Oι διαρκείς μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για την κάλυψη κενών, τα εξαντλητικά ωράρια, οι συνεχείς εφημερίες και τα υποστελεχωμένα τμήματα επειγόντων περιστατικών σε μονάδες υγείας της περιφέρειας οδηγούν αρκετούς γιατρούς σε παραίτηση. Σύμφωνα με την Καθημερινή, την προηγούμενη εβδομάδα, από τους εννέα χειρουργούς του νοσοκομείου Χανίων οι τέσσερις υπέβαλαν παραίτηση, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου παθολόγοι απέστειλαν εξώδικο στην υγειονομική περιφέρεια και απειλούν με παραίτηση, ενώ στο νοσοκομείο Σερρών αυτή την περίοδο βρίσκονται στα πρόθυρα της παραίτησης τρεις παθολόγοι.

Οι παραιτήσεις των χειρουργών του νοσοκομείου Χανίων είναι οι πιο πρόσφατες ενός κύματος αποχωρήσεων από το ΕΣΥ, το οποίο έχει πάψει να είναι ελκυστικό για τους γιατρούς. Από τις αρχές Ιουλίου έως και χθες είχαν δημοσιευθεί στη «Διαύγεια» 29 αποφάσεις αποδοχής παραιτήσεων γιατρών του ΕΣΥ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών, κάθε χρόνο αποχωρούν από το ΕΣΥ περίπου 700 έως 750 γιατροί, οι μισοί λόγω συνταξιοδότησης και οι υπόλοιποι λόγω παραίτησης. Οι βασικοί λόγοι της παραίτησης είναι οι δύσκολες συνθήκες εργασίας και τα εξοντωτικά ωράρια, συνεπεία της σοβαρής υποστελέχωσης. Εσχάτως, έχουν προστεθεί στους λόγους παραίτησης και οι συχνές μετακινήσεις σε άλλες μονάδες υγείας για την κάλυψη κενών. «“Γυρολόγοι” γιατροί», όπως συχνά αναφέρουν με πικρία οι εκπρόσωποί τους.

Εστειλαν εξώδικο

«Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, παθολόγοι απέστειλαν εξώδικο στην υγειονομική περιφέρεια και απειλούν με παραίτηση. Είναι λίγοι και χρειάζονται ενίσχυση. Αντί αυτής τούς μετακινούν σε εμάς για να καλύψουν τα δικά μας κενά», επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ρεθύμνου, Γιάννης Σαριδάκης. Για τον ίδιο λόγο, δύο αγροτικοί γιατροί στο Ρέθυμνο πριν από ενάμιση μήνα υπέβαλαν την παραίτησή τους. Οπως ανέφεραν οι ίδιοι, «είναι επικίνδυνο και εγκληματικό να τοποθετούν ιατρούς χωρίς καμία εμπειρία σε τουριστική περίοδο στο τμήμα επειγόντων, όπου η ροή των περιστατικών είναι ακατάπαυστη και το προσωπικό μετρημένο στα δάχτυλα». 

Στο νοσοκομείο Σερρών, αυτή την περίοδο είναι στα πρόθυρα της παραίτησης τρεις παθολόγοι. Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Σερρών, Βαγγέλης Παπαμιχάλης, «ο λόγος είναι οι συνεχείς μετακινήσεις των παθολόγων μας στο νοσοκομείο της Δράμας, οι οποίες επιβαρύνουν πολύ περισσότερο μια ήδη επιβαρυμένη κατάσταση. Μετακίνηση σημαίνει ότι το έργο όσων μένουν πίσω είναι μεγαλύτερο. Το νοσοκομείο Σερρών έχει οκτώ μόνιμους παθολόγους και μία επικουρική. Η επικουρική παθολόγος έχει δηλώσει ότι δεν θα ανανεώσει τη σύμβασή της και οι τρεις από τους οκτώ μόνιμους έχουν δηλώσει πως, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα παραιτηθούν». Επιπρόσθετα, ο ουρολόγος του νοσοκομείου έχει εκφράσει πρόθεση παραίτησης και είναι σε διαδικασία να λάβει την άδειά του, πριν αποχωρήσει από το νοσοκομείο. «Είχε μείνει μόνος του», τονίζει ο κ. Παπαμιχάλης, εξηγώντας ότι από τους τρεις ουρολόγους που είχε έως και πριν από την πανδημία το νοσοκομείο, ένας παραιτήθηκε και ένας διεκδίκησε και έλαβε θέση στο νοσοκομείο Καβάλας. Σύμφωνα με τον κ. Παπαμιχάλη, από τον Σεπτέμβριο του 2020 έχουν παραιτηθεί από το νοσοκομείο 13 γιατροί. Σημειώνεται ότι οι οργανικές θέσεις είναι 161 και υπηρετούν σήμερα 89 μόνιμοι και έξι επικουρικοί.

«Οι δύο έφυγαν στο εξωτερικό, πέντε πήραν θέση σε άλλο νοσοκομείο, ένας άνοιξε ιδιωτικό ιατρείο και πέντε είχαν κατοχυρωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα κι ενώ είχαν δηλώσει ότι θα έμεναν παραπάνω, χρησιμοποίησαν το δικαίωμά τους για σύνταξη. Οι δέκα με την αποχώρησή τους έθεταν ζήτημα συνθηκών εργασίας, οι οποίες τους οδήγησαν σε παραίτηση», υπογραμμίζει ο κ. Παπαμιχάλης και προσθέτει: «Το βασικό πρόβλημα είναι οι συνθήκες εργασίας, όπως είναι οι πολλές εφημερίες λόγω της υποστελέχωσης. Δεν μπαίνει ως βασική αιτία το μισθολογικό».

Οι παραιτήσεις, στον βαθμό που δεν αναπληρώνονται, αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για το ΕΣΥ και κατ’ επέκταση για την κοινωνία. Στο νοσοκομείο Αγρινίου, ελλοχεύει ξανά ο κίνδυνος αναστολής λειτουργίας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, καθώς η διευθύντριά της, Ευαγγελία Μιχαηλίδου, πρόκειται να αποχωρήσει. Υπέβαλε την παραίτησή της στις 24 Ιουλίου, «για λόγους ευθιξίας

και αξιοπρέπειας. Είμαι γιατρός, δεν είμαι πολιτικός και θέλω να κάνω τη δουλειά μου με αξιοπρέπεια», όπως ανέφερε η ίδια στην «Κ», χωρίς όμως να θελήσει να αναλύσει τους λόγους αυτούς. Η κ. Μιχαηλίδου, προερχόμενη από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, ανέλαβε τη μονάδα του Αγρινίου τον περασμένο Ιανουάριο. Σε εκείνη τη φάση η ΜΕΘ ήταν κλειστή. Η λειτουργία της είχε ανασταλεί λόγω της εξαιρετικά υψηλής θνητότητας που άγγιζε το 100% που είχε στα περιστατικά COVID-19. Οταν ανέλαβε η κ. Μιχαηλίδου, η ΜΕΘ είχε τέσσερις κλίνες. Με πολύ αγώνα και προσπάθειες κατάφερε να τις κάνει επτά, ενώ το ποσοστό θνητότητας μειώθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της χώρας μας μία ΜΕΘ θα πρέπει να έχει τουλάχιστον οκτώ κλίνες.

Kosmoslarissa.gr  (από το ρεπορτάζ της Πένυς Μπουλούτζα στην Καθημερινή)