Όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν  στις αρχές Ιουνίου 2015 ,στο  Περτούλι Τρικάλων, όπου το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας διοργάνωσε  μια καινοτόμα και απόλυτα επιτυχημένη  , ΑΝΟΙΧΤΗ σε όλους , Διήμερη Στρογγυλή Τράπεζα (6 και 7 Ιουνίου)  που αφορούσε  την διαμόρφωση πολιτικών ανάπτυξης των Ορεινών όγκων της χώρας μας, με θέμα:"Πολιτικές ανάπτυξης ορεινών όγκων -Οι απαντήσεις των τοπικών κοινωνιών στην κρίση  ".

Η επανεκκίνηση της Οικονομίας από την Περιφέρεια 

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα των διήμερων εργασιών ήταν ότι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η πολυπόθητη ανάπτυξη της χώρας μπορεί και πρέπει να ξεκινήσει από την Περιφέρεια και τον πρωτογενή τομέα, που τόσο υστερεί στην Ελλάδα, από λάθος πολιτικές του παρελθόντος ,που ερημοποίησε την ύπαιθρο, μείωσε την επάρκεια της χώρας σε βασικά αγαθά και αύξησε εντυπωσιακά την ανεργία που επιδεινώθηκε από την κρίση.

Είκοσι καθηγητές πανεπιστημίου και ΤΕΙ και δεκάδες εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών , τεχνοκράτες και πετυχημένοι  αυτοδιοικητικοί  , μετέφεραν την εμπειρία , τη γνώση τους και τις καλές πρακτικές στους τοπικούς φορείς ,όχι μόνο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων ,αλλά και της Θεσσαλίας ,στους πολιτικούς και άλλους αιρετούς ,που είχαν κληθεί όλοι ανεξαίρετα,  έτσι ώστε να είναι σε θέση να διαμορφώσουν πολιτικές ανάπτυξης της περιφέρειας ,που έχει τη δυναμική να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Η εκδήλωση του Περτουλίου ήταν η  πρώτη από τις τέσσερις διήμερες Στρογγυλές Τράπεζες, με ελεύθερη είσοδο για κάθε ενδιαφερόμενο, που διοργανώνει το Δίκτυο των Εθελοντικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) Θεσσαλίας, μια σε κάθε Νομό της Θεσσαλίας, μέσα από τις οποίες, στόχος είναι να αναδειχθούν όλες εκείνες οι πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα όχι μόνο στην έξοδο από την κρίση, αλλά και στη δημιουργία αναπτυξιακών προοπτικών, ως απαίτηση των τοπικών κοινωνιών, που μαστίζονται από την κρίση και την ανεργία. 

Στόχος των διοργανωτών είναι, όπως τονίστηκε στο Περτούλι, οι δράσεις αυτές, να οδηγούν στη διαμόρφωση νέων πολιτικών, που να απαντούν στα προβλήματα αυτά, οι οποίες, μάλιστα, θα είναι προσαρμοσμένες στη σύγχρονη τοπική πραγματικότητα, ενώ παράλληλα να δίνουν σε αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις νέες ιδέες και γνώσεις, καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία με την αξιοποίηση εθνικών ή ευρωπαϊκών πόρων. 

Οι διοργανωτές επιθυμούν, επισημάνθηκε επίσης από τους ομιλητές, τη δημιουργία συμπράξεων μεταξύ της Κοινωνίας των Πολιτών , των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης  και ειδικών επιστημόνων , έτσι ώστε ,κατά τρόπο μεθοδικό και συντεταγμένο ,να διεκδικηθούν όλοι εκείνοι οι πόροι ,που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της υπαίθρου και την αύξηση της απασχόλησης στους ορεινούς όγκους. 

