Η Πράξη «Συνεργασία» υλοποιείται στα πλαίσια της Δράσης 3: «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» της Κατηγορίας Παρέμβασης 1: «Πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων του πληθυσμού» του Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 4: «Πλήρης ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013», με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας (Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.).

Η Πράξη «Συνεργασία» περιλαμβάνει συνοπτικά δράσεις όπως Ενέργειες Δικτύωσης, Ενέργειες Ενημέρωσης - Ευαισθητοποίησης, Συντονισμός και Διαχείριση της Πράξης, Καταρτίσεις, Ενέργειες Πληροφόρησης, Συμβουλευτικής, Υποστήριξης κ.λ.π. ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. 

Όσον αφορά τις «Ενέργειες Δικτύωσης» ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (Συντονιστής φορέας του έργου) έχει αναλάβει την υλοποίηση της επιμέρους δράσης «Δικτύωση Τοπικών Φορέων». Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησε 15 συναντήσεις δικτύωσης τοπικών Φορέων.

Στόχος της δράσης αυτής ήταν η διασύνδεση των ομάδων στόχου, τοπικών φορέων, κοινωνικών εταίρων, τοπικών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη και λειτουργία τοπικών συνεργασιών σε θέματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας.

Προκειμένου να επιτευχθεί η δράση αυτή ο ΣΘΕΒ ως συντονιστής της Α.Σ. «Δίκτυο Συνεργασία» οργάνωσε Τοπικό Θεματικό Δίκτυο με θέμα: “Σύνδεση Πρωτογενούς Τομέα ΠΕ Λάρισας με Μεταποίηση και Επιχειρηματικότητα», υπέγραψε Μνημόνιο συνεργασίας του θεματικού τοπικού δικτύου με Φορείς, Οργανώσεις,  Επιχειρήσεις, ΜΚΟ, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και Συλλόγους και πραγματοποίησε 15 συναντήσεις εργασίας και διαβούλευσης των ομάδων έργου καθώς και  με άλλες Α.Σ και συναφείς πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο. 

Επιπλέον πραγματοποίησε συναντήσεις ενημέρωσης τόσο με ωφελούμενους του προγράμματος όσο και με άλλους εταίρους.

Αποτελέσματα της δράσης αυτής ήταν: 

Η σύνδεση των ωφελουμένων με την επιχειρηματική κοινότητα της ΠΕ Λάρισας

Η επικοινωνία και οι δράσεις προώθησης-διαμεσολάβησης  προς τις επιχειρήσεις

Η υποστήριξη των καταρτισθέντων για την επαφή τους με τις επιχειρήσεις

Η διάδοση του προγράμματος και η σύνδεση με την αγορά εργασίας

Η ανάπτυξη συνεργειών και κοινών δράσεων μεταξύ των εταίρων του προγράμματος και της Τοπικής Κοινωνίας

Η δημιουργία δικτύου επικοινωνίας και συνεργασίας με Δίκτυο Επιχειρήσεων με έμφαση στην μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων με στόχο την διευκόλυνση πρόσβασης των ωφελουμένων στην απασχόληση

Η ανταλλαγή απόψεων – εμπειριών – καλών πρακτικών και η μεταφορά τεχνογνωσίας

Η καταγραφή προβλημάτων και υφιστάμενης κατάστασης των Ευάλωτων κοινωνικά ομάδων 

Η ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασιών  με τους Φορείς εκπροσώπησης των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων 

Η ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας και  η κοινωνική ένταξη των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, η καταπολέμηση της ανεργίας και η ενίσχυση της τοπικής αναπτυξιακής δυναμικής

Η πολυσυμμετοχικότητα μέσω της διασφάλισης της συμμετοχής των τοπικών φορέων  των κοινωνικοοικονομικών εταίρων, των επιχειρήσεων, των Αγροτικών Συνεταιρισμών και Συλλόγων αλλά ταυτόχρονα και των ομάδων στόχου.

Η διερεύνηση της αγοράς εργασίας και καταγραφή προσφερόμενων θέσεων εργασίας από επιχειρήσεις της περιοχής Παρέμβασης 

Φορέας υλοποίησης της συγκεκριμένης δράσης είναι ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) (Συντονιστής Φορέας), ενώ εταίροι της «Α.Σ. Δίκτυο Συνεργασία» είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Ινστιτούτο Εργασίας Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων (ΙΝΕ ΓΣΕΕ), το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης «ΘΕΣΙΣ» (ΚΕΑ ΘΕΣΙΣ), το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης ΔΥΝΑΜΙΚΗ (ΚΕΚ ΔΥΝΑΜΙΚΗ), το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας (ΙΝΑΝΕΠ). Επιπλέον  στην δράση συμμετείχε πλήθος φορέων, επιχειρήσεων, ιδιωτικών και δημοσίων οργανισμών, συνεταιρισμών και ΜΚΟ.