναι η αλήθεια;

Μία μουσική προσέγγιση που λύνει απορίες στη διδασκαλία και στον τρόπο που φέρνουμε τους μαθητές/τριές μας σε επαφή με το στιλ της Μπαρόκ μουσικής.

Μία συζήτηση που μας οδηγεί σε μία ασφαλέστερη επιστροφή στις αίθουσες διδασκαλίας.

3ο Σεμινάριο: Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 17:30 – 20:30

Αίθουσα «Ήβη Βοζαλή»

«Σεμινάριο διερεύνησης, συνειδητοποίησης και άσκησης του φωνητικού μηχανισμού»

Επιμέλεια: Βασιλική Ποζίδου

Το σεμινάριο περιλαμβάνει τεχνικές αναπνοής, στήριξης και προβολής της φωνής και ορθής εκφοράς του λόγου απομυθοποιώντας τα μυστήρια που περιβάλλουν τη χρήση της φωνής.

Απευθύνεται σε επαγγελματίες που κάνουν έντονη χρήση της φωνής τους όπως καθηγητές, πάσης φύσεως εκπαιδευτικούς, ομιλητές ή σπουδαστές τραγουδιού και θεάτρου και γενικότερα σε όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν καλύτερης ποιότητας ομιλία.

4ο Σεμινάριο: Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 13:30 – 17:00

Αίθουσα «Ήβη Βοζαλή»

Σύγχρονη Μουσική Δημιουργία

Νεότερες τάσεις και ρεύματα – Σύγχρονο πιανιστικό ρεπερτόριο

Μία παιδαγωγική προσέγγιση

Κώστας Τσούγκρας – Φανή Καραγιάννη

Διάλεξη: «Ο πλουραλισμός στη σύγχρονη μουσική δημιουργία- νεότερες τάσεις και ρεύματα»

Με τον συνθέτη, μουσικολόγο και καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ Κώστα Τσούγκρα

Σεμινάριο: «Παιδαγωγική προσέγγιση στο πιανιστικό ρεπερτόριο του 20ου και 21ου αιώνα»

Με την πιανίστα, παιδαγωγό και μουσικολόγο Φανή Καραγιάννη

Μία μουσικολογική και παιδαγωγική προσέγγιση στο χώρο της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας που απευθύνεται σε μαθητές, συνθέτες, καθηγητές πιάνου αλλά και όλων των οργάνων και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να διευρύνει τις γνώσεις του στο σύγχρονο ρεπερτόριο του πιάνου και στον τρόπο διδασκαλίας του.