Ούτε οι παραγωγοί βερίκοκου στον Δήμο Τεμπών γλίτωσαν από την κλιματική κρίση, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Μακρυχωρίου, Νίκο Μητσογιάννη «η φετινή παραγωγή αναμένεται μειωμένη κατά 50%, λόγω του παγετού που σημειώθηκε τον Απρίλιο. Έτσι από τους περσινούς δύομισι με τρεις χιλιάδες τόνους, φέτος μετά βίας η φετινή σοδειά θα φτάσει τους χίλιους πεντακόσιους τόνους.

Η συγκομιδή θα ξεκινήσει σε δύο εβδομάδες περίπου και η εναπομείνασα παραγωγή θα προωθηθεί στις τοπικές βιομηχανίες, - με τις οποίες, άλλωστε, υπάρχει καλή συνεργασία – για κομπόστα». Τα τελευταία χρόνια η γενικότερη έλλειψη προϊόντος που παρατηρείται στην εγχώρια αγορά αναμένεται να ανεβάσει αισθητά τις τιμές του παραγωγού.

Σύμφωνα με τον Ν. Μητσογιάννη, «από τα 35 λεπτά πέρυσι ευελπιστούμε να συμφωνήσουμε στα 55 λεπτά, μιας και το προϊόν είναι ανάρπαστο και έτσι θα μπορέσουμε να καλύψουμε και το αυξημένο κόστος παραγωγής».

Όσον αφορά τις ζημιές που σημειώθηκαν από τον παγετό, ήδη συνεργεία του ΕΛΓΑ έχουν εκτιμήσει το μέγεθος της καταστροφής και αναμένονται τα πορίσματα. 

Στην επαρχία του Τυρνάβου η μείωση της παραγωγής αναμένεται μεγαλύτερη, καθώς εκεί το προϊόν επηρεάστηκε και από χαλάζι. Αναλυτικότερα, πάνω από 70% υπολογίζεται η απώλεια της παραγωγής στον Τύρναβο, ενώ σε ορισμένες περιοχές της επαρχίας που έπληξε το χαλάζι προ δύο εβδομάδων οι ζημιές αγγίζουν και το 100%.

Η συγκομιδή βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα, ωστόσο στις τάξεις των παραγωγών υπάρχει δυσαρέσκεια για την πολιτική ανοιχτών τιμών, με την οποία παραλαμβάνουν οι έμποροι το προϊόν, κάτι που είχε συμβεί και την περσινή χρονιά.

Εφ. Ελευθερία