Η Κοινωνία των Πολιτών στο επίκεντρο   

Μεγάλα είναι τα ερωτήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα στην περιφέρεια και έχουν σχέση με την αντιμετώπιση της κρίσης , την ανεργία και την ερημοποίηση, όπως αναφέρθηκε στη διήμερη στρογγυλή τράπεζα. Αυτό διαπίστωσε το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας, το οποίο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας , κ. Κώστα Σκριάπα, θέλοντας να συμβάλει στην μεταστροφή της κατάστασης, μέσα από την αναζήτηση απαντήσεων και λύσεων προς την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η χώρα, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους από την κεντρική εξουσία ,την τοπική αυτοδιοίκηση ,τα εκπαιδευτικά ιδρύματα , τις επαγγελματικές ενώσεις και φυσικά από την υγιή Κοινωνία των Πολιτών ,να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διαμορφώσουν πολιτικές που να δίνουν λύσεις στον οικονομικό μαρασμό της χώρας και στην έλλειψη επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα των νέων.

Κοινωνική Οικονομία -Οδηγός προς το Μέλλον 

Από τις εργασίες της Διημερίδας προέκυψε, επίσης , ότι η Κοινωνική Οικονομία είναι η κυρίαρχη τάση σε παγκόσμιο επίπεδο ,ιδιαίτερα σε χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση ,όπως είναι η Ελλάδα  και η ειλικρινής υποστήριξή της  από την Πολιτεία ,με σωστό νομοθετικό πλαίσιο και τη δημιουργία Χρηματοδοτικών Εργαλείων για τους Κοινωνικούς Επιχειρηματίες, μπορεί να είναι μια μεγάλη διέξοδος στο θέμα της δημιουργίας μόνιμων θέσεων εργασίας ,της αύξηση της δημιουργικής απασχόλησης, της βελτίωσης του ΑΕΠ ,αλλά κυρίως της αυτάρκειας της χώρας σε προϊόντα του πρωτογενούς τομέα , της κοινωνικής συνοχής και της αξιοποίησης προς όφελος της κοινωνίας του τεράστιου "Κοινωνικού Κεφαλαίου" που διαθέτει η χώρα ,την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και της ενίσχυσης της Νέας Γενιάς να δημιουργήσει το δικό της μέλλον .

Συγκλονιστικές, αλλά και απόλυτα διαφωτιστικές και τεκμηριωμένες   ήταν οι παρεμβάσεις των στελεχών  του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας και των διακεκριμένων προσκεκλημένων εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών από το  Πανελλήνιο Παρατηρητήριο (Β.Τακτικός, Δ. Μιχαηλίδης, Ευαγγ. Σπινθάκης κ.α΄.) οι οποίοι απέδειξαν στο πολυπληθές ακροατήριο ότι η μεγάλη υστέρηση στην ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα (2% ενώ στην Ευρώπη 10% της επιχειρηματικότητας) βαθαίνει την κρίση, εμποδίζεται από συγκεκριμένα κέντρα και συμφέροντα ,τα οποία και δεν επιθυμούν την κοινωνική επιχειρηματικότητα ,η οποία θα μειώσει αναγκαστικά τη δημόσια και την ιδιωτική οικονομία, προς όφελος της κοινωνίας .

Επιτακτική η ανάγκη για νέες Πολιτικές με την Κοινωνία μπροστά 

Η κοινωνία των Πολιτών της Θεσσαλίας ,που εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο μέσα από το Δίκτυο ΜΚΟ (πρόεδρος ο Οικονομολόγος κ. Κων. Σκριάπας) που έχει ως Μέλη του δεκάδες Εθελοντικούς Φορείς από όλη τη Θεσσαλία (www.mkothessalias.gr) και υποστηρίζεται από υψηλής εξειδίκευσης επιστημονικό δυναμικό  , θέτει επιτακτικά σοβαρά ερωτήματα, στους πολιτικούς που λαμβάνουν αποφάσεις  ,στους αυτοδιοικητικούς και στους πανεπιστημιακούς δασκάλους και τεχνοκράτες,  πάνω στα θέματα που απασχολούν τη χώρα, την επανεκκίνηση της οικονομίας ,που- το Δίκτυο ΜΚΟ -πιστεύει ότι μπορεί να ξεκινήσει από την Περιφέρεια και τον Πρωτογενή Τομέα και την πολυπόθητη ανάπτυξη της χώρας με αύξηση της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα ,που τόσο υστερεί στην Ελλάδα ,από λάθος πολιτικές όσων άσκησαν την εξουσία ,ερήμην της Κοινωνίας ,που τεχνητά την κρατούν μακριά από τα Κέντρα λήψης των αποφάσεων ,αφού αυτή διεκδικεί διαφάνεια ,αξιοκρατία και ορθολογική διαχείριση των πόρων , γεγονός που ενοχλεί ιδιαίτερα.

