«Αντιδραστικό» και «αντιλαϊκό» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη, ο βουλευτής και ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου ξεκίνησε η συζήτηση του.

Όπως τόνισε, το νομοσχέδιο-έκτρωμα έχει απορριφθεί από τους νοσοκομειακούς γιατρούς και από πολλά εργατικά σωματεία. Οι υγειονομικοί, σημείωσε, έχουν στείλει ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης των εγκληματικών πολιτικών σε βάρος της υγείας του λαού και το ΚΚΕ ενώνει τη φωνή του μαζί τους, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών του ΕΣΥ και το υπόλοιπο προσωπικό, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, που δίνουν καθημερινά μάχη, δεν θα αφήσουν τους ασθενείς τους βορά στα κοράκια της υγείας, επειδή δεν έχουν να πληρώσουν. Αντίθετα, διεκδικούν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό και δεν τρομοκρατούνται από τις διώξεις, όπως αυτή που ασκήθηκε στην πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ.

Ο Γ. Λαμπρούλης υπογράμμισε ότι στα τρία χρόνια πανδημίας παραμένουμε θεατές στο ίδιο έργο, καθώς παρά τις τεράστιες ανθρώπινες απώλειες, η κυβέρνηση δεν προσθέτει προσωπικό και αντί να μονιμοποιεί γιατρούς επαναπροσλαμβάνει επικουρικούς, ενώ σημειώνεται κύμα παραιτήσεων εξαιτίας της εντατικοποίησης και της κακοπληρωσιάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο που υπηρετεί τις ανάγκες των κερδών της ιδιωτικής υγείας, την ώρα που οι κλινικάρχες κερδοσκόπησαν άγρια μέσα στην πανδημία, και υποβαθμίζονται περαιτέρω οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας.

«Πατάτε πάνω σε υπαρκτά προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων, προτείνοντας »λύσεις» που έχουν στη βάση τους την ίδια πολιτική που δημιούργησε τα προβλήματα», είπε ο Γ. Λαμπρούλης αναφερόμενος στην εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας και της λειτουργίας του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, μια πολιτική που αποτελεί πιστή εφαρμογή της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ και που εφαρμόζουν πιστά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Με το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να βελτιωθούν οι όροι περίθαλψης των ασθενών, αντίθετα επιδεινώνονται, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, καθώς οριοθετούνται οι δυνατότητες περίθαλψης του δημόσιου συστήματος, αναγκάζοντας τους ασθενείς να πληρώσουν κι άλλα.

Την ίδια ώρα, οι γιατροί υφίστανται εκβιασμό «να βγουν στην πιάτσα της αγοράς για να συμπληρώσουν εισόδημα», αντί να καλυφθούν τα κενά με μόνιμες προσλήψεις.

«Λύση δεν είναι αν θα κονομήσει λίγο ή πολύ ο ιδιωτικός τομέας», είπε ο Γ. Λαμπρούλης, αλλά λύση αποτελεί η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράση στην Υγεία, με ένα αποκλειστικά κρατικό σύστημα με πλήρη και δωρεάν πρόληψη και προστασία της υγείας του λαού. Σε αυτό τον στόχο, τόνισε, πρέπει να κατατείνει η πάλη των υγειονομικών με αγώνα για μόνιμες προσλήψεις και αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κλείνοντας, ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο και ζητά μέχρι και την τελευταία στιγμή την απόσυρσή του.