Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015 στο Συνεδριακό Κέντρο του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Ημερίδα για τα αποτελέσματα του έργου «AGROCLIMA – Διαχείριση Υδατικών Πόρων σε Γεωργικά Παράκτια Περιβάλλοντα – Προσαρμογή στις Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής».

Το έργο αυτό υπάγεται στη δράση «Συνεργασία 2011 – Συμπράξεις παραγωγικών και ερευνητικών φορέων σε εστιασμένους ερευνητικούς και τεχνολογικούς τομείς» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από Εθνικούς Πόρους.

Για την υλοποίηση του έργου AGROCLIMA (11_ΣΥΝ_3_1913) υπήρξε σύμπραξη των φορέων: (α) Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ (πρώην Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής) του ΤΕΙ Θεσσαλίας (συντονιστής φορέας), (β) Εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, (γ) Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων (πρώην Ινστιτούτο Εγγείων Βελτιώσεων) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, (δ) ΜΕTΡΙΚΑ – Μετρητικά Συστήματα Ακριβείας ΑΕ και (ε) ΔΡΑΞΙΣ Τεχνολογίες Περιβάλλοντος ΑΕ.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου που έχει περιοχή μελέτης – εφαρμογής στη δελταϊκή πεδιάδα του Πηνειού ποταμού από εισηγητές των συμμετεχόντων φορέων σε εξειδικευμένους τομείς της διαχείρισης υδατικών πόρων σε γεωργικά παράκτια περιβάλλοντα και ακολούθως πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση για τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Διεύθυνσης Υδάτων Θεσσαλίας, της ΔΕΥΑ Λάρισας, των Δήμων Αγιάς, Τεμπών και Κιλελέρ, εκπαιδευτικό προσωπικό του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ερευνητές και επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων καθώς και προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα της έρευνας από τους παρισταμένους εκπροσώπους των διαφόρων φορέων στην κατεύθυνση της δημιουργικής αξιοποίησης και εφαρμογής τους για την αειφόρο ανάπτυξη της γεωργίας σε σχέση με τη διαχείριση των υδατικών πόρων.

Περισσότερες πληροφορίες που σχετίζονται με το ερευνητικό έργο AGROCLIMA δίνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.agroclima.teilar.gr