Υπέρ της πρότασης να ενταχθεί η  Λάρισα μεταξύ των υποψηφίων πόλεων που θα διεκδικήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, ψήφισε το δημοτκό συμβούλιο στη συνεδρίαση του, χωρίς να λείπουν οι αντιπαραθέσεις και η σκληρή κριτική από την μεριά της αντιπολιτευσης.

Στην εισηγητική του παρέμβαση ό δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης ανέφερε:

Η δημοτική αρχή και ο Δήμος Λαρισαίων, βρίσκονται ενώπιον μια μεγάλης πρόκλησης που αφορά στην απόφαση διεκδίκησης του τίτλου της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021». Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό θεσμό, με πλεονεκτήματα αλλά και  σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. 

Πιστεύουμε βαθύτατα, πως εάν και ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, η πόλη της Λάρισας μπορεί να καταθέσει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ελκυστική πρόταση για ανάληψη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021. Ενδεχόμενη θετική έκβαση της προσπάθειας και ανάληψης του τίτλου, θα επιφέρει για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή σημαντικότατα οφέλη. Η Λάρισα θα αποκτήσει εξωστρέφεια, θα δοθεί σημαντική ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής για λόγους που θα αναλυθούν παρακάτω. Μπορεί επίσης, να αξιοποιήσει θαυμάσια πηγές χρηματοδότησης, να λύσει μερικά σημαντικά της προβλήματα και κυρίως να μπει στο χάρτη της Ευρώπης, ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. 

Παράλληλα, η κατεύθυνση του προγράμματος και του φακέλου διεκδίκησης στον άξονα «πολιτισμός για όλους», θεωρούμε πως πρέπει να είναι από το κύρια χαρακτηριστικά της πρότασης μας.  

Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας έχει ως στόχο την προσέγγιση των λαών της Ευρώπης, αναδεικνύοντας την ποικιλομορφία από τη μια, αλλά και τις κοινές πτυχές των Ευρωπαϊκών Πολιτισμών από την άλλη.

Το βασικό σκεπτικό, δηλαδή, είναι ότι μέσα από την ιστορία της η Ευρώπη αποτελεί το κέντρο μιας καλλιτεχνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης μεγάλου πλούτου και ποικιλίας, αλλά και το ότι η ανάπτυξη της ζωής στην πόλη που αναλαμβάνει τον τίτλο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία και εξάπλωση του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Κριτήρια

Τα βασικά κριτήρια για την επιλογή της πόλης που θα αναλάβει τον τίτλο και συνεπώς θα καταρτίσει ένα πολιτιστικό πρόγραμμα σχεδιασμένο για όλο το συγκεκριμένο έτος, ενσωματώνονται σε δύο μεγάλες ομάδες που είναι Α) Η Ευρωπαϊκή Διάσταση και Β) η Πόλη και οι Πολίτες.

Α) Η Ευρωπαϊκή Διάσταση. Οσον αφορά το πρώτο κριτήριο, όλος ο σχεδιασμός των εκδηλώσεων του έτους θα πρέπει α) να ενισχύει τη συνεργασία πολιτιστικών φορέων, καλλιτεχνών και πόλεων σε όλους τους τομείς, β) να αναδεικνύει τον πλούτο της πολυμορφίας στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, γ) να ανακαλύπτει και να αναδεικνύει τις κοινές πτυχές των Ευρωπαϊκών Πολιτισμών.

Β) Όσον αφορά την ομάδα «Πόλη και Πολίτες», ο σχεδιασμός θα πρέπει  α) να ενισχύει τη συμμετοχή των πολιτών που ζουν στην πόλη και τα περίχωρά της και να έλκει το ενδιαφέρον τους αλλά και το ενδιαφέρον πολιτών από το εξωτερικό, β) να είναι βιώσιμος και να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μακροπρόθεσμης πολιτιστικής και κοινωνικής ανάπτυξης της πόλης.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Κυρίες και κύριοι 

Πιστεύουμε, ότι η Λάρισα αλλά και η ευρύτερη περιοχή, έχει τη δυνατότητα να καλύψει πλήρως τα κριτήρια μιας τέτοιας διοργάνωσης και να διεκδικήσει απολύτως αξιοκρατικά τον τίτλο αυτό.

