Η βυζαντινή χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας «Χορός Αγγελικός» διοργανώνει την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ωδείου, μια ξεχωριστή και πρωτότυπη εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Δανιήλ Πρωτοψάλτου.

Ο Δανιήλ Πρωτοψάλτης, με καταγωγή από τον Τύρναβο Λαρίσης, συγκαταλέγεται κατά γενική ομολογία, μεταξύ των σημαντικότερων εκκλησιαστικών συνθετών και μουσικών του 18ου αιώνα.

Μαθήτευσε στην Κωνσταντινούπολη και διακόνησε, διαδοχικά, την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία ως δομέστικος (1734), λαμπαδάριος (1740) κα πρωτοψάλτης (έως και τον θάνατό του, το 1770).

Κατά τη διάρκεια της ιεροψαλτικής σταδιοδρομίας του συνεργάστηκε με μεγάλα αναστήματα της ψαλτικής τέχνης (Ἰωάννη Τραπεζούντιο, Πέτρο τον Πελοποννήσιο, Ἰάκωβο τον Πρωτοψάλτη, Πέτρο τον Βυζάντιο).

Πέραν της μελοποίησης του Αναστασιματαρίου, στο όνομά του σώζονται μια Δοξολογία σε ήχο βαρύ επτάφωνο, ο Πολυέλεος Δούλοι Κύριον σε ήχο δ’ (άγια), Χερουβικά, Κοινωνικά Κυριακών και του Ενιαυτού, Μαθήματα, Θεοτοκία, Καλοφωνικοί Ειρμοί, Κρατήματα, Δογματικά Θεοτοκία της Oκτωήχου, οκτώ Κεκραγάρια κατ’ ήχον, και πολλά άλλα.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν πληροφορίες, άγνωστες στο ευρύ κοινό , για τη ζωή και το μελοποιητικό έργο του μεγάλου πρωτοψάλτη από τους ομιλητές Δημήτριο Λάσκο, Πρωτοψάλτη και μέλος του χορού βυζαντινής μουσικής «Τρίκκης Μελωδοί» και Κυριάκο Τζουραμάνη, Πρωτοψάλτη-Μsc Ioνίου Πανεπιστημίου.

Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους οι πανελλαδικά καταξιωμένες χορωδίες «Εργαστήρι Ψαλτικής» υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη και χοράρχη Αθανασίου Παϊβανά και «Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία» υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη και χοράρχη Γεωργίου Κωνσταντίνου, οι οποίες και θα αποδώσουν ύμνους σε μελοποίηση Δανιήλ Πρωτοψάλτου.

Επιμέλεια-συντονισμός- παρουσίαση: Ολυμπία Τσαγιάννη, καθηγήτρια ΔΩΛ – πολιτισμολόγος.

Είσοδος ελεύθερη.