Ανηφορίσαμε…. Οι κερκίδες του πέτρινου Θεάτρου «Βάσια Σολωμού», των Αμπελακίων  γέμισαν σιγά-σιγά από χωριανούς, επισκέπτες, γνωστούς και φίλους.  Καθώς ο αέρας φυσούσε στα γύρω πλατάνια έπαιρνε και τις φωνές όλων και τις ένωνε στο «Χάρτινο το φεγγαράκι»…

Την εκδήλωση και το καλωσόρισμα στους παρευρισκόμενους έκανε ο πρόεδρος του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Αμπελακίων, Ανδρέας Τσεργάς τονίζοντας την επιτυχία που μπορούν να έχουν τέτοιου είδους συνεργασίες, ευχαριστώντας τη δημοτική αρχή και τον ΔΟΠΑΠΕΠΤ για την τεχνική υποστήριξη και κάνοντας μια μικρή ιστορική αναδρομή στα πολιτιστικά δρώμενα των Αμπελακίων.

Σύντομο χαιρετισμό έκανε και ο δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης, ο οποίος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τους ανθρώπους του Λαογραφικού-Ιστορικού Μουσείου Αμπελακίων και την ομάδα «Λόγος & Μουσική», για την συνδιοργάνωση της  εκδήλωσης,  επαινώντας της ομάδα «Λόγος και Μουσική» για όσες ωραίες και ποιοτικές εκδηλώσεις έδωσε μέχρι σήμερα στα χωριά του δήμου Τεμπών, ευχόμενος να υπάρξει και συνέχεια.

Και το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ξεκίνησε με την μικρή Φλώρα Γκιάτα να υψώνει «φεγγαράκι», τραγουδώντας το «Φεγγαράκι μου λαμπρό φέγγε μου να περπατώ…», που οι μελωδίες, οι μύθοι και οι στίχοι το παίνευαν και το υμνούσαν σ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς, καταφέρνοντας μουσικοί και κοινό να γίνουν μία μεγάλη παρέα.

Η όλη εκδήλωση όπως τόνισε στην εισαγωγή του ο Δημήτρης Γουγουλιάς – αν και με μικρές απουσίες λόγω διακοπών και προσωπικών προβλημάτων σε μέλη της ομάδας - αποτελούνταν από τρία μέρη. Το πρώτο μέρος ήταν ένα αφιέρωμα με κείμενα και τραγούδια για το φεγγάρι, το δεύτερο, που προλόγισε ο μαέστρος Στάθης Σταμελόπουλος, ήταν μια επιλογή τραγουδιών από τους μουσικούς της ομάδας σε ρυθμούς έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού και το τρίτο μέρος, που προλόγισε η Μαρίτσα Τσούμαρη-Γκάνιαρη όπου ακούστηκαν τραγούδια από τη Μακεδονία και τη Μικρά Ασία.

Διάβασαν μύθους και ποιήματα οι κυρίες Μαρία Ανυφαντή-Μπέλτσιου, Έλενα Γουγουλιά-Γκιάτα, Φλώρα Γαϊτάνου-Γουγουλιά και Θεοδώρα Τσιρονίκου-Καλογρή.

Έπαιξαν και τραγούδησαν κατά αλφαβητική σειρά οι μουσικοί : τουμπερλέκι Ζαχαρίας Γκάνιαρης, τραγούδι Ζαφειρίδου Γλύκα, μπουζούκι-τραγούδι Σταμελόπουλος Στάθης, πιάνο Τσόκανου-Τσόγια Ροδόπη, κιθάρα-τραγούδι Μαρίτσα Τσούμαρη-Γκάνιαρη ενώ έκτακτη συμμετοχή στην παρέα είχε ο Γιώργος Χατζούδης με τον τζουρά του.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Δημήτρης Γουγουλιάς, αφού  σχολίασε το γεγονός ότι η βραδιά πέτυχε γιατί όλοι μουσικοί και κοινό κατάφεραν να γίνουν μια μεγάλη παρέα, ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους και  τόνισε : «Ο πολιτισμός είναι δικαίωμα και καθήκον όλων μας. Οι άνθρωποι της ομάδα μας «Λόγος & Μουσική», ανοιχτοί σε νέες συμμετοχές αλλά και προτάσεις, θα συνεχίσουν να παράγουν εθελοντικά και αφιλοκερδώς πολιτισμό μέσα από τις εκδηλώσεις τους και σας καλούμε όλους να συμμετέχετε και να τις στηρίζετε».

Ευχάριστη έκπληξη στο τέλος της βραδιάς ήταν η προσφορά στους συντελεστές της παράστασης, λουλουδιών με ανθοδέσμες που ετοίμασαν οι γυναίκες του Λαογραφικού-Ιστορικού μουσείου Αμπελακίων με λουλούδια από τις αυλές τους αλλά και η προσφορά σε όλους σπιτικών εδεσμάτων που έκαναν πάλι οι ίδιες και τα συνόδευαν με κόκκινο κρασί.

Επιστολές με ευχές για την επιτυχία της εκδήλωσης απέστειλαν ο Υπουργός ΥΠ.ΑΝ., Κώστας Σκρέκας, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης και ο υποψήφιος για την Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Τάσος Τσιαπλές.

Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα  του δήμου Τεμπών και του ΔΟΠΑΠΕΠΤ.