Τον 5ο Μαθητικό, Καλλιτεχνικό και Συγγραφικό διαγωνισμό με θέμα ««Τα Αρχεία διηγούνται ιστορίες και ζωγραφίζουν… για τον θεσσαλικό κάμπο που μας έθρεψε και μας ανάθρεψε» διοργανώνουν τα «Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Ν. Λάρισας»

Η πρόσκληση του διαγωνισμού και οι οδηγίες συμμετοχής βρίσκονται στα σχολεία, και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν διευκρινίσεις στο mail@gak.lar.sch.gr και στο 2410 281425.

Στο κείμενο της πρόσκλησης οι υπεύθυνοι των αρχείων αναφέρουν τα εξής: «Πόσες καλοκαιρινές ιστορίες δεν ξεκινούν «Ήμασταν στο χωριό στη γιαγιά και …», πόσες φιλίες δημιουργήθηκαν στους χωματόδρομους και τις αυλές των χωριών, πόσα παιχνίδια! Ακούσαμε τρομακτικές ιστορίες, εξερευνήσαμε στοιχειωμένα σπίτια και χαθήκαμε σε μονοπάτια.

Αυτές τις εικόνες περιμένουμε από τους νέους συγγραφείς και ζωγράφους του νομού μας, να μας μεταφέρουν αισθήσεις, μυρωδιές, γέλια, ίσως και την απελπισία και την οργή όταν επιστρέψαμε να καθαρίσουμε λασπωμένες αναμνήσεις και να θρηνήσουμε.»

Τα επιλεγμένα εξήντα τεκμήρια από το αρχειακό υλικό της Λάρισας και της Αγιάς στα οποία μπορούν να ανατρέψουν οι μαθητές είναι αναρτημένα στη σελίδα της υπηρεσίας στο facebook «Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Ν. Λάρισας», ακόμη και αν δεν είναι χρήστες της εφαρμογής, στο άλμπουμ «Τεκμήρια 5ου διαγωνισμού».

Η αφίσα είναι δημιουργία της νικήτριας του 3ου διαγωνισμού Σταυρούλας Τσιάλτα.