Σωρεία προβλημάτων που μετατρέπουν το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» σε μία… ατέρμονη οδύσσεια, καταγγέλλει ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη που συνυπογράφουν ακόμη 19 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Το πρόγραμμα “Εξοικονομώ 2021” στοχεύει στην αναβάθμιση της ενεργειακής κλάσης των νοικοκυριών, κατά τουλάχιστον 3 ενεργειακές κατηγορίες (πάνω από 30% Εξοικονόμηση Πρωτογενούς Ενέργειας) και περιλαμβάνει ξεχωριστά κίνητρα για τη στήριξη των φτωχών και ευάλωτων νοικοκυριών.

Είναι γνωστό ότι η αδυναμία ολοκλήρωσης του για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελεί μια «Οδύσσεια» τόσο για τους επιλέξιμους δικαιούχους όσο και για τους επαγγελματίες μηχανικούς. Αστοχίες, λάθη και σοβαρές παραλείψεις στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του καθιστούν τις συνεχείς παρατάσεις του προγράμματος μονόδρομο για την επιτυχή ολοκλήρωση του.

Πρόσφατα, στις 8.2.2024, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρατάθηκε έως και τις 16.4.2024 η καταληκτική προθεσμία για την υλοποίηση έργου των ωφελούμενων της 1ης και 2ης Απόφασης Υπαγωγής αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021 και ένα μήνα μετά, εκδόθηκε ο “Οδηγός Πληρότητας”.

Οι Μηχανικοί πλέον, διαμαρτύρονται έντονα καθώς υπό την πίεση ασφυκτικών χρονικών ορίων, υποχρεούνται να μελετήσουν και να εφαρμόσουν τον πρόσφατα εκδοθέντα “Οδηγό Πληρότητας” για τους φακέλους που είτε έχουν ήδη ολοκληρώσει ή που θα ολοκληρώσουν σε λιγότερο από ένα μήνα.

Ειδικά στην πλημμυροπαθή Θεσσαλία τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι ωφελούμενοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις καταληκτικές ημερομηνίες των προθεσμιών εξαιτίας της πληθώρας σοβαρών προβλημάτων που προκλήθηκαν και συνεχίζουν να υφίστανται από τα πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ωφελούμενων όπου δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση των προβλεπόμενων παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης λόγω των πλημμυρών αλλά και της γενικότερης κατάστασης που επικράτησε στην αγορά .

Επιπλέον, σχεδόν όλες οι αιτήσεις δανειοδότησης των ωφελούμενων της πρώτης εισοδηματικής κατηγορίας του προγράμματος απορρίπτονται από τις τράπεζες, παρά τη δυνατότητα εγγυοδοσίας του Δημοσίου για την εξασφάλιση του δανείου προς τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, η οποία προβλέπεται από τον οδηγό του προγράμματος.

Επειδή καθυστέρησε το Υπουργείο να έρθει σε συμφωνία με τις τράπεζες ώστε να εξασφαλίσει την εγγυοδοσία του Ελληνικού δημοσίου.

Επειδή η απόφαση που αφορά στη δυνατότητα εγγυοδοσίας του Δημοσίου για τους ωφελούμενους της 1ης εισοδηματικής κατηγορίας του προγράμματος ‘ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021’ εκδόθηκε μόλις στις 12-12-2023.

Επειδή παρά την έκδοση της απόφασης στις 12-12-2023, στην πλατφόρμα του προγράμματος ‘ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021’, η δυνατότητα υποβολής αίτησης δανειοδότησής ενεργοποιήθηκε την 01-02-2024.

Επειδή παρά την καθυστερημένη ενεργοποίηση της δυνατότητας εγγυοδοσίας στην πλατφόρμα του προγράμματος, απορρίπτονται από τις τράπεζες 3 από τις 4 αιτήσεις δανείου των ωφελουμένων της Κατηγορίας 1 του προγράμματος ‘ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021’.

Επειδή τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι ωφελούμενοι του προγράμματος χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την επιτυχή υλοποίηση και ολοκλήρωση των προβλεπόμενων έργων.

Επειδή απαιτείται επιπλέον χρόνος για την ομαλή ολοκλήρωση και διασφάλιση επίτευξης των στόχων του προγράμματος.

Επειδή ειδικά στην πλημμυροπαθή Θεσσαλία, χάθηκαν σημαντικά οικονομικά κεφάλαια αλλά και πολύτιμος χρόνος για την υλοποίηση του προγράμματος.

Επειδή τα ασφυκτικά χρονικά όρια θέτουν σε κίνδυνο εγκεκριμένες επενδύσεις που βρίσκονται ήδη υπό υλοποίηση.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

Προτίθεται να προβεί στη χορήγηση παράτασης της περιόδου ολοκλήρωσης για το πρόγραμμα “Εξοικονομώ 2021”, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ίσο με το διάστημα που το πρόγραμμα βρίσκονταν σε σιωπηρή «αναστολή» με ευθύνη του Υπουργείου, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος και για τους πλημμυροπαθείς ωφελούμενους της Θεσσαλίας;

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να καταστεί δυνατή η ικανοποίηση των αιτημάτων των ωφελούμενων της 1ης εισοδηματικής κατηγορίας για παροχή δανείου στο πλαίσιο της Υπαγωγής τους στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ 2021”;»