Απάντηση στην εφημερίδα «Κόσμος» για την κριτική που του έγινε σχετικά με όσα υποστήριξε σε συνέντευξή του στην «Ημερησία του Σαββάτου», απέστειλε ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος. 

Η επιστολή του βουλευτή και η απάντηση της εφημερίδας έχουν ως ακολούθως:

Κύριο

Κώστα Τόλη

Εκδότη-Διευθυντή της εφημερίδας «Κόσμος»

«Αγαπητέ κύριε Διευθυντά,

Στο φύλλο της 28ης Ιουλίου 2015 της εφημερίδας σας μου «κάνατε τη τιμή» να με συμπεριλάβετε στα «Σχόλιά» σας, τιτλοφορώντας το κείμενό σας «Μάξιμος και απορίες». Μόνον που η επιχειρηματολογία είναι τόσο «τραβηγμένη από τα μαλλιά» που προκαλεί εύλογη απορία η σκοπιμότητά του σχολίου. 

Και ασφαλώς θα το άφηνα να «περάσει» αναπάντητο -όπως άλλα- αφού εξάλλου τελικός κριτής όλων είναι ο αναγνώστης. Είμαι, όμως, υποχρεωμένος να σας γράψω, διότι η αιχμή που αφήνετε εναντίον μου, με το ερώτημα αν βάζω «το κόμμα πάνω από την πατρίδα», ξεπερνά τα όρια της καλόπιστης κριτικής. Μετά από τόσα χρόνια στο δημόσιο βίο, και σε έναν τόπο αρκετά μικρό για να είμαστε όλοι, μα όλοι, γνωστοί μεταξύ μας, δεν επιτρέπω σε κανέναν να αμφισβητήσει ούτε τα πατριωτικά μου αισθήματα ούτε την ηθική μου στα πολιτικά πράγματα. Ακόμη και όταν αυτό γίνεται ελαφρά τη καρδία για λόγους εντυπώσεων.          

Κάθε καλόπιστος αναγνώστης της συνέντευξής μου στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ του Σαββάτου» που διαθέτει στοιχειώδη αντικειμενικότητα, διαπιστώνει ότι δεν είπα παρά τα αυτονόητα: 

Είπα ότι η «χώρα είναι στο κενό» και αυτό είναι μια πραγματικότητα, που την παραδέχονται ακόμη και αυτοί που μας έφεραν ως εδώ, αυτοί που υπόσχονταν ότι θα έσκιζαν τα μνημόνια και θα μοίραζαν δισεκατομμύρια. Και για να μην ξεχνιόμαστε αυτούς τους πίστεψαν και τους υποστήριξαν πολλοί και από τα ΜΜΕ, όταν εμείς προειδοποιούσαμε για τα επικείμενα δεινά. 

Είπα ότι δεν είναι ώρα για την εκλογή νέου προέδρου της ΝΔ και ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μπορεί επάξια να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και όντως τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, σκεπτόμενα προφανώς με τον ίδιο τρόπο, ομόφωνα ανέδειξαν ως αρχηγό του κόμματος το Βαγγέλη Μεϊμαράκη. 

Είπα ότι εμείς κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στην πατρίδα. Και το αποδείξαμε δύο φορές ψηφίζοντας όσα «κέρδισε» μετά από το εξάμηνο της καταστροφής η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖ/ΑΝΕΛ. Για να μείνει η πατρίδα ζωντανή.

Είπα ότι «δεν μπαίνουμε σε μια τέτοια συζήτηση» για κυβέρνηση εθνικής ενότητας και ότι η ευθύνη για την διακυβέρνηση της χώρας ανήκει στον κ. Τσίπρα, αυτός είναι ο πρωθυπουργός. Αν δεν μπορεί να κυβερνήσει, ας αποφασίσει ο ίδιος τι θα κάνει. Αυτός έχει «το μαχαίρι και το πεπόνι». Αν θέλει να παραδώσει τη διακυβέρνηση σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή ειδικού σκοπού ας το αποφασίσει και όλοι θα τοποθετηθούν επ’ αυτού. Η εκ προοιμίου καταφατική απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα οδηγούσε σε ακόμη πιο κακόβουλα σχόλια για τη νομή της εξουσίας. Αυτό, όμως, που τώρα προέχει είναι να υπάρξει συμφωνία, ώστε να επιστρέψει επιτέλους η κανονικότητα στη χώρα.  

Αν όλα αυτά σας φαντάζουν μικροκομματικά, και κυρίως μη πατριωτικά, τότε φοβούμαι ότι έχουμε τελείως διαφορετική αντίληψη για το περιεχόμενο του πατριωτισμού. 

Με τιμή 

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας»

Απάντηση: 

Αγαπητέ κ. βουλευτά,

Όσο και αν επιμένετε ότι ξεπερνούμε τα όρια της καλόπιστης κριτικής, εκτιμούμε ότι μας αδικείτε. Ίσως επειδή δεν κρατάμε θυμιατό όπως άλλοι. 

Από τη δική μας οπτική γωνία, από την οποία έγινε και η κριτική στη συνέντευξή σας στην «Ημερησία του Σαββάτου», ο πατριωτισμός στην παρούσα κρίσιμη στιγμή είναι ένας: Μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τους πλέον άξιους που μπορούν να υπηρετήσουν τη χώρα. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το κόμμα σας, το οποίο κυβέρνησε κατά το παρελθόν με ή χωρίς το ΠαΣοΚ, έχουν σοβαρές ευθύνες για τα δεινά της οικονομίας και των Ελλήνων. Δυστυχώς η πλειοψηφία του πολιτικού προσωπικού είναι κατώτερη της ιστορικής συγκυρίας. Όμως, τα κόμματα που υπερασπίζονται τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας θα μπορούσαν και τώρα, την ύστατη ώρα, να συνεισφέρουν τα μέγιστα προτείνοντας και στηρίζοντας μια κυβέρνηση αρίστων από την κοινωνία, από εκείνους που έχουν τη διάθεση να σηκώσουν τα μανίκια και να δουλέψουν.

Δυστυχώς ούτε εσείς, προσωπικά, δείχνετε να το επιθυμείτε γιατί προφανώς βλάπτει το κομματικό σας συμφέρον. Άλλωστε δεν έχετε παρά να το δηλώσετε.

Αν αυτές οι απόψεις μας συνιστούν επιχειρηματολογία «τραβηγμένη από τα μαλλιά», τότε θα συμφωνήσω μαζί σας ότι πράγματι έχουμε διαφορετική αντίληψη για το περιεχόμενο του πατριωτισμού. 

Κώστας Τόλης