Σε απάντηση του αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λάρισας Βασίλη Πινακά σε σχετική δήλωση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας Τάσου Τσιαπλέ αναφέρονται τα εξής:

“Το γενικό μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς περιοχές» με απόφαση του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν σε κάθε περιοχή ευθύνης, σε κάθε περίπτωση, αποσκοπεί στην προστασία της ανθρώπινης ζωής αλλά και του φυσικού και δασικού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με αρ. πρωτ.: A2305/14-07-2023 με θέμα : «Εφαρμογή των αποφάσεων απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας, προσώπων και οχημάτων σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση σύμφωνα με τα άρθρα 129-131 του Ν. 4926/22(ΦΕΚ 82 Α/20-04-2022)», απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας εκδίδεται για περιοχές όπου προβλέπεται κατηγορία κινδύνου 3 (Υψηλή), κατηγορία κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή) ή κατηγορία 5 (κατάσταση συναγερμού), βάσει του Ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γ.Γ.Π.Π..

Το να εκτίθεστε εσείς και η παράταξή σας επειδή αγνοείται τους νόμους, είναι δικό σας θέμα. Το να μας εγκαλείτε όμως γιατί εφαρμόζουμε τους νόμους για την προστασία της ανθρώπινης ζωής αλλά και του φυσικού και δασικού περιβάλλοντος ξεπερνάει κάθε όριο και εκθέτει σε κίνδυνο τους συμπολίτες μας.

Αγνοείτε επιδεικτικά ή παραλείπετε εσκεμμένα να αναφερθείτε στην αρμοδιότητα των δασαρχείων σε ότι αφορά την πυροπροστασία των συγκεκριμένων οικοσυστημάτων, το προσωπικό των οποίων καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να ανταπεξέλθει με υπευθυνότητα στο σημαντικό του έργο και αναφέρεστε με τρόπο απαξιωτικό για τα πεπραγμένα της Περιφερειακής Αρχής για την ενίσχυση της πυροπροστασίας.

Να σας θυμίσω πως η Περιφερειακή Αρχή με επικεφαλή τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό ενίσχυσε τον στόλο της Πυροσβεστικής με 22 υπερσύγχρονα πυροσβεστικά οχήματα, την Αστυνομία με 68 νέα οχήματα και 16 σύγχρονες μηχανές, το ΕΚΑΒ με 10 σύγχρονα ασθενοφόρα, τον ελληνικό στρατό με ειδικά μηχανήματα έργου, με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κρίσεων όπως αυτές των πυρκαγιών, αλλά και την ενίσχυση της ασφάλειας των πληρωμάτων τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντός των.

Κάνετε αναφορά για την εφαρμογή «του άθλιου δόγματος της ατομικής ευθύνης» και το χαρακτηρίζετε αποτυχημένο. Εμείς, σε αντίθεση με εσάς, εμπιστευόμαστε την υπευθυνότητα και το επίπεδο νοημοσύνης των συμπολιτών μας, πιστεύουμε στη συμμετοχική δημοκρατία και θέλουμε τους Θεσσαλούς ενεργούς πολίτες. Εσείς πολιτεύεστε με γνώμονα το κομματικό σας πελατολόγιο, ενώ εμείς με επίκεντρο το συμφέρον των συμπολιτών μας, τη διαφύλαξη της ασφάλειας, της υγείας, της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας.

Σχετικά με την αναφορά σας στις ευπαθείς ομάδες, αλλά και για όλους τους συμπολίτες μας, από την πρώτη στιγμή, έχουμε μεριμνήσει να είναι ανοιχτές και διαθέσιμες οι κλιματιζόμενες αίθουσες των εδρών όλων των περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για όσο διάστημα διαρκέσουν οι υψηλές θερμοκρασίες, ενώ από τις Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας και Υγείας εκδίδονται ανελλιπώς δελτία τύπου με οδηγίες αυτοπροστασίας για τις ευάλωτες ομάδες αλλά και για όλους τους συμπολίτες μας.

Κλείνετε την ανακοίνωσή σας λέγοντας πως η συγκεκριμένη απόφαση (που προκύπτει από την εφαρμογή του νόμου) «είναι πρόκληση». Πρόκληση είναι η ανεύθυνη στάση σας για ένα τόσο σοβαρό θέμα για την ασφάλεια των συμπολιτών μας, πρόκληση είναι η έλλειψη σεβασμού προς το πυροσβεστικό σώμα και όλους αυτούς που με αυταπάρνηση και αίσθημα ευθύνης επιτελούν το καθήκον τους δίνοντας καθημερινές μάχες με τις φλόγες.

«ἐμὸν μὲν οὖν ἔργον ἐστί, καὶ τῶν ἄλλων τῶν κηδομένων τῆς πόλεως, προαιρεῖσθαι τῶν λόγων μὴ τοὺς ἡδίστους ἀλλὰ τοὺς ὠφελιμωτάτους» Ἰσοκράτη Περί εἰρήνης 39-40″.