Υπόμνημα στον Εμπορικό Σύλλογο κατέθεσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων-Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας, αντιδρώντας στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Σε ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: "Και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει στον ίδιο δρόμο που είχε χαράξει και η προηγούμενη για το άνοιγμα των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο. Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), υπογράμμισε ότι το υπουργείο Οικονομίας πρόκειται να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς λειτουργίας της αγοράς τις Κυριακές, δηλ. τις 7 Κυριακές το χρόνο, για τις τουριστικές περιοχές το άνοιγμα των καταστημάτων περισσότερες Κυριακές το χρόνο μετά από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους. τοπικούς  Εμπορικούς Συλλόγους, την Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Από τα συνθήματα και τις κούφιες φράσεις της για κατάργηση της λειτουργίας των καταστημάτων τις πρώτες μέρες ανάληψης της κυβέρνησης, τώρα όχι μόνο τα μαζεύει, όχι μόνο δεν καταργεί το νόμο που επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο, οι οποίες στην πορεία έγιναν 8 (28 Δεκέμβρη 2014), αλλά ανοίγει συζήτηση να παραμένουν ανοικτά τα καταστήματα ίσως και για τις υπόλοιπες Κυριακές το χρόνο.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση δεν προβάλλει καμία αντίσταση στις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας, παζαρεύει με τους μεγαλεμπόρους για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα αυτών και όχι για τους εμποροϋπαλλήλους που υφίστανται την εκμετάλλευση μέσα στα εμπορομάγαζα.

Για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο, τους ανέργους και μικρούς εμπόρους, έχει ήδη αποδειχθεί ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν "τόνωσε την αγορά", δε δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, καλύτερους μισθούς, δε σταμάτησε την εντατικοποίηση που υπάρχει, το ακριβώς αντίθετο έχει συμβεί. Γίνεται όλο και πιο φανερό ότι πολυεθνικές στον κλάδο του Εμπορίου έχουν ξεκληρίσει χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρομαγαζάτορες, οι οποίοι δεν άντεξαν την αύξηση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση των ωρών εργασίας και τον ανταγωνισμό με τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες έχουν τα οικονομικά περιθώρια να πιέζουν και να σφίγγουν τη θηλιά του ανταγωνισμού γύρω από το λαιμό εκείνων που εξακολουθούν να αντέχουν.

Εμποροϋπάλληλοι, μικροί έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι, πρέπει να πάρουμε και στα δικά μας χέρια την κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, να δώσουμε από κοινού την μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε, να καθορίζουν και την ζωή μας.

Διεκδικούμε:

Κατάργηση του νόμου για την λειτουργία των καταστημάτων  8 Κυριακές το χρόνο.

Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλες τις Κυριακές του χρόνου, για όλα τα καταστήματα με νόμο από την κυβέρνηση.

Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο  8ωρο 5ημερο 40ωρο με μόνιμη και  σταθερή εργασία.

Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων  ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με κατώτερο βασικό μισθό 920 ευρώ".