Ανησυχία επικρατεί στους αγρότες της Αγιάς, καθώς η φετινή χρονιά εξελίσσεται πολύ αρνητικά με μεγάλες καταστροφές στα προϊόντα από τις καιρικές συνθήκες, βροχοπτώσεις, και παγετό το προηγούμενο διάστημα, που μείωσαν σημαντικά τόσο την παραγωγή όσο και το εισόδημα τους.

Αυτό τονίζουν σε ανακοίνωσή τους η Ενωτική Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς.

Και προσθέτουν: «Ανησυχία που εντείνεται καθώς για μια ακόμη χρονιά φαίνεται να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές αφού ενόψει της έναρξης της συγκομιδής μήλων, ποικιλία Gala, όπως και πέρυσι ακούγονται τα γνωστά για «ανοιχτές τιμές», για δυσκολία διάθεσης της παραγωγής που σημειωτέον είναι μειωμένη φέτος και δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.

Έχουμε ματώσει και ιδρώσει για να παράγουμε και ιδιαίτερα φέτος με το κόστος στα ύψη που εκτοξεύτηκε ακόμη περισσότερο από τους συνεχείς ψεκασμούς λόγω των έντονων και άκαιρων βροχοπτώσεων. Με μειωμένη παραγωγή σε Κεράσια και Μήλα και ιδιαίτερα έντονα μειωμένη είναι η παραγωγή στα Πράσινα μήλα.

Έχουμε την θέληση και την δύναμη να μην επιτρέψουμε να αγοράσουν κοψοχρονιά τον ιδρώτα μας, κάτω από το κόστος παραγωγής και ταυτόχρονα να απαιτήσουμε από την Κυβέρνηση κάλυψη του χαμένου εισοδήματος και αποζημιώσεις.

Παλεύουμε και διεκδικούμε:

Άμεσα να δοθούν οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς κερασιών για τις πρώιμες ποικιλίες που έχουν γίνει οι εκτιμήσεις.

Να ενταχθούν στην αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ όλες οι ποικιλίες μεσοπρώιμων κερασιών που επλήγησαν από τον παγετό την άνοιξη.

Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για την μειωμένη παραγωγή στα μήλα από τις βροχές, το φουζικλάδιο και όλες τις άλλες αιτίες που συντέλεσαν σε αυτό.

Να δοθούν εδώ και τώρα από την Κυβέρνηση τα επιπλέον 50 €/στρέμμα στα Πράσινα Μήλα για την περυσινή ζημιά από την καρπόκαψα. Αποζημίωση που είχε δεσμευθεί ο τότε Υπουργός αλλά και το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον κ. Γεραπετρίτη με το οποίο είχαμε συναντηθεί.

Τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με τις εξελίξεις θα υπάρχει ευρεία σύσκεψη και ενημέρωση αγροτών.

Καλούμε τους αγρότες της Αγιάς να συσπειρωθούν στους Αγροτικούς Συλλόγους και στην Ομοσπονδία και μαζί με τους συναδέλφους μας από όλη την Ελλάδα, αφού θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη, θα διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει».

agrotypos.gr