Δύο οργανωμένα κυκλώματα που ενέχονται σε εκβιάσεις, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και παράνομη διακίνηση μεταναστών εξάρθρωσε η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Σε επιχειρήσεις σε Θεσσαλονίκη και Τρίκαλα, συνελήφθησαν συνολικά 21 άτομα, μεταξύ των οποίων και οι «εγκέφαλοι» των δύο οργανώσεων.

Η πρώτη εμπλέκεται στην παροχή προστασίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και στην εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών σε φυλακές της χώρας.

Ηγετικό ρόλο είχε 38χρονος ομογενής από την Αρμενία, έγκλειστος στις φυλακές Τρικάλων, όπου εκτίει ποινή κάθειρξης για ανθρωποκτονίες και εκβιάσεις. 

Ως μέλη της οργάνωσης ταυτοποιήθηκαν συνολικά 19 άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν τα 16, ενώ δύο, πέρα από τον 38χρονο, βρίσκονται ήδη έγκλειστα σε φυλακές. Ως συνεργοί ταυτοποιήθηκαν άλλα 19 άτομα, για τα οποία δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας.

Η συγκεκριμένη οργάνωση είχε συσταθεί τουλάχιστον από τα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου. Παρείχε «προστασία» σε τουλάχιστον 20 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. 

Τα περισσότερα ήταν καταστήματα παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου, στα οποία παίζονταν τυχερά παιχνίδια. Από τα μαγαζιά αυτά οι δράστες εισέπρατταν μηνιαίως διάφορα ποσά, που κυμαίνονταν από 250 έως 1.000 ευρώ. Διαπιστώθηκε επίσης η εκβιαστική είσπραξη χρηματικών ποσών από τα μέλη της οργάνωσης για λογαριασμό τρίτων.

Μέρος των χρημάτων που αποκόμιζε η οργάνωση τα διέθετε για την προμήθεια και εισαγωγή ποσοτήτων χασίς στις φυλακές Τρικάλων όπου είναι έγκλειστος ο 38χρονος. Εκεί τις διέθετε σε άλλους κρατούμενους χωρίς χρηματικό αντίτιμο, προκειμένου να «χαίρει σεβασμού» μεταξύ τους.

Όπως προέκυψε, σε διάφορες περιπτώσεις η διακίνηση των ναρκωτικών γινόταν μέσω μεταγόμενων από άλλα σωφρονιστικά καταστήματα, οι οποίοι θα κατέληγαν στη φυλακή όπου ήταν έγκλειστος ο 38χρονων ιθύνων νους.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι δράστες χρησιμοποιούσαν διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας και πλήθος ανώνυμων κινητών τηλεφώνων και καρτών sim (ghost phones), που ήταν καταχωρημένα σε εταιρείες με στοιχεία τρίτων ατόμων, συνήθως ανύπαρκτων αλλοδαπών. Επίσης, κατά τις συνομιλίες τους χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα και κωδικοποιημένες εκφράσεις.

Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις εμπλέκεται αστυνομικός που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνεται μεταξύ των συλληφθέντων. 

Διευκόλυνε την παράνομη δράση του κυκλώματος, παραδίδοντας σε κρατούμενους χασίς που προορίζονταν για τις φυλακές Τρικάλων. Αυτοί με τη σειρά τους το παρέδιδαν στον έγκλειστο εγκέφαλο του κυκλώματος για περαιτέρω διακίνηση εντός των φυλακών.

Ο αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος του.

Σε έρευνες σε σπίτια, επαγγελματικούς χώρους, οχήματα, στις φυλακές Τρικάλων και στα κρατητήρια της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 146 γραμμάρια χασίς, 35 ναρκωτικά χάπια, τρία πιστόλια (το ένα ρέπλικα), συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης (taser), πέντε μαχαίρια (το ένα τύπου πεταλούδα), ρόπαλο και σιδερογροθιά, 68 κινητά τηλέφωνα, πλήθος καρτών sim, 4.035 ευρώ, ιδιόχειρο σημείωμα στο οποίο αναγράφονταν ημερομηνίες και χρηματικά ποσά, επτά Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα.

Στη δεύτερη οργάνωση ηγετικό ρόλο είχαν δύο αλβανοί 37 και 42 ετών κι ένας 25χρονος σύρος, που συνελήφθησαν -ο 37χρονος ήταν μέλος και στην πρώτη οργάνωση. Επιπλέον συνελήφθησαν άλλα τρία μέλη της.

Όπως προέκυψε, συστήθηκε τουλάχιστον από τις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου και εμπλέκεται σε περίπου 20 περιπτώσεις διευκόλυνσης εξόδου από τη χώρα τουλάχιστον 500 παράτυπων μεταναστών, με τζίρο περίπου 350.000 ευρώ.

Χαρακτηριστική ήταν η παράνομη μεταφορά 45 μεταναστών, εκ των οποίων 10 ανηλίκων, σε παραμεθόριο περιοχή, ώστε να προωθηθούν στο έδαφος των Σκοπίων. Στην περίπτωση αυτή η οργάνωση αποκόμισε περίπου 27.000 ευρώ.

Από έρευνες σε σπίτια, επαγγελματικούς χώρους και οχήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 28 κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim, δύο ημερολόγια σημειώσεων, 7.500 ευρώ και ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο.

Και στις δύο περιπτώσεις, με δικογραφία σε βάρος τους κατά περίπτωση για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, παράβασης του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών και παράβαση του Κώδικα Μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Η Αστυνομία ερευνά τυχόν εμπλοκή και άλλων ατόμων στις δύο αυτές οργανώσεις.Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για τυχόν εμπλοκή έτερων ατόμων στις δύο οργανώσεις.

Newsroom ΔΟΛ