Η κακοκαιρία του Σεπτεμβρίου άφησε πολλές και ανοιχτές πληγές στη Θεσσαλία, καθώς πολλές αγροτικές περιοχές θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο, ενώ οι καταστροφές τόσο σε υποδομές όσο και σε περιουσίες των κατοίκων είναι ανυπολόγιστες.

Σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα από τον χώρο της αυτοδιοίκησης που για αρκετές εβδομάδες αφιέρωσαν τον εαυτό τους προσφέροντας βοήθεια και δίνοντας λύσεις όπου απαιτούνταν. Ένας απ' αυτούς είναι και ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας Απόστολος Μπίλλης, ο οποίος μίλησε στο kosmoslarissa.gr

Ερ. Κύριε Μπίλλη με τις πλημμύρες στη Θεσσαλία το πιο παραγωγικό κομμάτι της περιοχής μας, ο πρωτογενής τομέας, δέχτηκε πολλαπλά χτυπήματα, με την καταστροφή χωραφιών, καλλιεργειών και την μεγάλη απώλεια του ζωϊκού κεφαλαίου. Τι να περιμένουν οι άνθρωποι αυτοί ώστε η αγροτική οικονομία να σταθεί στα πόδια της και ο πρωτογενής τομέας; ν αρχίσει να παράγει και πάλι;

Οι δύο κακοκαιρίες Daniel και Elias κατάφεραν ισχυρό πλήγμα στις υποδομές των περιοχών της Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας. Τα μηχανήματα έργου της Περιφέρειας συνεχίζουν να επιχειρούν σε όλες τις πληγείσες περιοχές. Ειδικότερα εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη επικινδυνότητα αλλά και δυνατότητα πρόσβασης, με αποκατάσταση της βατότητας, ενίσχυση αναχωμάτων και καθαρισμό γεφυρών από φερτά υλικά. 

Παράλληλα σχεδιάζονται, και θα πάρουν σάρκα και οστά το επόμενο χρονικό διάστημα, διάφορα αντιπλημμυρικά έργα και έργα υποδομών. Παρά τις τεράστιες καταστροφές που έχουμε υποστεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεχίζει εδώ και ένα μήνα την αποκατάσταση των ζημιών.

Υπάρχουν περιοχές βαθιά λαβωμένες από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Έχουμε διαμηνύσει προς όλους τους αρμόδιους την ανάγκη να στηριχθεί περαιτέρω από την κυβέρνηση ο πρωτογενής τομέας, καθώς το κόστος παραγωγής σήμερα είναι υψηλότερο από κάθε άλλη χρονιά στο παρελθόν.   

Οι παραγωγοί της Θεσσαλίας που είναι η ραχοκοκαλιά της αγροτικής οικονομίας έχουν καταστραφεί. Το διακύβευμα για ένα βιώσιμο μέλλον είναι η αυτάρκεια. Να αδράξουμε τις ευκαιρίες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε μπροστά μας και να φτιάξουμε από την αρχή μία ισχυρή και καινοτόμα στην αγροτική ανάπτυξη Θεσσαλία. Γνωρίζουμε πώς να το κάνουμε, και αυτή είναι και η προτεραιότητά μας για την επόμενη μέρα. Δεν σταματήσαμε ποτέ να στηρίζουμε τον αγρότη τον κτηνοτρόφο τον παραγωγό. 

Όλοι μαζί καταστραφήκαμε και όλοι μαζί θα ξαναγεννηθούμε από τις στάχτες μας.

Ποια είναι τα προγράμματα και τα έργα στήριξης της Περιφέρειας για τον πρωτογενή τομέα;

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων, δράσεων και προγραμμάτων συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1,6 δις ευρώ.

Έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε ένα από τα μεγαλύτερα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης στη χώρα που στηρίζει στη πράξη τους ανθρώπους της παραγωγής, οδηγεί σε εξορθολογισμό και στην καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων, ενισχύει την αγροτική επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια των τοπικών προϊόντων και προστατεύει το περιβάλλον.

