Δύσκολο είναι να εξηγηθεί η μεγάλη αύξηση της τιμής του σκόρδου από το χωράφι στο ράφι.

Η φετινή συγκομιδή των σκόρδων στην περιοχή του Πλατυκάμπου στην Λάρισα ξεκίνησε από 15 - 20 Μαΐου και ολοκληρώθηκε στις 15 Ιουνίου.

Σύμφωνα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, «μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής τα σκόρδα οδηγούνται για ξήρανση και μετά από ένα περίπου μήνα είναι έτοιμα να βγουν στην αγορά.

Αυτή την περίοδο τα σκόρδα Πλατυκάμπου της τοπικής ποικιλίας «eNtopio» έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά. Η ζήτηση φέτος για σκόρδα είναι αυξημένη και αυτό οφείλεται στα προβλήματα που υπήρξαν στις παραγωγικές περιοχές, την Εύβοια και τον Έβρο.

Το σκόρδο θέλει βαρύ χειμώνα αλλά φέτος είχαμε ήπιες θερμοκρασίες. Αυτό επηρέασε την παραγωγή και υπάρχουν απώλειες αλλά και μικρά μεγέθη. Το θετικό είναι ότι δεν είχαμε βροχοπτώσεις την περίοδο της συγκομιδής γιατί ότι ζημιές θα υπήρχαν δεν θα καλύπτονταν ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.

Η παραγωγή σκόρδου στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια μειώνεται λόγω της μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας. Αυτό οφείλεται στο υψηλό κόστος παραγωγής που φτάνει μέχρι 1.200 έως 1.300 ευρώ το στρέμμα αλλά και στην έλλειψη εργατικών χεριών. Η λύση είναι να γίνει εκμηχάνιση της καλλιέργειας αλλά αυτό θέλει επενδύσεις. Προσπαθούμε αυτό να το κάνουμε μέσω του συνεταιρισμού και με την βοήθεια επενδυτικών προγραμμάτων.

Ο συνεταιρισμός δίνει φέτος τιμή παραγωγού για την πρώτη ποιότητα στα 20 λεπτά το τεμάχιο (αυξημένη σε σχέση με πέρσι που ήταν στα 18 λεπτά). Στη δεύτερη ποιότητα δίνει 16 λεπτά και για την τρίτη στα 12 λεπτά. Πάντως και αυτή η μικρή αύξηση δεν μπορεί να καλύψει το μεγάλο κόστος καλλιέργειας.

Αυτό όμως που μας προβληματίζει σαν συνεταιρισμός είναι η μεγάλη ψαλίδα της τιμής του σκόρδου από το χωράφι στο ράφι. Πέρσι το σκόρδο είχε τιμή στον συνεταιρισμό στα 18 λεπτά το τεμάχιο και στο ράφι του σούπερ μάρκετ έφτανε στα 70 λεπτά. Και δεν υπήρχε κόστος μεταποίησης γιατί την ξήρανση την κάνει ο συνεταιρισμός. Δεν είναι κατανοητό γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη αύξηση της τιμής του προϊόντος.

Στο μεταξύ συνεχίζεται το ενδιαφέρον του ιαπωνικού φαμρμακευτικός κολοσσός «Wakunaga» για το σκόρδο του Πλατυκάμπου. Αυτό μας ανέφεραν στην τελευταία συνάντηση που είχαμε τον περασμένο Μάιο. Οι Ιάπωνες, για τρία συναπτά έτη, από το 2020, έπαιρναν δείγματα από τα σκόρδα της περιοχής και ανέλυαν τα συστατικά του εκχυλίσματος. Το παλαιώνουν για τρία έτη και μετά το δοκιμάζουν στα σκευάσματα που παράγουν. Μας ανέφεραν ότι θα χρειαστεί ακόμη ένα έτος δοκιμής πριν υπογραφούν οι εμπορικές συμφωνίες. Μάλιστα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ιδρύσουν βιομηχανική μονάδα στην περιοχή μας από την οποία θα εξάγουν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη.

Επίσης το σκόρδο eNtopio Platikampou είναι στην τελική φάση για να ενταχθεί στον κατάλογο προϊόντων ΠΟΠ της ΕΕ. Με την βοήθεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει συνταχθεί ο σχετικός φάκελος και είναι έτοιμος να κατατεθεί στην ΕΕ, ώστε το σκόρδο να λάβει επιτέλους την αντίστοιχη σήμανση».

agrotypos.gr