Η αποκατάσταση των υποδομών που επλήγησαν από τη διπλή θεομηνία του περασμένου Σεπτεμβρίου και η ολοκλήρωση των συγχρηματοδοτούμενων έργων, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Φαρσάλων για το 2024.

Το Πρόγραμμα που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεδρίαση χθες Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου, υπερβαίνει τα 12 εκ. ευρώ, στα οποία έρχονται να προστεθούν και τα 22 εκ. ευρώ που αφορούν τα δύο φράγματα και τα συνοδά έργα για την ύδρευση, τα οποία θα ξεκινήσουν εντός του 2024.

«Πρόκειται για ένα τεχνικό πρόγραμμα ρεαλιστικό που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της πόλης των Φαρσάλων και των χωριών μας, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων. Κύριος στόχος είναι η ολοκλήρωση των εν εξελίξει έργων, οι εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις στην πόλη και στα χωρία. Στο τεχνικό πρόγραμμα του 2024 δίνουμε έμφαση στην αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης και των χωριών μας, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τις πρόσφατες θεομηνίες «DANIEL»και «ELIAS», σχολίασε μεταξύ άλλων ηαντιδήμαρχος, αναπληρούσα τον Δήμαρχο Φαρσάλων, κ. Σοφία Χατζηπλή.

 

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΑ

Σταχυολογώντας το Τεχνικό Πρόγραμμα, πέραν των προαναφερθέντων έργων (η εξειδίκευση των έργων αποκατάστασης των υποδομών θα γίνει με την αποσαφήνιση των απαιτούμενων από την πολιτεία) θα περιλαμβάνει και τα συγχρηματοδοτούμενααπό  το εθνικό και από το περιφερειακό πρόγραμμα έργα. Μεταξύ αυτών είναι τα εξής:

  • Η αποκατάσταση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φαρσάλων το οποίο θα στεγάσει τη Μουσειακή Συλλογή.
  • Οι ενεργειακές αναβαθμίσεις του ΕΠΑΛ Φαρσάλων, του Δημοτικού Σταδίου, του 1ου Γυμνασίου – Λυκείου, του 4ου Δημοτικού Σχολείου, του Δημοτικού Σχολείου Βαμβακούς και του Πολιτιστικού Κέντρου Φαρσάλων.
  • Η αντιπυρική προστασία στο αισθητικό άλσος των Φαρσάλων.
  • Το «Πράσινο Σημείο» στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Πολυδάμαντα.
  • Η διασύνδεση μεγάλων κτηνοτροφικών μονάδων με το δημοτικό δίκτυο οδοποιίας.
  • Ηανακαίνιση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.
  • Ηπρομήθεια, ηεγκατάσταση και ο εξοπλισμός για την ενεργειακή αναβάθμιση των αρδευτικών γεωτρήσεων.

Εισηγητές του Τεχνικού Προγράμματος του 2024, ήταν το στέλεχος της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. ΧρήστοςΚόκαλης και η Πολιτικός Μηχανικός και ειδική συνεργάτιδα του Δημάρχου Φαρσάλων κ. Ηλέκτρα Θελούρα.

Η κ. Θελούρα ανέλυσε τα έργα με συγχρηματοδότηση σε ποιο στάδιο βρίσκονται και τόνισε ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 θα έχουν ολοκληρωθεί οι 4 ενεργειακές αναβαθμίσεις των σχολικών συγκροτημάτων του Δήμου Φαρσάλων. Επίσης , θα ξεκινήσει και η εκτέλεση του έργου για την ασφαλτόστρωση μεγάλων κτηνοτροφικών μονάδων καθώς και της ανέγερσης νέου βρεφικού σταθμού, ολοκληρώθηκε ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος των κτιρίων και θα ξεκινήσει και ο δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος των δημοτικών κτιρίων. Επίσης, θα ξεκινήσει το 2024 η υλοποίηση μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες και θα ολοκληρωθεί το καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Από την πλευρά του, ο κ. Κόκκαλης υπογράμμισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις ασφαλτοστρώσεις των οδών και στις αποκαταστάσεις τεχνικών έργων λόγω των θεομηνιών «DANIEL»και«ELIAS». Θα εκπονηθούν οι απαραίτητες μελέτες για τον επανασχεδιασμό των δικτύων ομβρίων εντός των οικισμών. Ο σχεδιασμός των έργων θα γίνεται λαμβάνοντας υπόψη την υπάρχουσα κατάσταση που διαμορφώθηκε λόγω των θεομηνιών.

Τόνισαν επίσης πως «το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι στη λογική του να ολοκληρωθεί το ΕΣΠΑ και να ξεκινήσει η διαδικασία για το επόμενο. Είναι χρονιά ανασυγκρότησης και αναδιάταξης για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Αναμένουμε καινούριο τομεακό πρόγραμμα από το υπουργείο Εσωτερικών, από το Πράσινο Ταμείο και το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα στους άξονες των οποίων μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της στοχοθεσίας, θα μπει και ο Δήμος Φαρσάλων προκειμένου να υποβάλει καινούριες προτάσεις.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα θα είναι σύνθετο ως προς την υλοποίησή του γιατί υπάρχουν από τη μία τα προβλήματα λόγω των θεομηνιών του Σεπτεμβρίου αλλά και γιατί ολοκληρώνεται το προηγούμενο ΕΣΠΑ».