Πρόκειται για 484 χρήσιμα έργα με χρηματοδότηση απ' όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως η επαναδημιουργία της λίμνης Κάρλα, που δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να ποτίζουν τα χωράφια τους χωρίς κόστος, μεγάλα έργα υποδομών όπως λιμνοδεξαμενές, ταμιευτήρες και φράγματα, 22 νέα εγγειοβελτιωτικά έργα προϋπολογισμού έως 2,2 εκατ. ευρώ, υπογειοποιήσεις αρδευτικών δικτύων σε μήκος άνω των 500 χιλιομέτρων, αδρανοποίηση αρδευτικών γεωτρήσεων και εγκατάσταση συστημάτων inverter για την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, αγροτική οδοποιία, αγροτικός εξηλεκτρισμός, επενδύσεις όπως Σχέδια Βελτίωσης, επενδύσεις μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, ενισχύσεις σε νέους αγρότες και κτηνοτρόφους, ανάπτυξη μικρών εκμεταλλεύσεων, πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων με το ThessAgro, clusters νέων παραγωγών, ομάδες τοπικής δράσης Leader, ενισχύσεις για μη γεωργικές δραστηριότητες σε αγροτικές περιοχές, έρευνα, συστήματα ποιότητας, αντιπυρική προστασία, πρόγραμμα περισυλλογής νεκρών ζώων για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος,.

Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα κοινά και να είστε υποψήφιoς με τον συνδυασμό του Κώστα Αγοραστού «Συμμαχία υπέρ των πολιτών»;

 Είμαστε εδώ με αποφασιστικότητα, ευθύνη και εμπειρία, για να περάσουμε όλοι μαζί χωρίς καθυστέρηση στην επόμενη μέρα. Είμαστε εδώ για να τα δώσουμε όλα για τη Θεσσαλία με έργο για κάθε πολίτη. "Συνεχίζουμε μαζί, δυνατά, μπροστά," μαζί μπορούμε να τα ξαναφτιάξουμε όλα από την αρχή   όπως αναφέρει και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. Ο αγροτικός κόσμος πλήττεται από τις συνεχείς κρίσεις. Είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από ανθρώπους που τα γνωρίζουν, τα βιώνουν καθώς είναι μέρος της αγροτικής και κτηνοτροφικής ζωής της υπαίθρου.

Είστε εννέα χρόνια εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος και έχετε θητεύσει αντιπεριφερειάρχης αγροτικής οικονομίας και πρωτογενούς τομέα. Η προεκλογική περίοδος είναι πολύ διαφορετική μετά τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων. Τι θέλετε να πείτε στον κόσμο λίγες ημέρες πριν τις εκλογές;

Τα όσο ζούμε είναι για όλους μας πρωτόγνωρα. Προεκλογικό αγώνα δεν μπορούσαμε να κάνουμε. Βάλαμε πάνω απ' όλα την βοήθεια των συνανθρώπων μας και όχι το προσωπικό μας όφελος για τις εκλογές. Θα σας πω κάτι με κάθε ειλικρίνεια. 

Τα όσα έζησα τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες μοιάζουν με ταινία επιστημονικής φαντασίας. Θα έχω να διηγούμαι για χρόνια αυτές τις στιγμές που θα μείνουν χαραγμένες για πάντα στο μυαλό μου.

Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τον κόσμο, καθώς λόγω των συνθηκών δεν κατάφερα να βρεθώ σε κάθε χωριό του νομού και να συνομιλήσω μαζί τους, όπως έγινε και την προηγούμενη προεκλογική περίοδο του 2019. 

Ωστόσο στη διάρκεια της τετραετίας μπόρεσα  να επισκεφτώ αρκετές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, να μιλήσω με τους πολίτες,  ν΄ ανταλλάξω απόψεις και να καταγράψω τα προβλήματά τους.

Σε αυτά τα χρόνια της θητείας μου εργάστηκα μόνο ως προς όφελος των συμπατριωτών μου και της περιοχής μας. Η αποδοχή και η στήριξη τους είναι αυτή που με παροτρύνει και μου δίνει δύναμη να συνεχίσω. Για αυτό και ζητώ την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους στο πρόσωπό μου για μία ακόμη πενταετία που η προτεραιότητά μου θα είναι μόνο ο τόπος μας.

*Την συνέντευξη πήρε η Βάσια Ανθοπούλου