Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων λειτουργίας του πρώτου σχολείου που λειτούργησε σε φυλακή της χώρας πραγματοποιούνται τετραήμερες εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης εικόνας, ήχου και λόγου.

Συγκεκριμένα, το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας (Φυλακής) σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο  Λάρισας πραγματοποιεί στον πρώτο όροφο του Ινστιτούτου (Κούμα 18 ) έκθεση έργων των εκπαιδευόμενων του Σχολείου (ζωγραφικής, κατασκευών, χειροτεχνίας), η οποία θα διαρκέσει από Δευτέρα 11 μέχρι Πέμπτη 14 Μαΐου 2015 και στις ώρες 10.30- 13.30 πμ  &  6-10 μ.μ. Παράλληλα, θα πραγματοποιούνται καθημερινά ομιλίες και συζητήσεις κάθε απόγευμα στις 7μ.μ. σχετικές με την εκπαίδευση σε καταστήματα κράτησης και σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες.

Οι εκπαιδευόμενοι κάνοντας χρήση των περιορισμένων υλικών που τους διατίθενται, όπως χαρτόνι, τέμπερες, λαδοπαστέλ, πηλό, οργανικές ύλες και ανακυκλώσιμα υλικά δημιούργησαν με υπομονή και μεράκι τα έργα τους. Για παράδειγμα, χρησιμοποίησαν ψίχα ψωμιού για να κάνουν κομπολόγια, κουκούτσια φρούτων για  θήκες αναπτήρων, ξυλάκια από σουβλάκια για κορνίζες και κατασκευές, τριμμένο χαλίκι για να στολίσουν τις δημιουργίες τους κ.α.

Τα εκτεθέντα έργα έχουν τρεις ενότητες: ζωγραφικά, κατασκευές και χειροτεχνήματα. Τα έργα «σχολιάζονται» από λέξεις που τους εκφράζουν. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης έχει η εικαστικός Μαριάννα Γκουντουβά.

Το αποτέλεσμα που θα παρουσιαστεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο «περιγράφει» την άλλη εικόνα των κρατούμενων, διαφορετική από αυτή που διαμορφώνει η κοινή γνώμη μέσω της οθόνης της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, και δείχνει την συμβολή της εκπαίδευσης σε Καταστήματα Κράτησης στην αλλαγή στάσεων, αντιλήψεων και συμπεριφορών των κρατούμενων και στην κοινωνική επανένταξή τους.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 11 Μαίου και ώρα 7μ.μ.