Την “Ωδή στη Χαρά” του Μπετόβεν πρόκειται να τραγουδήσουν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου στη 1 το μεσημέρι,  μαθητικές χορωδίες στην πλατεία Ταχυδρομείου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δ/θμιας Εκπ/σης Λάρισας στο πλαίσιο της υποστήριξης της υποψηφιότητας της Λάρισας – Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας υποστηρίζει με ενθουσιασμό την υποψηφιότητα υλοποιώντας μία ευρηματική, ανοιχτή δράση ευαισθητοποίησης. Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση των σχολικών εορτών για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, από όλα τα σχολεία της Λάρισας, θα συναντηθούν στην πλατεία Ταχυδρομείου για να τραγουδήσουν σε ένα ενιαίο χορωδιακό σύνολο την “Ωδή στη Χαρά” του Μπετόβεν που αποτελεί τον ύμνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ο συμβολισμός της δράσης είναι διττός. Αφενός τονίζει τη σημασία του πολιτισμού ως γέφυρας των ευρωπαϊκών παραδόσεων, που αποτελεί και βασικό προγραμματικό στόχο της πρότασης της Λάρισας για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021. Αφετέρου αντιπαραθέτει τη σημερινή εποχή της ευρωπαϊκής συνύπαρξης, συνεργασίας και αλληλοκατανόησης ως μία «γέφυρα προοπτικής» και προόδου (βασικό σύνθημα της υποψηφιότητας) στη μακρινή πλέον περίοδο των εμπόλεμων ανταγωνισμών και συγκρούσεων που προκάλεσαν ανυπολόγιστα δεινά στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. 

Για την υλοποίηση της δράσης, οι καθηγητές μουσικής δίδαξαν την “Ωδή στη Χαρά” σε ελληνικούς στίχους εντός του σχολικού προγράμματος, παράλληλα με την προετοιμασία των σχολικών γιορτών για την εθνική επέτειο. 

Κεντρικό ρόλο έχει αναλάβει ο μαέστρος του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας Χρήστος Κτιστάκης, ο οποίος συντονίζει το ενιαίο χορωδιακό σύνολο που προέκυψε μέσα από αυτή τη δράση.

Η ΕΚΠΛΗΞΗ

Η δράση της Διεύθυνσης Δ/θμιας Εκπ/σης Λάρισας πρόκειται να ενισχυθεί με έναν τρόπο που δεν θα αποκαλυφθεί παρά μόνο την ώρα της διεξαγωγής της.  

Το εγχείρημα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω τόσο της μεγάλης κλίμακας (θα συμμετέχει τριψήφιος αριθμός ανθρώπων) όσο και της εξαιρετικής πρωτοτυπίας αλλά και της σύντομης διάρκειάς του (δεν θα ξεπεράσει τα 5 λεπτά).  

Επιπλέον, κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί! 

Για να το μάθει, θα πρέπει να βρεθεί την Τρίτη 27 Οκτωβρίου στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Ταχυδρομείου, ώστε  να το δει, να το ακούσει, να το ζήσει και να μπορέσει να το διηγηθεί σε όσους δεν σταθούν τόσο... τυχεροί.