Το Φεστιβάλ Πηνειού  ξεκίνησε ως μια γιορτή  προκειμένου να αναδειχθούν τα έργα διαμόρφωσης της κοίτης και να ενταχθεί το ποτάμι στη ζωή της πόλης. 

Στη συνέχεια αυτή η γιορτή, έγινε προσπάθεια να εξελιχθεί σε φεστιβάλ, μεγαλώνοντας σε διάρκεια και φιλοξενώντας ενημερωτικά περίπτερα και ατάκτως ερριμμένα δρώμενα που απλώς λάμβαναν χώρα δίπλα στο ποτάμι. 

Ένα φεστιβάλ όμως, πρέπει να συνιστά κάτι εξαιρετικό, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα. δημιουργεί ειδική ατμόσφαιρα, η οποία πηγάζει από την ποιότητα της τέχνης και των δημιουργών που συμμετέχουν αλλά και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της νέας δημοτικής αρχής, το Φεστιβάλ αναβαθμίζεται ουσιαστικά, δεδομένης και της υποψηφιότητάς μας ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021. Αποκτά δηλαδή τα χαρακτηριστικά ενός φεστιβάλ που θα προάγει τον πολιτισμό.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Η διάρκειά του θα είναι τέσσερις ημέρες, από τις 18-21 Ιουνίου ώστε η τελευταία ημέρα να συμπίπτει με τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας της Μουσικής, πολιτιστικό γεγονός ευρείας εμβέλειας.

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Όσον αφορά στο χαρακτήρα του, θα είναι διαδραστικός. Η ενεργή συμμετοχή των πολιτών στα δρώμενα,  συνιστά το βασικότερο χαρακτηριστικό του. Όχι πια περιφερόμενοι επισκέπτες, απλοί θεατές, αλλά συνεργοί. Η ιδέα συνίσταται στην πραγματοποίηση δρώμενων εκτός σκηνών – περιπτέρων, κατά μήκος της κοίτης, με συγκεκριμένο πλαίσιο, θέμα και αποτέλεσμα, στα οποία θα συμμετέχουν ενεργά οι πολίτες. Με αυτό τον τρόπο θα εκφραστούν δημιουργικά, θα ανακαλύψουν βιωματικά όλες τις τέχνες, θα διασκεδάσουν ουσιαστικά, θα νιώσουν το Φεστιβάλ δική τους υπόθεση. 

ΚΑΛΕΣΜΑ

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό, καλούνται όλοι οι φορείς- πολιτιστικοί, αθλητικοί, κοινωνικοί- να καταθέσουν ανάλογες προτάσεις. 

Κάθε δρώμενο πρέπει να συνιστά μια πρόταση που θα προάγει την αισθητική και πνευματική ανάπτυξη και θα δημιουργεί πολιτιστικό προϊόν. 

 Επίσης, προτάσεις μπορούν να καταθέσουν και όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν χορηγοί του Φεστιβάλ.  

Πληροφορίες: Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών, Μύλος του Παππά, κεντρικό κτήριο, τηλέφωνο 2410 – 614449, e mail adhm6@larissa-dimos.gr.