Όχι μόνο δεν σιωπούν αλλά επιχειρούν να περάσουν και στην αντεπίθεση οι συνδικαλιστές του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας, σχετικά με όσα αποκαλύφθηκαν για το τμήμα Διαιτολογίας - Διατροφής του νοσοκομείου.

Πρόκειται γα το τμήμα του νοσοκομείου, όπου ο έλεγχος της διοίκησης εντόπισε να απουσιάζουν από την εργασία τους οι 33 από τους 38 εργαζόμενους που στελεχώνουν την εν λόγω υπηρεσία.

Το οξύμωρο, στην ανακοίνωση που μας απέστειλε ο σύλλογος εργαζομένων, είναι ότι επιμένουν να ζητάνε επιπλέον προσλήψεις άλλων 12 ατόμων για να καλύψουν και την βραδινή βάρδια η οποία κοστίζει στο ίδρυμα περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ ετησίως, καθώς έχει ανατεθεί σε ιδιωτικό κέτερινγκ!..

Κατά τα άλλα επιτίθενται κατά του διοικητή Κώστα Καραμπάτσα και κάνουν λόγο για οργανωμένο σχέδιο σπίλωσης όχι μόνο των ιδίων αλλά όλων…των δημοσίων υπαλλήλων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με την Ανακοίνωση αυτή αποκαλύπτουμε την πραγματικότητα και μέσω αυτής θέλουμε ν’ αποκαταστήσουμε όχι μόνο το κύρος των συναδέλφων στο Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφής αλλά και όλων των εργαζομένων στον Δημόσιο Τομέα, που χάριν μίας απαράδεκτης  ενέργειας της Διοίκησης του Νοσοκομείου, έγινε η αιτία να διασυρθούν όλοι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 03 Νοεμβρίου 2015 και μετά από δημοσίευμα στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», ο Διοικητής του Νοσοκομείου επισκέφτηκε το συγκεκριμένο Τμήμα, στις 14:40  και διαπίστωσε, ότι εκείνη την ώρα απουσίαζαν από το πόστο τους (ωράριο 07:00 – 15:00). Πρέπει να αναφέρουμε εδώ, ότι οι υποχρεώσεις του Τμήματος είχαν πραγματοποιηθεί στο ακέραιο και χωρίς καμία εκκρεμότητα. Ο Διοικητής του Νοσοκομείου 20 λεπτά πριν το τέλος της συγκεκριμένης βάρδιας παρευρέθηκε στον χώρο των μαγειρείων για έλεγχο. Υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο, να απαξιωθεί το προσωπικό που εργαζόταν, έτσι ώστε στην συνέχεια να προχωρήσει το σχέδιο και να εμφανίσει τους εργαζόμενους κοπανατζήδες και τεμπέληδες.  Ακολούθως, εσφαλμένα στοιχεία όλως τυχαία διέρρευσαν σε Μ.Μ.Ε., που είχαν σαν συνέπεια να διασύρουν όλους τους Δημόσιους Υπάλληλους.

Η αλήθεια είναι, ότι στην συγκεκριμένη βάρδια ήταν σε υπηρεσία 20 άτομα και όχι 38. Το σύνολο του προσωπικού στο Τμήμα Διατροφής είναι 36 συν 2 άτομα, που το μεν ένα απουσιάζει με μακροχρόνια άδεια και συγκεκριμένα με άδεια ανατροφής τέκνου, το δε άλλο έχει μετακινηθεί σε άλλη Περιφέρεια. Το σύνολο του προσωπικού, που εργάζονται στο Τμήμα Διατροφής είναι κατά 30% κάτω από το προβλεπόμενο του Οργανισμού του Νοσοκομείου. Το έχουμε αναφέρει επανειλημμένα και σε προηγούμενες ανακοίνωσης μας στα Μ.Μ.Ε.. Τα συνολικά 16 άτομα με διαφορετικές ειδικότητες, που ήταν εκτός Υπηρεσίας απουσίαζαν νομιμότατα με οφειλόμενα ρεπό και προβλεπόμενες άδειες.

Αναρωτιόμαστε… ήταν «τυχαία» η διαρροή των εσφαλμένων στοιχείων και ο τρόπος, που αναπαράχθηκε από συγκεκριμένα Μ.Μ.Ε.;

Ήταν τυχαία την συγκεκριμένη στιγμή η παρουσία της Διοίκησης;;; Κατά την άποψη μας δεν ήταν τυχαία. Θορυβημένη από το Δελτίο Τύπου, που δημοσιεύθηκε στις 3/11/2015, όπου ο Διοικητής  χαρακτηρίζονταν ως σφετεριστής της πρότασης, αλλά και ως  υπεύθυνος λήψης αποφάσεων, που θα δημιουργήσουν προβλήματα πρωτίστως στους νοσηλευόμενους, αλλά και στους εργαζόμενους του Τμήματος. Την ίδια μέρα με υπερβάλλον ζήλο για έλεγχο, η Διοίκηση προσπάθησε να δείξει διοικητικό ενδιαφέρον αλλά χωρίς να πείσει κανέναν.

Ερωτηματικά επίσης, προκαλεί γιατί η συγκεκριμένη Διοίκηση του Νοσοκομείου δεν επισκέπτεται άλλες φορές πόστα εργασίας, που συνάδελφοι παραμένουν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους πέρα του ωραρίου τους και μάλιστα χωρίς ποτέ να σημειώσουν υπερωρίες. Άλλωστε ποιες υπερωρίες να εγγράψουν όταν όλες είναι απλήρωτες από την 01/01/2015 και δεν έχουν πληρωθεί ούτε ένα ευρώ. Υπενθυμίζουμε για ακόμη μια φορά ότι όλοι οι συνάδελφοι δεν πληρώνονται στην ολότητα τους τα νυχτερινά αργίες εξαιρέσιμα, αφού ως γνωστό μετά τις τόσες καταγγελίες μας στα Μ.Μ.Ε. είναι πετσοκομμένες κατά μέσο όρο 35% ανά μήνα και στο μοναδικό Νοσοκομείο που έχει υποστεί  τόσο μεγάλες περικοπές των δεδουλευμένων.