"Η μακραίωνη ιστορία της πόλης, μας παρέχει σημαντικά στοιχεία που αναδεικνύουν την ευρωπαϊκή διάσταση του πλέγματος των εκδηλώσεων που μπορεί να προτείνει η πόλη και η ευρύτερη περιοχή για το 2021. 

Αλλά ακόμα και η σύγχρονη φυσιογνωμία της πόλης, διαμορφώθηκε από την συνύπαρξη διαφόρων πολιτισμικών ομάδων. Οι Εβραίοι, οι Βλάχοι, οι πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία, τον Πόντο και την Μικρά Ασία, οι Σαρακατσαναίοι, οι Τσιγγάνοι και άλλοι υπήρξαν πάντα ενεργά κύτταρα στη διαμόρφωση της σύγχρονης Λάρισας. 

Και αυτή η διάσταση θεωρούμε πως μπορεί να αναδείξει θετικά στοιχεία στην  υποψηφιότητας μας ως «Πολιτιστικής Πρωτεύουσα το 2021» 

Σε ότι αφορά στη χρηματοδότηση, η γενική εκτίμηση είναι ότι η προετοιμασία του φακέλου αλλά και η ολοκλήρωσή του μέχρι την τελική επιλογή, δηλαδή μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, θα έχει σημαντικό κόστος, που τουλάχιστον μόνο για την πρώτη φάση αναμένεται να φτάσει στις 100.000 ευρώ. 

Επίσης σε ότι αφορά στα οικονομικά στοιχεία για τη διοργάνωση του θεσμού της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Υπάρχουν παραδείγματα προϋπολογισμών Πολιτιστικών Πρωτευουσών, με 20 εκατ. ευρώ αλλά με 80 εκατ. ευρώ. Εννοείται ότι στα ποσά αυτά περιλαμβάνονται δημόσιες δαπάνες, χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και χρηματοδοτήσεις από τον ιδιωτικό τομέα. 

Η  εμπειρία από τις προηγούμενες διοργανώσεις Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης απέδειξε ότι οι πόλεις που ανέλαβαν τη διοργάνωση μπόρεσαν, με σωστή αξιοποίηση, να αποκομίσουν τεράστια οφέλη από πολιτιστική, κοινωνική, οικονομική άποψη κατά τη  διάρκεια του των ετών της προετοιμασίας, του ίδιου του έτους της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, αλλά και μετά"

Στο πλαίσιο της εισήγησής του ο κ. Καλογιάννης ανακοίνωσε πως ο Λαρισαίος ποιητής και συγγραφέας Γιώργος Βουλγαράκης θα αναλάβει την ευθύνη να υπογράψει τον φάκελο της υποψηφιότητας, σε ότι αφορά τους πολιτιστικούς στόχους, αναδεικνυόμενος σε υπεύθυνο του Πολιτιστικού Προγράμματος.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων, «ο κ. Βουλγαράκης θα διαθέσει τις δυνάμεις του χωρίς αμοιβή.Μετά το τέλος της είσηγησης, πραγματοποιήθηκαν οι ερωτήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων

Σε ερώτηση της κ. Καραλαριώτου σχετικά με το άν η δημοτική αρχή έχει αποδεχθεί την σύμπραξη ιδωτών για την επιτυχία του εγχειρήματος, αλλά και ποιες είναι οι συναντήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, ο κ. Καλογιάννης απάντησε πως το εγχείρημα μπορεί να στηριχτεί οικονομικά. Από την άλλη τόνισε πως οι χορηγίες με τα χαρακτηριστικά που είχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν καταστροφικά αποτελέσματα, ενώ τόνισε πως η πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι η δημιουργία διαφορετικών κοινοπρακτικών μοντέλων.

Ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε επίσης στις συναντήσεις που έχουν γίνει με τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό αλλά και τους δημάρχους των ευρύτερων περιοχών για το θέμα.

