Μετάγγιση …εργαζομένων

Ενδεικτικό των προβλημάτων με την έλλειψη εργατικών χεριών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι αυτό που, όπως μαθαίνουμε, συνέβη με την κονσερβοποιία ΕΛΒΑΚ στη Λάρισα (φρούτα) που ανήκει σε πολυεθνικό όμιλο.
Η μητρική εταιρεία (παραγωγός και της μαγιονέζα Hellmann's) για να καλύψει επείγουσες ανάγκες, μετακίνησε προσωπικό από τη Λάρισα στην Γερμανία με δέλεαρ τον διπλασιασμό του μισθού.
Ωστόσο πως γίνεται με τόση ζήτηση για απασχόληση η ανεργία στη χώρα μας να υπερβαίνει το 10%, παραμένει παράδοξο …


Αντιπλημμυρική άμυνα (1)

Δεν χρειάζονται μόνο λεφτά για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Απαιτείται αποφασιστικότητα και ομοψυχία για να μπορέσουν να εφαρμοστούν όσα προτείνουν οι Ολλανδοί.

Τα μέτρα είναι μονόδρομος. Σε διαφορετική περίπτωση η περιοχή μας θα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο παντελούς εξάντλησης των αποθεμάτων νερού. Ταυτόχρονα θα πρέπει να συνηθίσουμε φαινόμενα όπως οι δύο μεσογειακοί κυκλώνες που μας έπληξαν μέσα στην τελευταία τριετία και να κατανοήσουμε ότι δεν πρόκειται για ένα γεγονός που θα συμβαίνει μία φορά στα χίλια χρόνια.

Για τη Λάρισα οι επιστήμονες προτείνουν άμεση κατεδάφιση κτιρίων που έχουν χτιστεί στον Πηνειό, μειώνοντας κατά 50% τη χωρητικότητά του, και δημιουργία αντιπλημμυρικών ζωνών, ενδεχομένως και με την απόσυρση γεωργικών εκτάσεων.
Εύκολο; Κάθε άλλο…

Αντιπλημμυρική άμυνα (2)

Οι Ολλανδοί μάλιστα τονίζουν ότι η αντιπλημμυρική ζώνη κατά μήκος της πόλης της Λάρισας αποτελεί μείζον πρόβλημα «καθώς έχουν αναπτυχθεί εκεί διάφορα κτίσματα για βιομηχανικούς και εμπορικούς σκοπούς, μειώνοντας την ικανότητα ροής του ποταμού Πηνειού στο 50% της δυναμικότητάς του. Η καθαίρεση όλων αυτών των κατασκευών - κτιρίων που εμποδίζουν και η εκτέλεση εργασιών συντήρησης και καθαρισμού στην πλημμυρική περιοχή κρίνονται για τον λόγο αυτό ως κατεπείγουσες.

Παρόμοιες δυσκολίες και στα Τρίκαλα. Εκεί προτείνεται η δημιουργία ενός παρακαμπτηρίου καναλιού, στο οποίο προφανώς θα κατευθύνεται ένα μέρος των υδάτων του Ληθαίου για να μην ξεχειλίσει και πνίξει την πόλη. Αυτός ο παραπόταμος, λένε οι επιστήμονες, θα πρέπει αναγκαστικά να περνά από περιοχή όπου σήμερα είναι μικρά χωριά (τα οποία θα μετεγκατασταθούν αλλού) ή καλλιεργούμενες εκτάσεις.
Το φάρμακο είναι πολύ πικρό. Αν όμως θέλουμε να γιατρευτούμε πρέπει να το πιούμε όλο…

Κηραλοιφές

Ηταν τελείως έξω από το θέµα και το κλίµα της συζήτησης στη Βουλή. Αλλά ιδίως ο Κυριάκος Βελόπουλος το συνηθίζει να αγνοεί την ηµερήσια διάταξη, γράφει ο Στέντωρ στην Καθημερινή. Ετσι, αντί να µείνει στα Τέµπη, έφτασε να µιλάει για τον Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον είχε καλέσει «να ασχοληθεί µε τις κηραλοιφές και τη φαλάκρα του» και όχι µε το στρατιωτικό κούρεµα του ιδίου. Ο Βελόπουλος δεν άντεξε την κοµµωτική πρόκληση και απάντησε χθες ότι ο Κασσελάκης ασχολείται µε τρίχες (και άλλα πιο βάναυσα για να αξίζουν αναπαραγωγής εδώ). Κατέληξε, δε, να κατηγορεί τον Κασσελάκη –µε ύφος βαρέος αναθέµατος– ως «ναρκισσιστή». Ποιος εκπέµπει άραγε περισσότερο ναρκισσισµό; Αυτός που κουρεύεται στο Tikτok; Ή ο άλλος, που θίγεται επειδή έδειξαν τη φαλάκρα του;