Τοπικοί άρχοντες ,πανεπιστημιακοί ,τεχνοκράτες, δραστήριες ΜΚΟ αναζητούν λύσεις ,μέσα από την επιστήμη ,μέσα από τις καλές πρακτικές και τη μεταφορά τεχνογνωσίας έγκριτων τεχνοκρατών και κατέθεσαν  τις απόψεις τους στη Διημερίδα του Περτουλίου  για ανάπτυξη της υπαίθρου, των ορεινών όγκων και των ερημωμένων χωριών της ξεχασμένης περιφέρειας σε όλη τη χώρα. 

Μεγάλες οι ευθύνες της Πολιτείας και των Πολιτικών  

Μεγάλα είναι τα ερωτήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα στην περιφέρεια και έχουν σχέση με την αντιμετώπιση της κρίσης , την ανεργία  και την ερημοποίηση. 

Αυτό διαπιστώνει το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας, το οποίο θέλοντας να συμβάλει στην μεταστροφή της κατάστασης, μέσα από την αναζήτηση απαντήσεων και λύσεων προς την κατεύθυνση που πρέπει  να πάρει η χώρα, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους από την κεντρική εξουσία ,την τοπική αυτοδιοίκηση ,τα εκπαιδευτικά ιδρύματα , τις επαγγελματικές ενώσεις και φυσικά από την υγιή Κοινωνία των Πολιτών ,να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διαμορφώσουν πολιτικές που να δίνουν λύσεις στον οικονομικό μαρασμό της χώρας και στην έλλειψη επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα των Νέων. Η άσκηση πολιτικής για τους Πολίτες, χωρίς όμως τη συμμετοχή  των ίδιων των Πολιτών στις διαβουλεύσεις, οδήγησε στη διαφθορά ,στην εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων και στην κατασπατάληση του πλούτου, προς όφελος των λίγων, κατέστρεψε τις κοινωνικές δομές ,την αλληλεγγύη και την κοινωνική ευημερία όλων . 

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ :Δίκτυο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Θεσσαλίας ,Περιφέρεια Θεσσαλίας -Π.Ε. Τρικάλων Επιμελητήριο Π.Ε Τρικάλων , Kέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EUROPE DIRECT Περιφέρειας Θεσσαλίας,Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΠΤΑ) με την υποστήριξη  Δευτεροβάθμια ΜΚΟ "Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ",MΚΟ "Πράσινη Κιβωτός " -Τρίκαλα Ζορμπάς), Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. "ΕΔΡΑ",Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς Τρικάλων 

Στο εγγύς μέλλον θα ανακοινωθούν οι  Στρογγυλές Τράπεζες και στους άλλους Νομούς της Θεσσαλίας ,όπου θα τεθούν επί τάπητος άλλα μεγάλα θέματα που απασχολούν ,όχι μόνο τη Θεσσαλία ,αλλά και τη χώρα.

Όλα τα πρακτικά της Διήμερης Στρογγυλής Τράπεζας του Περτουλίου  θα αποσταλούν σε όλους τους Συνέδρους και θα αναρτηθούν στις Ιστοσελίδες που υποστηρίζει το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας ,σε τοπικό ,αλλά και εθνικό επίπεδο ,αλλά και μέσα από το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, του οποίου το Δίκτυο Θεσσαλίας είναι Ιδρυτικό Μέλος.