Η τοπική αυτοδιοίκηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει και να απαντήσει πειστικά στο μέλλον τρεις προκλήσεις. Η πρώτη πρόκληση είναι η κλιματική αλλαγή, η δεύτερη πρόκληση είναι το ενεργειακό κόστος και η τρίτη πρόκληση είναι η πληθυσμιακή αποξήλωση της υπαίθρου.

Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει τις ιδανικές κλιματικές συνθήκες οι οποίες θα είναι επωφελεία των δημοτών, ούτε έχει την δυνατότητα στο μεγαλύτερο κομμάτι των παρεμβάσεων να κάνει εκείνες τις παρεμβάσεις και τα έργα που απαιτούνται για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων, έχει, όμως, την ευθύνη της δημιουργίας ενός διεκδικητικού πλαισίου τέτοιου που να διασφαλίζει και την ασφάλεια των πολιτών αλλά και την απρόσκοπτη παραγωγική διαδικασία όλων των τομέων και στον πρωτογενή και στο δευτερογενή τομέα.

Για εμάς ως μέλλουσα δημοτική αρχή η ανασύσταση του υπάρχοντος αγροτικού γραφείου του Δήμου καθίσταται πρώτη προτεραιότητα.

Ένας ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου που προβλέπεται από το νόμο, θα ασχολείται μόνο με ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, με το νέο ΕΣΠΑ, με το νέο ΠΑΑ το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Το μεγαλύτερο κομμάτι των προτάσεων του Δήμου Κιλελέρ θα είναι προς την κατεύθυνση της αναδόμησης των υποδομών του Δήμου και προς την κατεύθυνση της παραγωγικής διαδικασίας.