Ο κ. Διαμάντος σε ερώτηση του ζήτησε την απαρίθμηση των ενεργειών που έχουν γίνει και οι συναντήσεις με φορείς. Επίσης αναρωτήθηκε γιατί εφόσον το θέμα της διεκδίκησης της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης ήταν στην ατζέντα της δημοτικής αρχής, γιατί το θέμα δεν ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο από τον Σεπτέμβριο. 

Ο δήμαρχος Λαρισαίων απάντησε πως η δημοτική αρχή ιεράρχησε τα καθήκοντα της από την στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της, με στόχο να μπει βαθιά στα δεδομένα για την επίλυση των προβλημάτων της πόλης, ενώ τόνισε πως όλες αυτές οι απορίες του κ. Διαμάντου αφορούν θέματα που θα γίνουν από εδώ και πέρα. 

Ρ. Καραλαριώτου: Σέρνεται η δημοτική αρχή 

Η κ. Καραλαριώτου στην τοποθέτηση της επισήμανε πως η διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας για το 2021 είναι ένα αξιόλογο γεγονός με τεράστια οφέλη για την πόλη, καθώς δίνεται μια μοναδική ευκαιρία για την αλλαγή της εικόνας, και την ενίσχυση της απασχόλησης.  Τόνισε όμως πως υπάρχουν βέβαια και αποτυχημένες απόπειρες, στο παρελθόν σε άλλες πόλεις όπου είτε η δράση διέπονταν από προχειρότητα από την πλευρά της  δημοτικής αρχής, είτε απέτυχε λόγω της ελλειψης της χρηματοδότησης, αλλά και της μη σωστής σύνταξης του φακέλου. 

Αναφέρθηκε στον ρεαλισμό που πρέπει να υπάρχει από τα προσδοκώμενα οφέλη, στον ρεαλισμό για την σύνταξη του φακέλου, ώστε να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις ότι μπορούν να λυθούν τα πάντα στην πόλη μετά την ενδεχόμενη ανάληψη του θεσμού, γιατί ζήσαμε όπως είπε το φιάσκο των μεσογειακών αγώνων.

Η κ. Καραλαριώτου προχώρησε σε κριτική στην δημοτική αρχή λέγοντας πως υπήρξε εκκωφαντική απραξία, ενώ την εισήγηση του. Δημάρχου για το θέμα την χαρακτήρισε “έκθεση ιδεών” 

 Τέλος η Κ. Καραλαριώτου είπε πως τελικά θα στηρίξει την πρόταση της δημοτικής αρχής, αλλά η θέση αυτή θα βρίσκεται υπό αίρεση, και θα εξαρτηθεί από την στάση της δημοτικής αρχής στην πορεία.

Μαμάκος: Στηρίζουμε αλλά κάνουμε και κρίτική 

Ο Θανάσης Μαμάκος της παράταξης «Λάρισα, Πόλη του Αύριο» επισήμανε  «η υποβολή της υποψηφιότητας είναι πολύ σημαντική». Μάλιστα, αναφέρθηκε σε αντίστοιχες διεκδικήσεις στις οποίες είχε προχωρήσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους Μεσογειακούς Αγώνες.

Κλείνοντας  δήλωσε πως «θα υπερψηφίσουμε με κριτική διάθεση την πρόταση υποψηφιότητας».

Ε. Νασιώκας: Χάσαμε χρόνο

Ο κ. Νασιώκας είπε πως "Αν και η χώρα μας προχωρά σε μια παρακμιακή πορεία, εντούτοις μπορούμε μέσα από τον πολιτισμό να γίνουμε ηγέτιδα δύναμη στην Ευρώπη".

