Η σημασία της ουσιαστικής παρέμβασης των δράσεων του Δήμου Λαρισαίων, Πανεπιστημίου των Πολιτών και «Πόλη που Μαθαίνει» στην τοπική κοινωνία και στους πολίτες, αναδείχθηκε στην όμορφη και ζεστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα.

Εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι που συμμετείχαν στα προγράμματα του Πανεπιστημίου των Πολιτών την ακαδημαϊκή χρονιά που ολοκληρώθηκε, συναντήθηκαν σε μια γιορτή μάθησης με εισηγήσεις, παρουσιάσεις των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν και απονομή βεβαιώσεων.

Σε μια γεμάτη από κόσμο αίθουσα, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης αναφέρθηκε ότι η δημοτική αρχή έχει στο επίκεντρο της τον άνθρωπο, κάτι που αποδεικνύει και η επιμονή σε προγράμματα δια βίου μάθησης για τους πολίτες, αλλά και με τις δράσεις του Δήμου στον πολιτισμό, τον αθλητισμό την κοινωνική πολιτική κ.α.

Με οδηγό την φράση ότι «πόλη είναι πάνω απ΄ όλα οι άνθρωποι», ο κ. Καλογιάννης εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στην προσπάθεια για μια «πόλη που μαθαίνει», παρά το γεγονός ότι η τοπική αυτοδιοίκηση «μέχρι πρότινος ήταν ταυτισμένη με λακκούβες και έργα στους δρόμους». Καταλήγοντας, στον χαιρετισμό του και απευθυνόμενος στους παρισταμένους, δήλωσε καταχειροκροτούμενος «περήφανος για την πόλη, για την κοινωνία μας, για εσάς».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Διοίκησης, Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης κ. Δημήτρης Δεληγιάννης, αναφέρθηκε στην πορεία του Πανεπιστημίου Πολιτών, 5 χρόνια μετά την ίδρυσή του σημειώνοντας πως κάθε χρόνο περισσότεροι συμπολίτες βιώνουν την εμπειρία της δια βίου μάθησης μέσα από τις δράσεις του Δήμου, ενώ συνεχίζοντας συμπλήρωσε πως κάποια στιγμή οι κοινωνίες θα πρέπει να βλέπουν τα θετικά τους και να κάνουν ακόμα καλύτερα.

Για τις «Βασικές Αρχές της Πόλης που Μαθαίνει» μίλησε ο κ. Αλέξης Κόκκος, ομότιμος καθηγητής του ΕΑΠ και πρόεδρος Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων, μιλώντας με ιδιαίτερα θετικά λόγια για τη δουλειά που γίνεται στη Λάρισα.

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παιδείας του Δήμο Λαρισαίων κα. Σταυρούλα Μπαξεβάνου, αναφέρθηκε συνοπτικά στα προγράμματα που υλοποιήθηκαν φέτος, ενώ ακολούθησε η παρουσίαση τους από τους εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους.

Τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν είναι τα εξής:

· Σχολές Γονέων

· Βασική Υποστήριξη Ζωής (Basic Life Support) με Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή

· Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής

· Εκμάθηση Η/Υ για τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας

· Μουσειακή Εκπαίδευση – Κριτική και δημιουργική σκέψη στο μουσειακό περιβάλλον

· Κοπτική Ραπτική για προχωρημένους

· Παιδαγωγική και Οργανωτική Ανάπτυξη μιας Εκπαιδευτικής Δομής

· Αναζητώντας Εργασιακές Διαδρομές… με όχημα τις Δεξιότητες

· Από τη θεωρία της απελευθερωτικής παιδαγωγικής στην πράξη. Μαθήματα από τη φυλακή

Ακολούθησε απονομή βεβαιώσεων.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας κ. Φωτ. Μυσιρλή, η οποία αναφέρθηκε στο έργο του οργάνου, καλώντας τους νέους να ενταχθούν, αλλά και τους μεγαλύτερους να βοηθήσουν με την εμπειρία τους και τις συμβουλές τους.

Στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης συμμετείχαν η χορωδία «ΕΥΕΣΤΩ» και η θεατρική Ομάδα των ΚΑΠΗ του Δήμου Λαρισαίων.