Δύο κρούσματα σαλμονέλας, 53 γαστρεντερίτιδες αλλά και δύο κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ώρες σύμφωνα με την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στη Λάρισα, σχετικά με την πορεία των εργασιών αποκατάστασης και των δράσεων αντιμετώπισης προβλημάτων και θωράκισης της δημόσιας υγείας μετά και την επέλαση της καταστροφικής κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία.

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τον Υφυπουργό Υποδομών, Νίκο Ταχιάο, τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Χρήστο Τριαντόπουλο και τον αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιό.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατεγράφησαν 53 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 66 λοίμωξης του αναπνευστικού.

Συνολικά μέχρι σήμερα υπάρχουν 234 περισταστικά γαστρεντερίτιδας και 254 που αφορούν λοίμωξης του αναπνευστικού.

Παράλληλα καταγράφηκε μια μικρή συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην Σκιάθο που σήμερα, με 12 ενεργά περιστατικά, βαίνει μειούμενη και δεν σχετίζεται ως φαίνεται με τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Αντίστοιχη περίπτωση συρροής κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας υπήρξε στην περιοχή των Σοφάδων με επτά νέες δηλώσεις σήμερα. Η αύξηση αυτή είναι υπό διερεύνηση και δεν παρατηρείται καμία άλλη συρροή στις πληγείσες περιοχές.

Οσον αφορά τις νοσηλείες για γαστρεντερίτιδα, έχουμε πέντε νέες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και τρεις στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων.

Το σύνολο των νοσηλευομένων συμπολιτών μας στις δομές υγείας σε όλη την περιοχή είναι σήμερα 15.

Αντίστοιχα, όσον αφορά τις λοιμώξεις αναπνευστικού με, έχουμε 7 νέες νοσηλείες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και μια στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου ενώ το σύνολο ανέρχεται σε 13.

Είκοσι-τέσσερις ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται συνολικά σε όλες τις περιοχές.

Παράλληλα, καταγράφηκαν Δύο κρούσματα σαλμονέλας εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Ακόμη, προσέθεσε ότι στους Δήμους Κιλελέρ και Τρικκαίων, εντοπίσθηκαν δύο κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου, τα οποία προέκυψαν πιθανότατα πριν από την εμφάνιση των ακραίων φαινόμενων της κακοκαιρίας.

Την ίδια ώρα, η Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε ότιτο νερό παραμένει ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση στους δήμους Τρικκαίων, στις περιοχές Παλαιόπυργο και Ράξα ενώ σε ολόκληρο τον Δήμο Αργιθέας και στον Δήμο Πύλης στις περιοχές Φυλίρας, Ελευθοχωρίου, Φήκης, Μουργιάς, Αγίου Βυσσαρίωνος, Δροσερού, Πηγής, Πύλης, Γότθων, Πιαλείας, Παλαιομοναστήρου, το νερό κρίνεται κατάλληλο.

Νωρίτερα, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «μέλημά μας είναι να κινούμαστε όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά γίνεται. Μέχρι το μεσημέρι, υπεβλήθησαν 12.319 οριστικές αιτήσεις και 4.262 προσωρινές, για την πρώτη αρωγή προς τους πλημμυροπαθείς».

Σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο, εκτιμάται ότι με την ολοκλήρωση του σημερινού έργου θα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 10.00 αυτοψίες από τα κλιμάκια, τα οποία δεν εστιάζουν μόνο στα προβλήματα στην οικοσκευή των κατοικιών αλλά και στις βλάβες που παρουσιάζουν τα κτήρια.

Αναφορικά με τις αυτοψίες για την καταλληλότητα κτιριακών υποδομών που χτυπήθηκαν από την σφοδρή κακοκαιρία, έχουν καταγραφει 247 βλάβες σε δομές με 143 σπίτια να κρίνονται επικίνδυνα (κόκκινα) για χρήση, 92 να έχουν χαρακτηριστεί πορτοκαλί (προσωρινά ακατάλληλα) και 12 να είναι πράσινα, δηλαδή λειτουργικά με ενδεχόμενες μικροζημιές.

«Δε θα πληρώνουν διόδια οι οδηγοί φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην Ιονία Οδό, τη γέφυρα του Ρίου και την Εγνατία από την Ιονία έως τη Θεσσαλονίκη. Ακόμη, συνεχίζουν να είναι δωρεάν τα διόδια στον Ε65 και τον αυτοκινητόδρομο του Αιγαίου. Θα χρειασθεί χρόνος για να αποκαταστήσουμε τις σιδηροδρομικές μεταφορές», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Ταχιάος.

«Όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής εξακολουθούν να βρίσκονται στο πεδίο. Στο τρίγωνο μεταξύ Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, όλοι οι δρόμοι είναι ανοικτοί και όλες οι περιοχές προσβάσιμες πλην του Κεραμιδίου, από όπου όμως έχουν αποχωρήσει όλοι οι κάτοικοι. Οι απεγκλωβισμοί κατοίκων έχουν ολοκληρωθεί, αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να συνδράμουν, όπου είναι αναγκαίο. Αντιμετωπίσαμε το δυσκολότερο συμβάν, στα χρονικά της Πολιτικής Προστασίας. Βρισκόμαστε δίπλα στους πολίτες, για όσο χρειασθεί», υπογράμμισε ο Γιάννης Αρτοποιός.

Δείτε ζωντανά την ενημέρωση