Ξεκινάει το πρόγραμμα δράσεων του Ιουλίου " Μήγαρις είναι Άνοιξις, Mήγαρις καλοκαίρι;» Δύο εβδομάδες δράσεων, αφιερωμένες στην ιστορία & λαογραφία του τόπου. #ραψανηομορφοχωριο Δημιουργικές σχέσεις ανθρώπων που μεταβάλλουν ένα φυσικό περιβάλλον σε πολιτισμικό.

Η Δημοτική βιβλιοθήκη Ραψάνης του Δ. Τεμπών και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας –Ξενώνας Ραψάνης του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης και το Σύλλογο Γυναικών Ραψάνης, για 6η χρονιά διοργανώνουν «Το Μήγαρις είναι ‘Ανοιξις, Mήγαρις καλοκαίρι ;», δυο εβδομάδες δράσεων στη Ραψάνη, που ξεκινούν από την Πέμπτη 20 Ιουλίου έως την Κυριακή 30 Ιουλίου 2023. Οι δράσεις απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες, έχοντας ως
βάση την λαογραφική παράδοση του χωριού, τις ιστορίες, τα παραμύθια, τα τοπωνύμια, τις βρύσες, τα μονοπάτια, τα εξωκλήσια, αλλά και το παιχνίδι, τις κατασκευές, τη μουσική του τόπου. Εκμεταλλευόμενοι το φυσικό περιβάλλον του χωριού, οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στα όμορφα, γραφικά μέρη της κοινότητας της Ραψάνης. Η Βιβλιοθήκη Ραψάνης θα αποτελεί τον τόπο συνάντησης και αφετηρίας για όλες τις δράσεις. Τα παιδιά θα συνοδεύονται από τους κηδεμόνες τους. Στοιχεία επικοινωνίας: Δ.Β.Ραψάνης 2495061259, mail:rapsanilibrary@yahoo.gr.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Πέμπτη 20 Ιουλίου στις 7:00 μ.μ. (Δημοτική βιβλιοθήκη Ραψάνης) Βοτανολόγιο της Τοπικής μας χλωρίδας, τα βότανα του καλοκαιριού. Περίπατος προς την περιοχή της Αγίας Τριάδας, συλλογή βοτάνων της εποχής. Σε συνεργασία με τις ομάδες των Περιπάτητών της Ραψάνης και της Συνταγογράφησης βιβλιοθηκών.

Σάββατο 22 Ιουλίου στις 7:00 μ.μ. (Δημοτικό σχολείο Ραψάνης) Βιωματικό εργαστήρι παραδοσιακού ανοίγματος φύλλου για πίτες. Ένα εργαστήρι που θα μας διδάξει τις τεχνικές κατασκευής του φύλλου για πίτες, τον στολισμό μίας πίτας, την γέμιση, τον παραδοσιακό κόθαρο.

Δευτέρα 24 Ιουλίου στις 7:00 μ.μ. (Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης ). Περίπατος στην Αγία Παρασκευή Ραψάνης. Του νερού τα σχήματα θα ζωγραφίσουμε! Περπατάμε προς το γραφικό εκκλησάκι του χωριού, ζωγραφίζουμε και σχεδιάζουμε τα σχήματα που παίρνει το νερό σε κάθε μορφή του.

Παρασκευή 28 Ιουλίου στις 7:00 μ.μ. (Δημοτικό σχολείο Ραψάνης) Παλιές τεχνικές φυσικής βαφής. Ένα βιωματικό εργαστήρι βαφής με φυσικά υλικά. Οι φυσικές βαφές αποτελούν μία μακροχρόνια παράδοση που οι υφάντρες χρησιμοποιούσαν με τοπικά υλικά για να βάφουν τα νήματα.

Κυριακή 30 Ιουλίου στις 11:00 π.μ. (Δημοτικό σχόλειο Ραψάνης) “«Νήματα και λέξεις φαντασίας" Σύγχρονες μορφές έκφρασης και ερμηνείας μιας παλιάς γυναικείας τέχνης. Γιατί η υφαντική και το κέντημα δεν αποτελούν μόνο παραδοσιακές μορφές χειροτεχνίας αλλά και τεχνικές σύγχρονης τέχνης. Μια παρουσίαση από τις Ιφιγένεια Σδούκου και Στέλλα Νταβαρού.

Σας περιμένουμε στο χωριό μας!