Κοινή ερώτηση με τους βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ και θέμα την αντιμετώπιση της συνεχώς διογκούμενης ανεργίας στη Θεσσαλία συνυπέγραψε η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, «σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ, τα οποία από τις 20/04/2015 έχουν γνωστοποιηθεί και στη Βουλή, οι δείκτες ανεργίας παρουσιάζουν πανελλαδικά αυξητική τάση, ως αποτέλεσμα της ασφυξίας στην αγορά που επιβλήθηκε από τα Μνημόνια και από την απουσία επενδύσεων.

Η επιδείνωση αυτής της τραγικής κατάστασης παρουσιάζεται να έχει ακόμη πιο αυξητικούς ρυθμούς στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και ειδικότερα στη Μαγνησία, λόγω της ιδιαίτερης παραγωγικής φυσιογνωμίας της περιοχής.

Συγκεκριμένα, για το μήνα Απρίλιο του 2015, η ανεργία στη Θεσσαλία πλήττει σοβαρά τις ηλικιακά παραγωγικές ομάδες του πληθυσμού, ενώ αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων. Πιο αναλυτικά, από τους 62.539 καταγεγραμμένους ανέργους, οι 35.073, δηλαδή ποσοστό 56% επί του συνόλου, είναι μακροχρόνια άνεργοι που αναζητούν εργασία για διάστημα πλέον των δύο ετών, όταν το αντίστοιχο ποσοστό πανελλαδικά είναι 46, 68%. Σε ό,τι αφορά δε την κατανομή τους σε ηλικιακές ομάδες, το 52% είναι ηλικίας 15-24 ετών, το 40% είναι 25-29 ετών και το 25,5% είναι 30-44 ετών. Είναι δε χαρακτηριστικό, για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι άνεργοι, ότι μόλις 5.468 άτομα, δηλαδή ποσοστό 8,7% του συνόλου των καταγεγραμμένων ανέργων, είναι επιδοτούμενοι. Ας σημειωθεί, δε, ότι το 72,7% των ανέργων αναζητά και θέσεις μερικής απασχόλησης

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός: Τι μέτρα σχεδιάζει το Υπουργείο Εργασίας για την ανακούφιση των οικογενειών των ανέργων, δεδομένου ότι ελάχιστος αριθμός αυτών παίρνουν επίδομα ανεργίας; Ποιες παρεμβάσεις θα υπάρξουν για να τονωθεί η απασχόληση στις ομάδες που πλήττονται ιδιαίτερα από την ανεργία, όπως οι γυναίκες και οι νέοι; Με ποιο τρόπο θα διευκολυνθούν στην αναζήτηση εργασίας οι μακροχρόνια άνεργοι;».

Η ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Συμεών (Μάκη) Μπαλλή και συνυπογράφουν επίσης οι Κ. Δελημήτρος, Αλ. Μεϊκόπουλος, Κ. Παπανάτσιου και Δ. Τζήκα-Κωστοπούλου.

Το ακριβές κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

9-6-2015

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: «Αντιμετώπιση της συνεχώς διογκούμενης ανεργίας στη Θεσσαλία»

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ, τα οποία από τις 20/04/2015 έχουν γνωστοποιηθεί και στη Βουλή των Ελλήνων, οι δείκτες ανεργίας παρουσιάζουν πανελλαδικά αυξητική τάση, ως αποτέλεσμα της ασφυξίας στην αγορά που επιβλήθηκε από τα Μνημόνια και από την απουσία επενδύσεων.

Η επιδείνωση αυτής της τραγικής κατάστασης παρουσιάζεται να έχει ακόμη πιο αυξητικούς ρυθμούς στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και ειδικότερα στη Μαγνησία, λόγω της ιδιαίτερης παραγωγικής φυσιογνωμίας της περιοχής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον μήνα Απρίλιο του 2015, όπως αυτά παρουσιάσθηκαν και σε δημοσίευμα του τοπικού Τύπου, η ανεργία στη Θεσσαλία πλήττει σοβαρά τις ηλικιακά παραγωγικές ομάδες του πληθυσμού, ενώ αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων.

Πιο αναλυτικά, στη Θεσσαλία από τους 62.539 καταγεγραμμένους ανέργους, οι 35.073, δηλαδή ποσοστό 56% επί του συνόλου, είναι μακροχρόνια άνεργοι που αναζητούν εργασία για διάστημα πλέον των δύο ετών, όταν το αντίστοιχο ποσοστό πανελλαδικά είναι 46, 68%. Σε ό,τι αφορά δε την κατανομή τους σε ηλικιακές ομάδες, το 52% είναι ηλικίας 15-24 ετών, το 40% είναι 25-29 ετών και το 25,5% είναι 30-44 ετών.

Είναι δε χαρακτηριστικό, για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι άνεργοι, ότι μόλις 5.468 άτομα, δηλαδή ποσοστό 8,7% του συνόλου των καταγεγραμμένων ανέργων, είναι επιδοτούμενοι. Ας σημειωθεί, δε, ότι το 72,7% των ανέργων αναζητά και θέσεις μερικής απασχόλησης

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Τι μέτρα σχεδιάζει το Υπουργείο Εργασίας για την ανακούφιση των οικογενειών των ανέργων, δεδομένου ότι ελάχιστος αριθμός αυτών παίρνουν επίδομα ανεργίας;

2) Ποιες παρεμβάσεις θα υπάρξουν για να τονωθεί η απασχόληση στις ομάδες που πλήττονται ιδιαίτερα από την ανεργία, όπως οι γυναίκες και οι νέοι;

3) Με ποιο τρόπο θα διευκολυνθούν στην αναζήτηση εργασίας οι μακροχρόνια άνεργοι;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μπαλλής Συμεών

Δελημήτρος Κωνσταντίνος

Διώτη Ηρώ

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Τζήκα - Κωστοπούλου Δανάη