Η Σφαγή του Δομένικου ή Ολοκαύτωμα του Δομένικου Ελασσόνας αναφέρεται στην ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστη το χωριό Δομένικο της Λάρισας στις 16-17 Φεβρουαρίου του 1943, από τις γερμανικές και ιταλικές δυνάμεις κατοχής, που, αφού το πυρπόλησαν, στη συνέχεια προέβησαν με ωμή βία στην εκτέλεση 150 αθώων κατοίκων.

 Ανάμεσα τους άμαχοι από το Δομένικο, το Αμούρι, το Μεσοχώρι και το Δαμάσι που απλά πλήρωσαν την οργή των άνανδρων Ναζί που με ευκολία στράφηκαν εναντίον τους αφού έκαψαν ολόκληρο το χωριό.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δομενίκου Στάθης Ψωμιάδης εξιστόρησε στην ΕΡΤ3 τα γεγονότα και αναφέρθηκε στον δικαστικό αγώνα που γίνεται στα δικαστήρια της Λάρισας εναντίον του Ιταλικού κράτους για τις θηριωδίες που διέπραξε εναντίον αμάχων.

Μετά από 20 χρόνια στα δικαστήρια και ενώ μας ζητούσαν 300.000 ευρώ για δικαστικό ένσημο το Πρωτοδικείο Λάρισας αποφάσισε ότι δεν μπορούμε να δικάσουμε το ιταλικό δημόσιο λόγω ετεροδικίας, δήλωσε ο κ. Ψωμιάδης. Την επόμενη Παρασκευή μάλιστα έχει οριστεί η εκδίκαση στο Εφετείο, πρόσθεσε.

Μετά την προβολή ενός ντοκιμαντέρ στην Ιταλία για τα εγκλήματα πολέμου του Μουσολίνι, άρχισε να γίνεται γνωστό και ότι και οι Ιταλοί έκαναν εγκλήματα πολέμου. Εμείς όταν επισκεφθήκαμε την Ιταλία καταθέσαμε μήνυση και στον στρατιωτικό εισαγγελέα ο οποίος μετά από έρευνα πέντε ετών μας έστειλε επιστολή που αναγνωρίζει τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από τους Ιταλούς στο Δομένικο, καταλήγει ο κ. Ψωμιάδης.

Ρεπορτάζ Β. Μητρούσιας