Ο Δήμαρχος Αγιάς και πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας υπέγραψε την σύμβαση του έργου “ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ, ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΑ ΖΕΥΓΗ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ” με Π/Υ 10.420.000,00 ευρώ που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα: ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2014-2020» στα γραφεία του Δημαρχείου Αγιάς παρουσία του Διευθυντή της ΔΕΥΑ και της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Αντικείμενο του έργου είναι η αναβάθμιση της υδρευτικής υποδομής των εξωτερικών υδραγωγείων οικισμών του Δ. Αγιάς και συγκεκριμένα την κατασκευή μεταφορικών αγωγών ύδρευσης προς τους οικισμούς Αετόλοφος, Γερακάρι, Δήμητρα, Ανάβρα, Πρινιάς, Νεοχώρι, Καστρί και Αμυγδαλή, την κατασκευή αγωγού μεταφοράς από τις πηγές Δάφνης έως τον υδατόπυργο του Παλαιοπύργου, την κατασκευή αγωγού μεταφοράς μεταξύ των δεξαμενών Βελίκας και Αγιόκαμπου καθώς και του αγωγού μεταφοράς για την αξιοποίηση της γεώτρησης Ρακοποτάμου, από την γεώτρηση έως την υφιστάμενη δεξαμενή Ρακοποτάμου.

Επίσης προβλέπεται η κατασκευή τριών δεξαμενών ύδρευσης στους οικισμούς Νερόμυλοι χωρητικότητας 1000 μ3, στην Αγιά χωρητικότητας 1000 μ3 και στην Ανατολή χωρητικότητας 200 μ3. Ακόμη, αναβαθμίζονται δέκα δεξαμενές που τροφοδοτούνται από πηγαίο νερό με την εγκατάσταση φίλτρων.

Επιπλέον προβλέπεται η εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (Η/Ζ) σε 23 υφιστάμενες υδροληψίες γεωτρήσεων ώστε να είναι απρόσκοπτη η λειτουργία τους σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, και τέλος για τον ευχερέστερο έλεγχο λειτουργίας των εξωτερικών δικτύων ύδρευσης, τον εντοπισμό και περιορισμό αφανών διαρροών και βλαβών, την κατάρτιση ξεχωριστού υδατικού ισοζυγίου, καθώς και την εξασφάλιση της βέλτιστης εξυπηρέτησης των πολιτών θα εγκατασταθούν συσκευές επέκτασης του συστήματος τηλεελέγχου τηλεχειρισμού της ΔΕΥΑΑ στις νέες δεξαμενές, στα Η/Ζ και στα φίλτρα νερού.

Ο Δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας δήλωσε: “Ένα έργο το οποίο στοχεύει στην αναβάθμιση της υδρευτικής υποδομής και βέβαια εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία των γεωτρήσεων σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης ώστε να συνεχιστεί η ομαλή υδροδότηση των οικισμών. Βρισκόμαστε στο σημείο όπου στοχεύουμε στην αναβάθμιση όλων των υποδομών με σκοπό την βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών και την διασφάλιση της ανάπτυξης».