Για αυτό ο κ. Νασιώκας  στήριξε την θέση να διεκδικήσει η πόλη τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Επισήμανε βέβαια πως  «σύμφωνα με όσα είναι γνωστά απαιτούνται κατά μέσο όρο δύο χρόνια για να γίνει σωστή προετοιμασία της υποψηφιότητας

Ντ. Διαμάντος: " Η δημοτική αρχή ομολογεί την απραξία της"

Ο κ. Διαμάντος επιτέθηκε στη δημοτική αρχή λέγοντας πως το θέμα ήταν γνωστό από το 2007, και μίλησε για ομολογία της δημοτικής αρχής ότι δεν ήταν στις προτεραιότητες της, επικαλούμενος την εισήγηση του δημάρχου. Ο επικεφαλής της Νέας Λάρισας τόνισε πως πως δεν έχει γίνει μέχρι τώρα καμιά μα καμία ενέργεια, ενώ διερωτήθηκε γιατί δεν βρίσκονται στο χώρο της συνεδρίασης ο Περιφερειάρχης, οι βουλευτές και οι ενδιαφερόμενοι φορείς. Σχετικά με το θέμα της διαφάνειας ο κ. Διαμάντος είπε πως διαφάνεια δεν υπάρχει όταν κάποιος πάει να εκτελέσει ένα έργο, αλλά διαφάνεια σημαίνει το πως επιλέγει κάποιος το προγραμμα για να υλοποιήσει το έργο, λέγοντας πως μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα στον τομέα αυτό

Σχετικά με την δομή που θα αναλάβει να υλοποιήσει το εγχείρημα ο κ. Διαμάντος είπε πως δεν αναφέρεται τίποτα στην εισήγηση  ούτε καν  ως περίγραμμα. 

Π. Κρίκης : Θα ωφεληθούν οι εργολάβοι

Την αντίθεση της Λαϊκής συσπείρωσης στο θεσμό της πολιτιστικής πρωτεύουσας εξέφρασε ο επικεφαλής πλέον της παράταξης Πέτρος Κρίκης. Ο κ. Κρίκης έθεσε το ερώτημα ποιος θα ωφεληθεί από αυτόν τον θεσμό, δηλαδή αν θα ωφεληθούν οι εργολάβοι, η οι Λαρισαίοι πολίτες, όπως είπε.  Δήλωσε πως η πείρα του παρελθόντος ειδικά στην περιοχής της Πάτρας δείχνει πως λειτούργησε τελικά το  καθεστώς με τις απευθείας αναθέσεις σε οικονομικά συμφέροντα.

Στην συνέχεια ο κ. Κρίκης αναφέρθηκε στην άποψης της παράταξης του για το περιεχόμενο των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, λέγοντας πως ο θεσμός στην πορεία εξέλιξη τους αντιδραστικοποιήθηκε, καθώς δεν αναδεικνύει σε καμία περίπτωση την λαϊκή παράδοση του κάθε τόπου, αφού βασικός στόχος της ΕΕ είναι η στήριξη της λογικής της κοινωνικής ενσωμάτωσης. Επίσης αναφέρθηκε στην πείρα που είχε ο Ελληνικός λαός  όπως είπε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και από τους Μεσογειακούς Αγώνες για τον ρόλο των χορηγών.  Επισήμανε πάντως  πως η Λάρισα έχει ανάγκη από τις υποδομές   και αυτές οι υποδομές θα πρεπει να διεκδικηθούν.

Μετά το τέλος των τοποθετήσεων τον λόγο πήρε πάλι ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, λέγοντας πως αν και δεν είχε καμιά πρόθεση να μπει στο παιχνίδι των αντιπαραθέσεων, εντούτοις θεώρησε  πως δεν μπορεί να μην απαντήσει σε απόψεις που αναφέρουν πως η δημοτική αρχή σέρνεται, σχολιάζοντας έκφραση που χρησιμοποίησε η κ Καραλαριώτου. 

Κλείνοντας λοιπό το θέμα ο κ. Καλογιάννης είπε πως κατανοεί πως η διαφωνία τόσο της Κ. Καραλαριώτου όσο και του κ. Διαμάντου 'έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχει καθυστέρηση, επαναλαμβάνοντας πως τόσο ο ίδιος όσο και η δημοτική παράταξη από την στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων τους έκαναν την ιεράρχηση των θεμάτων, τονίζοντας πως το θέμα ήρθε στην ώρα του,  διασφαλίζοντας τόσο την διαφάνεια ενάντια σε όσους επιτήδειους στοχεύουν να “παντελονιάσουν” χρήματα όπως είπε χαρακτηριστικά.