Με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτική Προστασίας αποφασίστηκε η προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων μεταξύ άλλων και στο περιαστικό δάσος των Φαρσάλων, για σήμερα Σάββατο 15 Ιουλίου 2023 που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι στο βαθμό 3 και θεωρείται ΥΨΗΛΟΣ, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εξέδωσε η Γ.Γ.Π.Π.

Επισημαίνεται ότι ο σχετικός χάρτης πρόβλεψης κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς δημοσιεύεται στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Επιπλέον, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισυνάπτεται χάρτης με τις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, όπου εφαρμόζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο χάρτης σε πλήρη ανάλυση θα είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας(www.thessaly.gov.gr).

Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα οχήματα και το προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών και των Ο.Τ.Α που εποπτεύουν την απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς και τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων που αποδεδειγμένα και μετά από σχετική συνεννόηση με την πυροσβεστική υπηρεσία, εκτελούν χρέη επιτήρησης δασικών οικοσυστημάτων κατά την αντιπυρική περίοδο.

Επιπλέον, απαιτείται μεγάλη προσοχή σε τοπικό επίπεδο των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων , προς αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες στην ύπαιθρο.

Το γενικό μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς περιοχές» με απόφαση του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν σε κάθε περιοχή ευθύνης, σε κάθε περίπτωση, αποσκοπεί στην προστασία της ανθρώπινης ζωής αλλά και του φυσικού και δασικού περιβάλλοντος.