Τέσσερα μεγάλα έργα φέρνουν τις οπτικές ίνες σε περίπου 1 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις και παρέχουν δωρεάν WiFi σε 267 δήμους της χώρας

Σε τροχιά «απογείωσης» βάζουν την ευρυζωνικότητα στην Ελλάδα τέσσερα μεγάλα έργα, τα οποία θα φέρουν τις οπτικές ίνες σε περίπου 1 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα παρέχουν δωρεάν WiFi υψηλών ταχυτήτων σε πάνω από 5.600 σημεία, σε 267 δήμους όλης της χώρας.

Πρόκειται για τα έργα του Ultra-Fast Broadband (UFBB), του Smart Readiness, του Gigabit Voucher και του WiFi4GR, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,08 δισ. ευρώ.

Στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι με τα έργα αυτά και με τις επενδύσεις των ιδιωτών παρόχων τηλεπικοινωνιών, έως το 2027, το 94% της χώρας να καλύπτεται με 5G και με οπτική ίνα σε κάθε κτίριο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου (φωτο), η χώρα μας κάνει ήδη ένα μεγάλο ψηφιακό άλμα και από απλός «καταναλωτής» υπηρεσιών, σταδιακά μετατρέπεται σε παραγωγό καινοτομίας. «Η ίδια η γεωγραφία της Ελλάδας, τα πολλά νησιά και οι ακριτικές περιοχές, μπορεί να μη διευκολύνουν τον στόχο της πλήρους κάλυψης με δίκτυα gigabit. Ωστόσο, με τα τέσσερα αυτά έργα, τα οποία θα τολμούσα να χαρακτηρίσω εμβληματικά, πιστεύω ότι δημιουργούμε ένα θετικό momentum», λέει στα «ΝΕΑ» ο Δ. Παπαστεργίου και προσθέτει: «Στο σχέδιο δράσης που καταθέσαμε για την «ψηφιακή δεκαετία», δεσμευτήκαμε ότι θα άρουμε τα εμπόδια για την πρόσβαση των πολιτών και των επιχειρήσεων σε υψηλές ευρυζωνικές ταχύτητες. Με κάθε μικρότερο ή μεγαλύτερο έργο που υλοποιούμε, ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο μας».