@ Νέος γύρος προβλημάτων για την θεσσαλική κατασκευαστική ΤΡΙΚΑΤ ΑΕΚΤΕ με πλειστηριασμό ακινήτων στην περιοχή της Ραφήνας. Η Τρικαλινή εταιρεία πληρώνει ακόμα το βαρύ τίμημα της οικονομικής κρίσης…

Δεδομένη θεωρείται η αλλαγή ηγεσίας στο Πανεπιστημιακό. Ο διοικητής Δημήτρης Κατσικονούρης αποχωρεί και δεν θα διεκδικήσει τη θέση. Δεν υπέβαλε χαρτιά και βέβαια δεν θα πάρει μέρος στις εξετάσεις που θα γίνουν το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα για την επιλογή εκείνων που θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης στα δημόσια νοσοκομεία.

Κοροϊδία

Την απόλυτη αδιαφορία του Ελληνικού κράτους συναντά κανείς όταν επισκέπτεται τον σταθμό των υπεραστικών ΚΤΕΛ της Θεσσαλίας στην Αθήνα.
Επί είκοσι χρόνια (προ των Ολυμπιακών αγώνων) κυκλοφορεί μια μακέτα με την εικόνα του νέου Κεντρικού Σταθµού Υπεραστικών Λεωφορείων στον Ελαιώνα Αττικής, αλλά το έργο είναι ανύπαρκτο. Οι θεσσαλοί ταξιδιώτες συνεχίζουν να υφίστανται την διαχρονική ντροπή του ΚΤΕΛ της οδού Λιοσίων σε μια πρωτεύουσα που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκή …


$ Πως το μέγεθος μιας εταιρείας μπορεί να επηρεάσει ακόμα και μια πολλή μεγάλη χώρα. Tα προβλήµατα της Boeing δεν αφορούν µόνο την ίδια, αλλά την ευρύτερη οικονομία των ΗΠΑ. Η κρίση της Boeing θα µπορούσε να οδηγήσει σε ακριβότερα αεροπορικά εισιτήρια και ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη, λένε οικονοµολόγοι σύµφωνα µε το CNN.


Πανεπιστήμιο

Ο πρύτανης Μπιλίνης μπορεί να κυκλοφορεί απαρατήρητος με το αγροτικό Toyota Hilux, εντούτοις στις δημόσιες σχέσεις αποδεικνύεται εύστοχος και global. Υποδέχτηκε τον πρέσβη των ΗΠΑ George Tsuni και του έθεσε θέματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα οποία ο Ελληνοαμερικανός, με την επιρροή που διαθέτει, μπορεί να βοηθήσει.
Οι δυο άνδρες διατηρούν άριστες φιλικές σχέσεις, Ο πρύτανης γίνεται δεκτός από τον πρέσβη ακόμα και στην οικία του στην Αθήνα (με το αγροτικό) …


Αδέσποτα

Την ανικανότητα κάποιων δημοτικών αρχόντων δεν την υφίστανται μόνο οι δημότες αλλά και τα ζώα. Το κράτος έχει δεσμεύσει εκατομμύρια ευρώ για να κατασκευάσουν οι δήμοι καταφύγια ζώων (κυνοκομεία). Κάποιοι δήμαρχοι κατάφεραν και τα έφτιαξαν, παρέχοντας φροντίδα στα αδέσποτα και ανακούφιση στην πόλη τους. Άλλοι αδιαφόρησαν, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που αρνούνται γενικώς να ασχοληθούν με τα ζώα.
Μαθαίνουμε ότι η κυβέρνηση σύντομα θα αποσύρει τα λεφτά που προορίζονταν για Δήμους που δεν τα αξιοποίησαν μέχρι σήμερα.
Ότι ψηφίσεις έχεις …

Στην αραπιά

Στις χώρες του κόλπου εργάζονται, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δυο γνωστοί θεσσαλοί που διετέλεσαν αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.
Ο Λαρισαίος Χρήστος Βαϊτσης στο Κατάρ, και ο Τρικαλινός Ιωάννης Γιάγκος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι καλοί δεν χάνονται…

# Λάχα λάχα πάνε οι εργολάβοι στην Περιφέρεια, διάγουν περίοδο προσαρμογής, ο Κουρέτας δεν μασάει, και είναι και απρόβλεπτος. Πάνω απ’ όλα η νομιμότις…

By Kostas Tolis

*Για πληροφορίες, ιδέες, φωτογραφίες, ρουφιανές κ.λπ. στο tolis@kosmoslarissa.gr (εχεμύθεια δεδομένη)

Copyright Kosmos newspaper, Larissa