Από το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας ξεκινά τις εκδηλώσεις του, το φετινό Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης, τη Δευτέρα 21 Αυγούστου στις 19:00.

Το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης είναι ένα διεθνές φεστιβάλ πενθήμερης διάρκειας (συνδιοργάνωση Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και ΑΜΚΕ ΘΡΑΚΑ) που πραγματοποιείται στη Λάρισα, στον Βόλο, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα.

Το Φεστιβάλ οργανώνεται με την υποστήριξη και υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και με την υποστήριξη του Δήμου Τρικκαίων, του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, της Μαγνήτων Κιβωτός, του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας και του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών Ν. Λάρισας, του Ξενοδοχείου Kierion, του Ξενοδοχείου Διόνυσος και του Βιβλιοπωλείου Καλτσάς.

Η αγάπη είναι το θέμα που επιλέχθηκε για το φετινό φεστιβάλ επειδή είναι η βάση όλων όσων κάνουμε και η δύναμη που θα πρέπει κινεί τον κόσμο.

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από εβδομήντα Έλληνες και διεθνείς ποιητές συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, παράλληλα με μουσικά δρώμενα και την εικαστική έκθεση με την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης/ ανεξάρτητης επιμελήτριας/εικαστικού Αντιγόνης Καψάλη.

Η έκθεση έχει τον τίτλο Love Stories και αποτελεί ένα ακόμη σχόλιο ως προς την διαχρονικότητα και την εξέλιξη του βιβλίου, παρουσιάζοντας εικαστικά αντικείμενα γνωστά ως «artist books» που εξερευνούν την έννοια της αγάπης. .

   

Στην έκθεση συμμετέχουν:

Παναγιώτης Βούλγαρης, Πένυ Γκέκα, Δήμητρα Εξάρχου, Σοφία Κυριακού, Έλλη Κυριαζή, Μαρία Λαγού, Γιάννης Πέτρου, Ελένη Σαρλή, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Βιβή Τσιόγκα, Karl Grümpe & Rene p.g.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα παρουσιαστούν τα διεθνή προγράμματα διαμονών Καταφύγιο του Οδυσσέα (χρηματοδότηση από την Creative Europe) και "Αντίστιξη: αφήγηση της μετανάστευσης από την Περιφέρεια ως Κέντρο" (χρηματοδότηση από την EFFEA).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και την παρουσίαση της ανθολογίας ελληνικής Queer ποίησης (συνεργασία με το ίδρυμα Rosa Luxemburg Ελλάδας) και οπτικοακουστικές performances από τη Σίσσυ Δουτσίου και τον Τάσο Σαγρή.

Επιπλέον, στο φετινό Φεστιβάλ θα απονεμηθούν δύο βραβεία: το Βραβείο Μάκης Λαχανάς στον Σωτήριο Πάστακα για την πολύτιμη συνεισφορά του στην ελληνική ποίηση, και το Βραβείο Θράκα καλύτερης ανέκδοτης πρώτης συλλογής, το οποίο θα ανακοινωθεί κατά την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ.

 

Πρώτη Μέρα, 21. 8. 2023

Λάρισα

Κήπος Διαχρονικού Μουσείου

Παρουσιάζει η Χρύσα Βουλγαράκη

Την εκδήλωση θα συνοδεύσουν με ζωντανή μουσική ο Δημήτρης Μπουρνάκας και ο Κώστας Κωστούλης

19:20 - 19:50

Εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης με τίτλο “Love stories” σε επιμέλεια της Νίνας Καψάλη

19:50 - 20:00

Ζωντανή μουσική

20:00 - 20:20

Τελετή Έναρξης

Χαιρετισμοί:

Σίσσυ Παπαθανασίου, Ιστορικός, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Γραμμάτων του ΥΠΠΟ

Πάνος Σάπκας, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Eπιστημών Δήμου Λαρισαίων

Βασίλειος Πινακάς, Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας

Σταυρούλα Σδρόλια, Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας

Θάνος Γώγος, Διευθυντής του Φεστιβάλ

20:20 - 20:40

Οι φιναλίστ του βραβείου Θράκα (βραβείο καλύτερης πρώτης ανέκδοτης ποιητικής συλλογής, που η Θράκα έπειτα εκδίδει δωρεάν για τον/ την ποιητή/ ποιήτρια) διαβάζουν ποιήματά τους.

Συμμετέχουν: Αθανασία Κακαράντζα, Μελίνα Ντουχανιάρη, Γιώργος Χριστόπουλος

Ανακοίνωση του νικητή/της νικήτριας

Απονομή του Βραβείου Θράκα

20:40 - 20:50

Ζωντανή μουσική

20:50 - 21:40

Ανάγνωση ποιημάτων από διεθνείς ποιητές και ποιήτριες

Συμμετέχουν: Joël Vernet (FR), Ardita Jatru (AL), Ron Winkler (DE), Marija Dejanović (HR), Tatev Chakhian (AM)*

21:40 - 21:50

Ζωντανή μουσική

21:50 - 22:20

Ανάγνωση ποιημάτων από Έλληνες ποιητές και ποιήτριες

Συμμετέχουν: Κώστας Λάνταβος, Σωτήρης Παστάκας, Δήμητρα Χριστοδούλου, Νίκη Χαλκιαδάκη

Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης, θα διανέμεται δωρεάν η Ανθολογία Queer Ποίησης.

Ποιήματα θα διαβάσει και ο ηθοποιός Ηρακλής Τζαφέτας.