Βέβαια δεν περιμένουμε από καμία Διοίκηση να μας ανταμείψει  ηθικά, για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κάνουν όλοι οι συνάδελφοι, ν’ ανταπεξέλθουν στις γνωστές συνθήκες που επικρατούν εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης. Ηθική ανταμοιβή φροντίζουν να μας δίνουν  οι νοσηλευόμενοι και οι συνοδοί αυτών. Ανταμείβουν με πολλά μπράβο το ηρωικό προσωπικό, όπως πολλές φορές χαρακτηρίζουν τους εργαζόμενους στον χώρο μας.  Όμως άλλο να μην περιμένουμε την ηθική ανταμοιβή και άλλο να επιτρέπουμε να σπιλώνονται ολόκληρες ομάδες εργαζομένων. Δεν θα επιτρέψουμε να θίγονται συνάδελφοι μας,  με Γκεμπελίστικες μεθόδους, από όπου και αν αυτές πηγάζουν.

Επίσης ήταν το λιγότερο  ατυχής ο τρόπος, που παρουσιάστηκε το συγκεκριμένο θέμα και προσέβαλλε όλο τον Δημόσιο Τομέα, αν και η γνώμη μας είναι ότι τίποτα δεν έγινε τυχαία. Αποτελεί μια ενορχηστρωμένη επίθεση, σε βάρος των εργαζομένων και κατά συνέπεια των ασθενών, για να θυσιαστούν όλοι μαζί σε σχέδιο που θα αποτελέσει την  ταφόπλακα τους για προσφερόμενες  αναβαθμισμένες υπηρεσίες.

Είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε και σε σχόλια τοπικής εφημερίδος για το συγκεκριμένο θέμα:

Πρώτον:

Δεν αναζωπυρώθηκε καμία κόντρα με την Διοίκηση μετά την παραπλανητική δημοσίευση. Το Σωματείο έχει μια σταθερή θέση και πορεία για τα προβλήματα, που απασχολούν τους συναδέλφους μας και τα κακώς κείμενα, που δημιουργούνται στο Π.Γ.Ν.Λ. κάθε φορά με ευθύνη  τα καταγγέλλει και αγωνίζεται για την λύση όλων αυτών.

Δεύτερον:

Όπως προαναφέρθηκε, σε προγενέστερα Δελτία Τύπου καθώς και σε τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές εκπομπές, έχουμε υιοθετήσει την πρόταση της Προϊσταμένης του Τμήματος.  Αυτή έχει κατατεθεί στην Διοίκηση και σε όλες τις προηγούμενες Διοικήσεις με μικροαλλαγές [ανάλογα των περιστάσεων]  αλλά πάντα  οικονομικότερη και ποιοτικότερη.

Η  έλλειψη προσωπικού, ήταν η αιτία για τις Διοικήσεις, να αδυνατούν να θέσουν σε λειτουργία την δεύτερη βάρδια σίτισης, με συνέπεια αυτή να δίδεται σε ιδιώτη εργολάβο. Η τωρινή Διοίκηση είδε με ενδιαφέρον την πρόταση μας για λειτουργία της απογευματινής βάρδιας, η οποία είναι εφικτή μόνο με τις προϋποθέσεις, που έχουν τεθεί στην πρόταση μας.  Αντί να κάνει πράξη την πρόταση χωρίς τυμπανοκρουσίες, θέλησε να την καπηλευθεί και στη συνέχεια αναφέρθηκε ψευδώς, ότι έχει δική της πρόταση, η οποία έχει καταρτιστεί από εμπειρογνώμονες. Οι οποίοι σαφώς και δεν υπήρξαν ποτέ [εφ.: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 1-11-2015]. Αυτό αποδεικνύεται τώρα, που σχεδόν 2 μήνες μετά, έχει  ανατεθεί  από το Δ.Σ. του Νοσοκομείου σε τριμελή Επιτροπή, η μελέτη των  δεδομένων για την λειτουργία της απογευματινής σίτισης. Υπενθυμίζεται, ότι  το Σωματείο παρενέβη [03-11-2015] για να προλάβει τις επικίνδυνες διαρροές της Διοικήσεις περί λειτουργίας της δεύτερης βάρδιας με το υπάρχον προσωπικό. Θεωρήσαμε υπεύθυνα, ότι προέχει η ενημέρωση των μελών του Δ.Σ. του Νοσοκομείου σε μια κατά την άποψη μας τεκμηριωμένη πρόταση μας και το επικίνδυνο για ασθενείς και εργαζομένων των διαρροών της Διοίκησης.

Εν κατακλείδι κλείνουμε με την παρακάτω δήλωση μας:

Δεν θα μας φιμώσετε με οποιαδήποτε παρέμβαση σας. Θα συνεχίσουμε υπεύθυνα να βγάζουμε τα άπλυτα στην φόρα, όπως το έχουμε κάνει ως τώρα. Με πραγματικά στοιχεία, που θα αποδεικνύουν οποιαδήποτε παρέμβαση μας στα Μ.Μ.Ε..

Ζητούμε από την Διοίκηση του Νοσοκομείου να βγει Δημόσια και να πάρει θέση για το συγκεκριμένο θέμα. Να εκφράσει την άποψη της και ελπίζουμε έστω και αυτή τη στιγμή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, που αυτή η ίδια δημιούργησε».