Χωρίς σοβαρά συμβάντα δημόσιας υγείας έχει εξελιχθεί στη Θεσσαλία το τρίμηνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και με βάση το Δίκτυο Συνδρομικής Επιτήρησης λοιμωδών νοσημάτων που σχετίζονται με τα πλημμυρικά φαινόμενα, έως σήμερα δεν έχει επιβεβαιωθεί συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας και λοιμώξεων του αναπνευστικού που να σχετίζεται με τις πλημμύρες.

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως και τις 11 Δεκεμβρίου 2023 επιβεβαιώθηκαν 55 κρούσματα λεπτοσπείρωσης, αριθμός σαφώς αυξημένος σε σχέση με τον ετήσιο αριθμό κρουσμάτων της νόσου στη χώρα μας (μέσος όρος κρουσμάτων κατ’ έτος το διάστημα 2004-2022 23,3 ενώ πέρυσι είχαν καταγραφεί μόλις 6 κρούσματα), ωστόσο διαχειρίσιμος.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η Θεσσαλία ούτως ή άλλως θεωρείται ενδημική περιοχή για λεπτοσπείρωση, ενώ η άμεση απόκριση των αρμόδιων φορέων στην περιοχή συνετέλεσε στην πρώιμη διάγνωση των κρουσμάτων και επομένως στην έγκαιρη χορήγηση θεραπευτικής αγωγής και τον περιορισμό κλινικά σοβαρών περιπτώσεων. Ο μεγαλύτερος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης καταγράφηκε την εβδομάδα 9 έως 15 Οκτωβρίου.

Το μοτίβο

Τους τελευταίους τρεις μήνες καταγράφηκαν 115.724 προσελεύσεις πολιτών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των μονάδων υγείας των πληγεισών περιοχών, εκ των οποίων 3.068 αφορούσαν περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 12.027 περιστατικά λοίμωξης του αναπνευστικού.

Τα περισσότερα περιστατικά γαστρεντερίτιδας καταγράφηκαν τις πρώτες ημέρες μετά τις πλημμύρες: 338 περιστατικά την εβδομάδα 11 έως 17 Σεπτεμβρίου και 316 την εβδομάδα 18 έως 24 Σεπτεμβρίου, όταν ο μέσος εβδομαδιαίος όρος το διάστημα που ακολούθησε έως και σήμερα είναι 220. Ο αριθμός των λοιμώξεων του αναπνευστικού φαίνεται να ακολούθησε το μοτίβο εξάρσεων ιώσεων και COVID-19 που αφορά όλη τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι για την ενίσχυση της διαγνωστικής ικανότητας των μονάδων υγείας, εγκαταστάθηκαν συνολικά 13 αναλυτές ταχείας μοριακής ανίχνευσης σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας, ενώ παράλληλα τροφοδοτήθηκαν με αναλώσιμα υλικά οι μονάδες υγείας στις οποίες προϋπήρχε ο αντίστοιχος εξοπλισμός. Εως το πρωί της 11ης Δεκεμβρίου είχαν διενεργηθεί 695 έλεγχοι μοριακής ανίχνευσης γενετικού υλικού παθογόνου ανώτερου αναπνευστικού και 376 για παθογόνα του γαστρεντερικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το Δίκτυο Συνδρομικής Επιτήρησης περιστατικών γαστρεντερίτιδας, λοιμώξεων του αναπνευστικού και άλλων λοιμωδών νοσημάτων που δημιουργήθηκε για τις πλημμύρες, παραμένει σε λειτουργία και τα δεδομένα αναλύονται καθημερινά βάσει αλγoρίθμου και συγκρίνονται με τα αναμενόμενα για την εκάστοτε μονάδα υγείας και περιοχή.

Οπως αναφέρει ο οργανισμός, «σε περίπτωση ανησυχητικής αύξησης του παρατηρούμενου αριθμού περιστατικών παρέχεται σήμα προειδοποίησης και δίνεται η δυνατότητα έγκαιρης διερεύνησης και ταχείας παρέμβασης σε περίπτωση πραγματικής συρροής».

Τέλος, έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλία προληπτικά για την αποφυγή συμβάντων δημόσιας υγείας 2.524 εμβολιασμοί έναντι του τετάνου, και 188 εμβολιασμοί έναντι του ιού της ηπατίτιδας Α, σε παιδιά ειδικών πληθυσμών.

(*) φωτογραφία INTIME NEWS

Πέννυ Μπουλούτζα (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