Ως γνωστόν, η πρόωρη κοπή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο υποβάθμισης της ποιότητας των ακτινιδίων και είναι κατά βάση το σημείο τριβής του εμπορίου με τους παραγωγούς.

Μια πρόωρη κοπή μεγάλων ποσοτήτων σε δύο ζώνες με αξιόλογη παραγωγή, όπως είναι της Αγιάς και των Τεμπών (εκβολές του Πηνειού), ενδέχεται να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην αγορά, σε μια χρονική φάση που όλα έδειχναν ότι η ζήτηση για τα ελληνικά ακτινίδια θα ήταν ζωηρή. 

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι προϋποθέσεις που τίθενται από την απόφαση για την πρόωρη κοπή των ακτινιδίων μόνο στα πλημμυρισμένα αγροτεμάχια, όπου ενδέχεται να υπάρχει απότομη ωρίμανση, και μόνο υπό την αυστηρή επιτήρηση της οικείας ΔΑΟΚ δεν είναι εύκολο να τηρηθούν.

Πολλοί δε είναι αυτοί οι οποίοι μιλούν για «έκπτωση» η οποία δεν θα σώσει την κατάσταση για τους πραγματικά πληγέντες, αντίθετα, θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς να κάνουν κατάχρηση της κατ’ εξαίρεση αδειοδότησης, κάτι που θα δημιουργούσε στρέβλωση στην αγορά και αλλοίωση της ταυτότητας της εγχώριας παραγωγής.

Αναλυτικά εδώ θα δείτε την απόφαση που εκδόθηκε.

Γιάννης Πανάγος (agronews.gr)