Γράφει ο Βάσος Καραμπίλιας, Δικηγόρος – Επιστημονικός Συνεργάτης στην Βουλή των Ελλήνων

 

Η ενασχόληση με τα κοινά, προϋποθέτει αποκλειστικά 2 πράγματα. Θέσεις με ειλικρίνεια και προτάσεις με ρεαλισμό.Η εμπειρία μου αυτά τα 16 χρόνια στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, μου έδειξε πως όποιος θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική και δεν τα διαθέτει, δεν έχει τύχη… Εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «στον ορίζοντα». Εκλογές πολύ διαφορετικές από τις Εθνικές που προηγήθηκαν, για έναν βασικό λόγο. Η συζήτηση γίνεται σε επίπεδο προσώπων και όχι κομμάτων, και θα έπρεπε να αφορά τους πιο ικανούς και όχι τους πιο κομματικούς. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο στην χώρα μας; Έχουμε την κουλτούρα να αποδεχτούμε έναν ικανό άνθρωπο από άλλη ιδεολογική αφετηρία ή αποτελεί αυτοσκοπό πρώτα η επίδειξη της κομματικής ταυτότητας, και στη συνέχεια η όποια συζήτηση; Ερωτήματα για τα οποία, οι δικές μου απαντήσεις (εύχομαι και των πολλών αναγνωστών) είναι ξεκάθαρες.

Η πρώτη μου δημόσια τοποθέτηση για τη σχέση τοπικών κοινωνιών και ικανών προσώπων, είχε γίνει πριν ακριβώς 4 χρόνια. Τι είχα πρωτοπεί τότε; «Στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να επενδύσουμε αποκλειστικά στα πρόσωπα και όχι στις ιδεολογίες. Αυτό που απαιτούν σήμερα οι δημότες, είναι τηνημέρα μετά τις εκλογές να κάθονται γύρω από ένα τραπέζι άνθρωποι ικανοί και πρακτικοί ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Όχι μόνο κομματικά πρόσωπα που «ανακυκλώνει» ο καιρός και που αν τους ρωτήσεις, πες μου ένα επίτευγμα όλα αυτά τα χρόνια που φέρει την υπογραφή σου, αρχίζουν τα «Ναι μεν, αλλά…». Απλά πράγματα που σε πόλεις της προηγμένης κατά τα άλλα Ευρώπης, είναι κανόνας…!

Συνεπώς κομματικά χρίσματα και προσφορά στην πόλη, είναι έννοιες ασύνδετες. Οι έτοιμες κομματικές συνταγές και οι κομματικές επετηρίδες ανήκουν στο παρελθόν. Οι δημότες δεν αποδέχονται πολιτικάντηδες και «μαϊντανούς του πεζοδρόμου».Πάμε να μιλήσουμε για την Λάρισα που αγαπάμε…. Όλο το προηγούμενο διάστημα ανακοινώνονται ονόματα από κάθε παράταξη. Κάτι τέτοιες στιγμές, έχω ένα «κουσούρι». Κάθομαι και «ξεψαχνίζω» βιογραφικά. Πράγματι μιλάμε για ορισμένους άξιους ανθρώπους της αγοράς, των επιστημών, της κοινωνίας. Δυστυχώς δεν είδα πολλά σε επίπεδο θέσεων, δράσεων και κυρίως προτάσεων, για την Λάρισα.Στα δε «καυτά» θέματα που απασχολούν τους πολλούς και προβληματίζουν την κοινωνία, απέχουμε εντέχνως… «Που να μπλέξω τώρα και ειδικά δημόσια…»

Το κρίσιμο ερώτημα είναι ένα: «Όσοι πήραν την απόφαση να είναι υποψήφιοι, έβαλαν στο επίκεντρο την κομματική τους προέλευση ή το καλό της Λάρισας και του δημότη;» Αν αποφάσισαν με «πυξίδα» την κομματική προέλευση, τότε είμαι βέβαιος ότι η προσφορά τους στην πόλη θα είναι μικρή, εξυπηρετώντας αποκλειστικά ιδιοτελείς σκοπούς. Αν όμως η επιλογή έγινε με στόχο οι ικανοί και όχι οι κομματικοί, να εξελίξουν την Λάρισα σε μία πόλη πρότυπο στη νέα εποχή, τότε μάλλον μπορούμε να ελπίζουμε. Η συζήτηση για τις πόλεις, επιβάλλει τις κομματικές ταυτότητες μέσα στο συρτάρι. Η καθαριότητα, η ανακύκλωση, ο νέος πολεοδομικός σχεδιασμός, η ψηφιακή πρόοδος, η τοπική επιχειρηματικότητα, η προσβασιμότητα, το κυκλοφοριακό, είναι θέματα για τα οποία πρέπει να βρούμε άμεσες λύσεις, κι όχι αριστερές, δεξιές ή κεντρώες.

Είναι φανερό ότι συγκρούονται δύο κόσμοι. Ο ένας κόσμος που λέει ό,τι πει το κόμμα ευλαβικά και άνευ δεύτερης σκέψης και ο κόσμος που θέλει να δει το πρόσωπο και αν αυτό διαθέτει κάποια ικανότητα, να το επιλέξει. Μήπως τελικά τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να μεταρρυθμιστούμε πολιτικά; Μήπως τώρα πρέπει να πούμε ότι τα κόμματα επιβάλλεται να μείνουν έξω από τις πόλεις και τα πρόσωπα να βγουν μπροστά; Πρόσωπα που θα κριθούν από τους ψηφοφόρους με βάση τις δημόσιες θέσεις, τις προτάσεις, την επαγγελματική τους πορεία, και την γενικότερη στάση ζωής που διαθέτουν. Αν δεν συμφωνήσουμε σ’ αυτό, τότε λυπάμαι.

Κι επειδή με ρωτούν πολλοί τι θα κάνω εγώ κι αν «θα κάτσει κάπου η μπίλια…», να πω ότι πράγματι έχω ήδη δεχτεί τιμητικές προτάσεις να είμαι υποψήφιος τον Οκτώβριο στην Λάρισα.Η απόφασή μου όμως θα παρθεί με μία και μόνο προσωπική «απαίτηση»… Να πειστώ ότι υπάρχει όραμα για την Λάρισα του 2030, με προτάσεις και κοινής αποδοχής ιδέες. Ιδέες που αποκλείουν την τοξικότητα και την μετριότητα, και αναδεικνύουν στην πράξη την πόλη που πραγματικά μας αξίζει. Όχι στα λόγια…!