Στην εκπομπή «Συνδέσεις» μίλησε η Λαρισαία παγκόσμια πρωταθλήτρια ξιφασκίας στο όπλο της σπάθης, Δώρα Γκουντούρα, η οποία κατέκτησε την τρίτη θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2023 στη Βουλγαρία. Ανέφερε πώς ξεκίνησε να ασχολείται με το συγκεκριμένο άθλημα και έκανε λόγο για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε, ιδίως τα πρώτα χρόνια.

Η Δώρα Γκουντούρα δήλωσε πως ο επόμενος μήνας προβλέπεται δύσκολος, καθώς πλησιάζει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, στο οποίο στόχος της είναι να παίξει όσο καλύτερα γίνεται, οπότε δεν σκέφτεται τις διακοπές. «Θα πάω στην Πολωνία μαζί με τον προπονητή μου και τις συναθλήτριες μου περίπου για 10-15 ημέρες. Οπότε αυτή τη στιγμή στο μυαλό μου έχω πώς να προπονηθώ σωστά για να πάνε καλά οι αγώνες μου και αν όλα πάνε καλά μετά θα έχω και μερικές μέρες ξεκούρασης».

Όπως εξήγησε, οι αθλητές στην Ελλάδα που θέλουν να κάνουν πρωταθλητισμό είναι απαραίτητο να ταξιδεύουν συχνά στο εξωτερικό, έτσι ώστε να προπονούνται με πάρα πολύ καλούς αθλητές και αθλήτριες, γιατί η ξιφασκία είναι άθλημα αλληλεπίδρασης.

Αυτά τα ταξίδια, αυτές οι προετοιμασίες τα πρώτα χρόνια ήταν πιο δύσκολα: «Δεν υπήρχε μεγάλη βοήθεια απο την πολιτεία, δηλαδή το μεγαλύτερο ποσοστό το έβαζαν οι οικογένειές των αθλητών. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη βοήθεια και από την πολιτεία και από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και κατ’ επέκταση και την Ελληνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας».

Οι διακρίσεις που έχει προσφέρει στην χώρα η Δώρα Γκουντούρα είναι αρκετές, όπως η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην οποία και μόνο η πρόκριση αποτελεί πολύ σημαντική διάκριση. «Για μένα, το ότι κατάφερα να προκριθώ και να βρεθώ εκεί ήταν από τις πιο σημαντικές στιγμές της αθλητικής μου καριέρας», λέει η ίδια.

Πώς όμως ξεκίνησε η ίδια να ασχολείται με το άθλημα;

«Ήταν από ένα τελείως τυχαίο γεγονός, το οποίο συνέβη όταν ήμουν 12 ετών. Είχαμε πάει με το σχολείο μας μια εκδρομή και έτυχε εκείνη τη μέρα ο Δήμος να διοργανώνει μια ημερίδα μη διαδεδομένων αθλημάτων και μέσα σε αυτό ήταν και η ξιφασκία».

ertnews.gr