Ακόμη ένας Βιολογικός Καθαρισμός τέθηκε σε λειτουργία στην περιοχή του Δήμου Αγιάς. Πρόκειται γι’ αυτόν του Στομίου, ο οποίος έρ­χεται να προστεθεί σε άλλους τρεις – Αγιάς, Μελιβοίας και Αγιοκάμπου – που διαχειρίζεται η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Στον εν λόγω Βιολογικό Καθαρισμό θα οδηγούνται τα λύματα του Στο­μίου και του Ομολίου.

Η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) – Βιολογικός Καθαρισμός του Στομίου κατασκευάστηκε από τον πρώην Δήμο Ευρυ­μενών το έτος 2008. Δεν λειτούργησε, όμως, καθώς δεν υπήρχαν δίκτυα αποχέτευσης σε κανέναν οικισμό.

Πέραν τούτου, είχαν λεηλατηθεί ση­μαντικά μηχανολογικά όργανα και καλωδιώσεις κάνοντας την μονάδα μη λειτουργική. Η ΔΕΥΑ Αγιάς από το 2011, αμέσως μετά δηλαδή την ενο­ποίηση των Δήμων Αγιάς, Ευρυμενών, Λακέρειας και Μελιβοίας, σε συ­νεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, ενέταξε σε χρηματοδοτικά προγράμματα τα δίκτυα αποχέτευ­σης Στομίου και Ομολίου, προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ, τα οποία έχουν περατωθεί και, συγχρόνως, επισκεύασε πλήρως την μονάδα του Βιολογικού Καθαρισμού από τις όποιες φθορές είχε υποστεί.

Ήδη το αποχετευτικό έργο λειτουργεί και η ΔΕΥΑ καλεί σε πρώτη φάση τους κατοίκους του Ομολίου να προσέλθουν στα γραφεία της για να συνδεθούν με το αποχετευτικό δίκτυο. Σε περίπου είκοσι ημέρες από σήμερα θα συνδεθούν και οι οικίες του Στομίου, καθώς τελειώνουν οι εργασίες κατασκευής του καταθλιπτικού αγωγού και του αντλιοστασίου προσαγωγής των λυμάτων στην Ε.Ε.Λ.

Η ΔΕΥΑ Αγιάς έχει υπό την επο­πτεία της τους περισσότερους Βι­ολογικούς Καθαρισμούς σε επίπεδο Πε­ριφέρειας Θεσσαλίας επιμένοντας σε τέτοια μεγάλα και σημαντικά έργα έμπρακτης αγά­πης προς τη φύση, με συνέπειες θε­τικές, τόσο στους επιμέρους τομείς του φυσι­κού, όσο και του ανθρωπο­γενούς περιβάλλοντος, σε μια οικολογικά ευ­αίσθητη περι­οχή με τεράστια παράκτια ζώνη.

Η λειτουρ­γία κι αυτού του Βιολογικού θα δώσει τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν εκα­τοντάδες οικίες, κατα­στήματα κι επιχειρήσεις με τη συνεχή πύκνωση του αποχε­τευτικού δι­κτύου, να καταργηθούν σταδιακά οι απορροφητικοί βόθροι που υπο­βαθ­μίζουν την ποιότητα των υπόγειων νερών και να προ­στατευ­θεί η ποιό­τητα των νερών του φυσικού αποδέκτη που δεν είναι άλλος από τη θα­λάσσια ζώνη.

Ρεπορτάζ: “Χώρα Αγιά” (choraagia.gr)