Από τον σκηνοθέτη της «Επίσκεψης της Μπάντας» Εράν Κολίριν, με πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών, επίσημη πρόταση του Ισραήλ στα Όσκαρ, μια σε βάθος κωμικοτραγική ματιά στο Παλαιστινιακό, είναι η ταινία “Ας ξημερώσει Ειρήνη” που προβάλει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας, τη Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου στις 19:00 και στις 21:30, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

Ο Σάμι, ένας Παλαιστίνιος που ζει στην Ιερουσαλήμ, επιστρέφει για τον γάμο του αδελφού του στο μικρό αραβικό χωριό τής καταγωγής του στο Ισραήλ, με τους αρτηριοσκληρωτικούς κατοίκους που τραμπουκίζουν τούς «παράνομους» Παλαιστίνιους μεροκαματιάρηδες που τούς κάνουν τα μαστορέματα.

Αυτόν τον πολύπλοκο ιστό αντικρουόμενων ταυτοτήτων που προσπάθησε ν' αποφύγει ο Σάμι μετοικώντας στη μεγάλη πόλη και βρίσκοντας μια φιγουράτη δουλειά, σ' αυτόν εγκλωβίζεται τώρα, μαζί με τη γυναίκα και τον μικρό γιο του, όταν, απροειδοποίητα, οι ισραηλινές αρχές πολιορκούν το χωριό, κόβουν το ηλεκτρικό και υψώνουν γύρω του ένα φρουρούμενο τείχος.

Με αναφορές που αγγίζουν από την πανδημία ως τη «Χολέρα» τού Καμί και μ’ έναν αργό αλλά παιχνιδιάρικο ρυθμό, μ’ ένα προβοκατόρικο χιούμορ και μια ριζωμένη μελαγχολία, χωρίς γενικότητες, χωρίς διδακτισμό αλλά με την ικανότητα να αναλύσει, όχι φλύαρα, την ιδιαιτερότητα τής αντιπαλότητας των δυο λαών, ο Κολίριν χτίζει μια ταινία αξιαγάπητη: μια πικρή και γλυκιά κωμωδία για μια κατάσταση πολιορκίας, τόσο εσωτερική όσο και εξωτερική, στην ταλαιπωρημένη Μέση Ανατολή.

Ισραήλ, Γαλλία, 2021 / Έγχρ. / Διάρκεια:101 λεπτά / Σκηνοθεσία: Εράν Κολίριν / Πρωταγωνιστούν: Άλεξ Μπακρί, Τζούνα Σουλεϊμάν, Σαλίμ Ντάου

Γενική είσοδος 4 ευρώ

*Η ταινία είναι μια ευγενική προσφορά της Ama Films-Γιώργος Στεριάκης για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.