Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας -Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα  τον Σεπτέμβριο του 2021 ,σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών της Τέχνης (ΕΕΙΤ)  πραγματοποίησε, στο αμφιθέατρο, επιστημονική Διημερίδα με θέμα «Εικαστικές Τέχνες στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1940»

Η διημερίδα είχε σαν στόχο  να χαρτογραφήσει το πεδίο των εικαστικών τεχνών κατά την περίοδο της δεκαετίας του 1940, να αναδείξει αθέατες όψεις του, καθώς και να επανεξετάσει τα ζητήματα που στο παρελθόν έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιπαραθέσεις.

Η Συλλογή Γ. Ι. Κατσίγρα περιέχει έναν μεγάλο αριθμό έργων φιλοτεχνημένων αυτήν την περίοδο, μέρος αυτών παρουσιάζονται στην ενότητα "Αγωνιστικότητα" στον χώρο της μόνιμης συλλογής Κατσίγρα. Η δεκαετία του 1940 σημαίνει Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση και Εμφύλιος. Μια ταραγμένη εποχή που πυροδότησε καταλυτικές αλλαγές σε όλα τα πεδία της κοινωνικής ζωής, καθώς και στις εικαστικές τέχνες. Στην διημερίδα συμμετείχε ένας μεγάλος αριθμός ιστορικών της τέχνης και επιστημόνων με εξειδίκευση στις εικαστικές τέχνες. Τα πρακτικά της διημερίδας καταγράφηκαν και εκδόθηκαν σε τόμο από την Δημοτική  Πινακοθήκη Λάρισας -Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών της Τέχνης (ΕΕΙΤ). Η παρουσίαση του τόμου των πρακτικών θα γίνει το φθινόπωρο στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα.

Κατάλογοι της έκδοσης αυτής με τίτλο "Εικαστικές τέχνες στην Ελλάδα την δεκαετία του 1940" δωρήθηκαν στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, από την Αντιπρόεδρο κ.΄Αννυ Ψάρρα, παρουσία της προέδρου κ. Κατερίνας Εμμανουήλ του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας και των μελών Αράπκουλε Δέσποινα, Δεληζώνα Ζωή, Καρρά Αποστολία. Ο κ. Βαγγέλης Ρεμπάπης υπεύθυνος του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας παρέλαβε τους καταλόγους.

 

Πληροφορίες:

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι.  Κατσίγρα.

t. 2410623615

Email:info@katsigrasmuseum.gr

www.katsigrasmuseum.gr