Την έναρξη της πληρωµής αποζηµιώσεων στους παραγωγούς για ζηµιές του έτους 2023, αρχής γενοµένης από την 20η Φεβρουαρίου (µεταξύ των οποίων εκτιµάται ότι θα είναι και οι αµυγδαλοπαραγωγοί της Θεσσαλίας) αποφάσισε το διοικητικό συµβούλιο του ΕΛΓΑ, υπό τις πιέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστηµα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου από τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Σε µια κίνηση κατευνασµού των αγροτικών διαµαρτυριών, επίσηµη ενηµέρωση από την πλατεία Βάθη υποστηρίζει ότι ξεκινούν οι πληρωµές αποζηµιώσεων δύο µήνες νωρίτερα από τα οριζόµενα στην ισχύουσα νοµοθεσία, σύµφωνα µε την οποία οι πληρωµές των αποζηµιώσεων θα έπρεπε να ξεκινήσουν να καταβάλλονται µετά τις 15 Απριλίου και αφού µέχρι τις 31 Μαρτίου οι παραγωγοί θα είχαν καταβάλλει την οφειλόµενη ασφαλιστική εισφορά για το 2023.

Εν ευθέτω χρόνο τακτοποίηση υπολοίπων παλαιών ετών

Λακωνική, χωρίς ουσιαστική ενηµέρωση, είναι η απάντηση του νέου προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκου Μπαµπασίδη, σε σχετικό έγγραφο που διαβίβασε ο ίδιος στη Βουλή, σχετικά µε τις πληρωµές παλαιότερων ετών.

Ειδικότερα, ο ίδιος αναφέρει τα εξής: «Βάσει της σύµβασης που υπεγράφη στις 24/11/2023 µε την ανάδοχο ένωση εταιρειών, διευθετούνται οι εκκρεµότητες των ετών 2014-2020 που αφορούν την προηγούµενη προγραµµατική περίοδο και θα ακολουθήσει η επεξεργασία των στοιχείων για τις εκκρεµότητες της µεταβατικής περιόδου 2021-2022».

Σύµφωνα, λοιπόν, µε τον πρόεδρο του Οργανισµού Πληρωµών, διευθετούνται οι εκκρεµότητες των ετών 2014-2020 και θα ακολουθήσει η επεξεργασία των στοιχείων για τις εκκρεµότητες των ετών 2021-2022.

Ωστόσο, στην απάντησή του δεν υπάρχει κάποιο σαφές χρονοδιάγραµµα. Το µόνο που έχουν οι αγρότες, είναι οι δεσµεύσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη από την Agrotica ότι «ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες προκειµένου να διορθωθούν και να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014-2019 µε βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για την περίοδο 2020-2022».

agronews.gr